kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Doktorlar: Hepsi sağlam
Ölüm orucu tutan mahkumları muayene eden doktorlar sağlam raporu verdi. Ölüm orucu tutanlarda tuz, şeker, su ve B1 vitamini aldıkları için bilinç kaybı ve vücut tahribatı olmadı

HAYATA Dönüş Operasyonu ile hastanelere kaldırılan ölüm orucundaki mahkum ve tutukluların büyük bölümü doktor raporlarına göre "turp" gibi çıktı. Hastanelerde en az dört uzman doktorun imzaladığı raporlara göre, ölüm orucu boyunca şeker, su ve tuzun yanısıra B-1 vitamini alan mahkumlar, hastanede de şeker yemeye devam ettiler. Raporlarda ölüm orucundaki süreleri 30-61 gün arasında değişen mahkum ve tutuklularda, tıbbi verilere göre rastlanması gereken metabolizma bozukluğu, organ yetmezliği, bilinç kaybı, konuşamama, algılama noksanlığı gibi rahatsızlıklar saptanmadığı belirtildi. Tutuklu ve hükümlülerin bazıları tıbbi müdahaleye bile gerek görülmediği için taburcu edilerek cezaevlerine gönderildi.

VİTAMİN DOPİNGİ
Bursa Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan 29 mahkum ve tutukluyu muayene eden Nöroloji Uzmanı Ümit Sönmez, Genel Cerrahi Uzmanı Canip Karahanoğlu, Psikiyatri Uzmanı Meltem Baş ve Dahiliye Uzmanı Nedim Şahin, hazırladıkları ortak raporda, çarpıcı bulgulara yer verdi:

* Şahısların 4'ü açlık grevi ve diğerleri açlık grevini takiben ölüm orucunda olduklarını ifade etmişlerdir. Bu süre ortalama 30-61 gün arasında değişmektedir.

* Muayeneleri yapılan tüm şahısların bilinçlerinin açık, yönelimlerinin yerinde olduğu, sözel ilişkiye girdikleri saptandı.

*Tüm şahıslar açlık grevi ve ölüm ölücü sırasında tuz, şeker, su ve B-1 vitamini aldıklarını belirtmiş olup, hastanemizde de talep edenlere şekerli su ve şeker verildi.

* Tüm şahıslarda metabolizma bozukluğu veya organ yetmezliğine bağlı bulguların olmadığı, bilinç bozukluğunun gelişmediği saptandı.

TABURCULAR
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen 6 hükümlüde de ölüm orucunun etkilerinin görülmediği Başhekim Yardımcısı İç hastalıkları Uzmanı Fahri Sarıoğlu, İç Hastalıkları Uzmanı Rüstem Şener, Nöroloji Kliniği Şefi Mustafa Başoğlu, Psikiyatri Kliniği Şefi Prof. Dr. Savaş Kültür'ün imza attığı "sağlam" raporu ile belgelendi. Ölüm orucunda bulundukları belirtilen Bartın Cezaevi'nden 9, Niğde Cezaevi'nden 14, Uşak Cezaevi'nden 6, Elbistan Cezaevi'nden 1, Çankırı Cezaevi'nden 5 mahkum ve tutuklu kaldırıldıkları devlet hastanelerinde, muayeneleri sonucunda "turp" gibi çıkınca, taburcu edildiler.

Ankara Tabip Odası: Açlık grevi yapmışlar
ANKARA Tabip Odası Başkanı Ümit Erkol,"Hastaneye kaldırılan tutuklu ve hükümlülerde, açlık grevlerinin yapılmadığına ilişkin bir bulguya rastlamadık. Bu konudaki iddialar, konuya bilimsel açıdan yeterince vakıf olmayan tutumlardır" dedi. Erkol, açlık grevinde günlere göre hangi rahatsızlıkların görülebileceğinin kesin olmadığını savundu.

Turhal'da 'grevdeyiz' deyip yemişler
TOKAT'IN Turhal ilçesindeki E Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevi yaptıklarını açıklayan 6 terör örgütü üyesi, yemek yerken jandarmaya yakalandı. Cezaevi'nin 4. koğuşunda bulunan TKP-ML-TİKKO davalarından tutuklu Kamil Sekman, Ergül Koç, Alişan Akdeniz, Serhat Uğurlu ile DHPK-C üyesi İnan Yamaç ve Yıldıray Okuyan açlık grevine başladıklarını açıklamıştı.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır