kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Eti Holding'de start verildi
Şükrü Sina Gürel'in karşı çıktığı Eti Holding özelleştirmesi hızlanıyor. Başbakan Ecevit'in Gürel'i uyarmasının ardından ÖYK kararı imzaya açıldı

Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, DSP'li Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'in karşı çıktığı Eti Holding'in özelleştirme kapsamına alınması amacıyla hazırlanan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının imzaya açıldığını açıkladı.

Yalova, "Eğer anayasal ve yasal kaygılar varsa, şirket özelleştirme kapsamındayken sorun çözülebilir. Sorun çözüldükten sonra holding özelleştirme programına alınır. Bu ayrıntıyı sayın Bakan'a da (Gürel'e) anlattım" dedi.

"Türkiye, politik endişeleri bir kenara bırakıp, mülkiyet ideolojilerine indirgenmiş saplantıları aşarak, özelleştirmeyi piyasa mekanizmaları önündeki engellerin kaldırılması olarak görmek durumundadır" diyen Yalova, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Örneğin, dünyada artık Telekom özelleştirmesi diye bir konu kalmamıştır. Verimlilik arayışlarının kamu sektörüne yerleşmemesi maalesef siyasi kesintilerle ve siyasi kesintilerin aynen yansıdığı bürokrasi ile yakından ilgilidir. Nispeten istikrarlı geçen son 3 yılda bile Telekom şirketi 3 genel müdür değiştirmiştir. Türkiye, birtakım korkularından sıyrılarak, medeni alemin bir parçası olup, yabancı sermayeyi getirmek için dünya ne yapıyorsa onu yapmalıdır."

Gürel, direnmeye devam ediyor
Önceki gece Meclis'te yaşanan gelişmelerin ardından dün sabah bir basın toplantısı yapmaya karar veren Gürel, son anda basın toplantısını iptal ederek 11 sayfalık bir yazılı açıklamada bulundu.

Eti Holding'in Türkiye'nin madencilik sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu ve üstlendiği görevi başarıyla sürdürdüğünü belirten Gürel, "Madencilik sektörü üzerindeki siyasi ve ekonomik etkilerin, yüksek boyutlara ulaşmasından dolayı, işletmelerin verimliliği ve maliyetlerin günün koşullarına uygun hale getirilmesi zorlaşıyor" dedi.

Ecevit Gürel'i uyardı
BAKANLAR Kurulu'nda Eti Holding'in özelleştirilmesine karşı çıkan Şükrü Sina Gürel'e Başbakan Ecevit'ten önceki gece uyarı geldi. Ecevit, Gürel'i önceki gece yanına çağırarak, "Özelleştirmeye karşı çıkma" dedi.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Recep Önal, Ekonomiden sorumlu eski Bakan Hikmet Uluğbay da Ecevit'le birlikte Gürel'i ikna etmeye çalıştı. Gürel, kendisine bağlı alan Eti Holding'in kendisine danışılmadan IMF ek niyet mektubuna konulmasının doğru olmadığını, bu özelleştirmenin de çok büyük bir getirisinin olacağına inanmadığını ifade etti. Bunun üzerine Başbakan Ecevit ile kurmayları Gürel'den bir kez daha düşünmesini istediler. Ancak bu toplantı da Gürel'i ikna etmedi, Yalova ile hararetli bir tartışma yaşadı.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır