kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koğuş değil cephanelik
Devletin yıllar sonra hakim olduğu 18 cezaevinde silah, patlayıcı madde, telefonlar ve kamyonlar dolusu örgütsel doküman bulundu. Bayrampaşa'da yüzlerce silahın yanısıra iki Kalaşnikof da ele geçirildi

İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla başlatılan "Hayata Dönüş Operasyonu"nun ardından cezaevlerindeki durum da ortaya çıkmaya başladı. Salı sabahı başlatılan operasyondan sonra 18 cezaevinde ölüm orucu ve açlık grevine katılan mahkumların çoğu F-Tipi'ne nakledildi. Cezaevinde soruşturmayı sürdüren savcıların talimatıyla geniş bir arama yapılıyor. Savaş meydanına dönen koğuşlarda bulunan malzemeler direniş için uzun süredir hazırlık yapıldığını da ortaya koyuyor. Örgütsel dokümanlar, cep telefonları, fakslar, silahlar, molotofkokteyli yapımında kullanılan malzemeler basına gösterildi.

TELSİZ TELEFON BİLE VAR
Mahkumların yaklaşık 13 saat sürdürdüğü direnişin bastırılmasının ardından cezaevinde jandarmanın yaptığı aramalarda, yasadışı sol örgüt üyelerinin kaldığı koğuşlarda 2 Kalaşnikof marka silah ile bu silaha ait 2'si mermi dolu 4 adet şarjör, 4 adet 9 ve 7.65 milimetre çapında tabanca, el yapımı bombalar, okla atılan molotof kokteyleri ve binlerce yasak yayın ele geçirildi. Koğuşlardaki aramalarını sürdüren güvenlik güçleri kapının açılmasıyla harekete geçip 3 ayrı yerdeki bubi tuzaklarını etkisiz hale getirirken operasyon başlangıcında DHKP-C'nin elebaşı Şadi Özbolat'ın yandaşlarıyla irtibat kurduğu telsiz telefonu bulundu. Özel dinleme cihazlarının da bulunduğu malzemeler, cezaevi yönetimini ve güvenlik güçlerini de şaşırttı. Güvenlik güçleri, İçişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine harabeye dönen cezaevinde sol örgüt mahkumlarının yıllardır kaldığı koğuşların dikkatli bir şekilde yeniden arandığı ve daha bir çok malzemenin ele geçtiği öğrenildi.

MİLİTANLAR TOPRAĞA VERİLDİ
Bursa Cezaevi'nde kendini yakan mahkumlardan Ali İhsan Özkan (26) Ankara'da; Bayrampaşa Cezaevi'nde yanarak ölen yasadışı DHKP-C örgüt üyesi Murat Ördekçi de İstanbul'da toprağa verildi. Bir diğer DHKP-C'li Ali Ateş'in cenazesi de Sıvas'a gönderildi.

YENİDEN ÖLÜM ORUCU
Müdahale edilen cezaevlerinden biri olan Niğde E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yürütülen operasyon kapsamında hastaneye kaldırılarak tedavileri yapıldıktan sonra tekrar cezaevlerine gönderilen mahkumların ölüm orucu ve açlık grevi eylemlerine dün sabah saatlerinden itibaren yeniden başladıkları bildirildi. Edinilen bilgiye göre, kadınlar koğuşunda yatmakta olan mahkumlardan 10'u ölüm orucuna, 4'ü ise açlık grevine başladı.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR
İstanbul Üniversitesi öğrencileri dün saat 13.00 sıralarında rektörlüğün önünden sloganlar atarak çıkışta bulunan demir kapıya kadar yürüdüler. Sloganlar atan yaklaşık 50 kişilik öğrenci grubu basın açıklamasında, cezaevlerinde yapılan operasyonlarda 33 kişinin öldüğünü öne sürdüler. Öte yandan İstanbul Adliyesi'ne gelen TAYAD'lılar da savcılığa suç duyurusunda bulundular. TAYAD'lılar olayların sorumluları olduğunu ileri sürdükleri, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Başbakan Bülent Ecevit, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve cezaevleri müdürleri ile operasyonda görev alanlar hakkında suç duyurusunda bulundular. Taksim'de akşam üzeri gösteri yapan, banka şubesi ve araçları taşlayan gruptan 20'si gözaltına alındı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır