kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kurtulunca sevindiler
Çanakkale Cezaevi'nde tam üç gündür süren ve savaşı andıran operasyon, dün öğle saatlerinde sonuçlandı: 4 ölü var

DHKP-C'Lİ bir mahkum kendini yaktı, iki mahkum ise eyleme katılmak istemediği gerekçesiyle örgüt tarafından öldürüldü

Bİnalarda açılan deliklerden atlayıp sürünerek teslim olan mahkumlar örgütün elinden kurtulmanın sevincini yaşadılar

20 cezaevinde ölüm oruçlarına yönelik olarak başlatılan operasyonların sürdüğü iki cezaevinden biri olan Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki operasyon dün öğle saatlerinde tamamlandı. Bilanço: 3 ölü, 16 yaralı... Önceki gece saat 19.30 sıralarında ara verilen operasyona, dün sabah saat 07.00'de yeniden başlandı. Çevrede geniş güvenlik önlemlerin alındığı operasyonun üçüncü gününde, iş makineleri tarafından mahkumların sürekli yer değiştirdiği B blok büyük ölçüde yıkıldı.

Yıkımın tamamlanmasının ardından B blokta sinema salonunun altında sıkışan mahkumlara gaz bombaları atılmaya başlandı. Sürekli olarak mahkumlara "teslim ol" çağrısında bulunan jandarma timleri, iş makinalarının yıktığı duvarlardan B bloğun içlerine kadar girdiler.

TÜPTEN BARİKAT
Alt kata inen jandarma timleri, sinema salonunun altında B-1 koğuşunda saklanan mahkumları burada sıkıştırdı. Burada mahkumlarla jandarma timleri arasında temas sağlandı. Komutanların "kesinlikle ateş açılmayacak" emri nedeniyle jandarma timleri, mahkumları etkisiz hale getirmek için sürekli olarak koğuşa gaz bombaları atmaya devam ettiler. Koğuşta sıkışan mahkumlar, jandarmanın kendilerine ulaşmasını önlemek için ellerinde bulunan sanayi tüpleri ve piknik tüplerini kullanarak barikat oluşturdular.

Bu arada jandarmanın gaz bombası kullanması etkisini gösterdi. İçeride bulunan mahkumlardan bazıları etkilenmemek için battaniye, çarşaf ve montlarına sarınarak korunmaya çalışırken; bir grubu ise koğuşun maltasına çıktı.

VE PES ETTİLER
Güvenlİk güçleri maltaya çıkan mahkumlara "teslim ol" çağrılarını yineledi. Komutanlardan biri, "Bakın bizde silah var, ama ateş etmiyoruz. Teslim olun" diye bağırdı. Bunun üzerine bir mahkum ayağa kalkarak ellerini yavaş yavaş kaldırdı ve teslim olmak için harekete geçti. Bu mahkumla birlikte bir kişi daha koğuşun duvarının yanında açılan delikten geçip sürünerek dışarı çıktı ve jandarma timlerine teslim oldu.

Daha sonra koğuşta sıkıştırılan mahkumlardan 3'ü, taşıdıkları İlker Babacan ve Sultan Sarı adlı yaralı mahkumlarla dışarı çıktı. Ancak Babacan ve Sarı olay yerinde öldü. İki mahkumun eyleme destek vermedikleri gerekçesiyle örgüt tarafından infaz edildiği belirtildi. Ağır yaralanan Fahri Sarı da hastane de can verdi.

ÖNCE SOYUNDULAR
İÇERİDEN atılan kurşunlara hedef olmamak için 23 mahkum daha sürünerek dışarı çıktı ve teslim oldu. Jandarma teslim olmaya gelen mahkumları yaklaşık bir metre ötede durdurup üzerlerindeki montları ve gömleği çıkarmalarını istedi. Böylece kendilerini yakmalarını önlemeyi amaçlayan jandarma timleri, daha sonra mahkumları teslim alarak nizamiyede güvenli bir bölgeye götürdü.

Çok sayıda robocop giysileri giymiş jandarma timi yıkılan B blokunun önüne gelerek sipere yattılar. Bu sırada içeride bulunan jandarma timleri, örgütün cezaevi sorumlusu ve direnişçilerin lideri Ali Osman Köse'yi etkisiz hale getirerek teslim aldılar. Köse'nin dışarı çıkartılmasının ardından mahkumlar arasındaki çözülme de hızlandı. Geri kalan mahkumlar da teslim alınarak dışarı çıkarıldı.

Yakınlarına el sallayıp avluda kucaklaştılar
Çanakkale E tipi Cezaevi'nde güvenlik güçlerinin "teslim ol" çağrısına uyarak ilk etapta teslim olan 30 mahkum, birbirlerine sarılarak kurtuluşlarını kutladılar. Nizamiyede oluşturulan güvenli bölgede bekletilen mahkumlar, teslim olarak yanlarına gelen diğer arkadaşlarıyla sarılarak sevinç çığlıkları attılar. Teslim olan mahkumlar, cezaevinin yaklaşık bir kilometre ötesinde bekleyen yakınlarına da el salladılar.

Arkadaşlarının açtığı ateş ve çıkan arbede sonucunda yaralanan mahkumlar, içeriden çıkartılarak ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Operasyon sonucu 27 yaşındaki Fidan Kalşen'in operasyonun ilk günü örgütün emriyle kendini yakarak öldüğü, PKK'lı Sultan Sarı ve İlker Babacan'ın ise eyleme katılmadığı gerekçesiyle örgüt tarafından infaz edildiği, 16'sının ise yaralandığı belirtildi.

'İZİN VERMEDİLER'
Teslim olan mahkumların, yetkililere verdikleri ilk ifadelerinde, "Biz daha önce teslim olacaktık. Ancak örgüt izin vermiyordu" dedikleri öğrenildi. Teslim olan mahkumlar, teslim olma konusunda operasyon sırasında mahkumlar arasında şiddetli bir kavga çıktığını da belirttiler.

Operasyona katılan jandarma timleri, cezaevindeki koğuşlarda yaptıkları aramanın ardından, cezaevinin nizamiye kapısında toplandılar. Güvenlik güçleri operasyonun ilk günü boşaltılan C bloğunda yaptıkları aramada C-4 koğuşunda kapaklı bir bölge buldu. Mahkumların bir bölümünün gaz bombası atıldığı sırada burada saklandıkları belirtildi.

Burak GEZEN-Turan GÜLTEKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır