kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sezer affı onayladı
Cumhurbaşkanı Sezer, Meclis'ten 2. kez değiştirilmeden gönderilen Af Yasası'nı jet hızıyla onayladı. Aftan 35 bini hemen yaklaşık 50 bin tutuklu ve hükümlü yararlanacak

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, "veto" ettiği Af Yasası'nın aynı haliyle kabul edilerek 2. kez kendisine sunulması üzerine yasayı onaylayarak Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

TBMM'de dün saat 07.00'de tamamlanan görüşmeler sonucunda değiştirilmeden 286 "kabul"e karşı 81 "ret" oyuyla benimsenen Af Yasası, dün öğleden sonra Çankaya Köşkü'ne gönderildi. Sezer, Anayasa'nın ikinci kez veto yetkisi vermemesi nedeniyle, 15 gün tutma yetkisi bulunmasına rağmen yasayı hiç bekletmeden onayladı. Başbakan Bülent Ecevit'le görüşmesinden yaklaşık iki saat sonra, saat 17.30'da Sezer'in onay kararı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi aracılığıyla yapılan açıklamada Af Yasası'yla ilgili veto süreci ve Anayasal kurallar hatırlatılarak yasanın yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.

30 GÜN İÇİNDE TAHLİYE
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte durumları yasaya uyan hükümlüler bulundukları cezaevinin bağlı olduğu infaz savcılıklarınca verilecek kararla hemen bırakılacaklar. Bu işlemin de birkaç gün sürebileceği belirtiliyor. Durumları yasaya uyan tutuklular ise devam eden yargılamaları hangi mahkemede ise o mahkemenin vereceği kararla bir ay içinde tahliye edilecekler. Yasaya göre devam eden yargılamalarla ilgili bu işlemin en geç 30 günde tamamlanması gerekiyor.

Yasadan yararlanacak yaklaşık 35 bin kişi hemen cezaevlerinden çıkacak. Cezaevinde kaldıkları süre yasanın öngördüğü koşullara uygun hale gelenlerin tahliyesi de sürecek. Böylece afla cezaevinden peyderpey çıkacakların sayısı 50 bini bulacak.

'SEZER İPTAL İSTEMİYOR'
Veto gerekçesinde Af Yasası'nın Anayasa ve hukuka aykırılığına dikkat çeken Sezer'in 2. kez önüne gelen yasayı onaylamak zorunda olmasına karşılık, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak 60 gün içinde "iptal" davası açma yetkisi var. Bu olasılık gerçekleşir ve Sezer, iptal davası açarsa bile, yasa kapsamına girenlerin yasadan faydalanmalarına engel teşkil etmeyecek.

Sezer'in başvurusu, yasanın kapsamının genişlemesini de sağlayabilecek. Çankaya Köşkü'ne yakın kaynaklar, hem iptal kararının geriye doğru işlemeyecek olması hem de kapsamın genişlemesine yol açabileceği gerekçesiyle Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne başvurma niyetinde olmadığını belirtiyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır