kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
4.2 milyar $ geliyor
IMF ve Dünya Bankası'nın 11.4 milyar dolarlık krediyi onaylamasıyla ilk aşamada 3.2 milyar dolar gelecek. Bankalar da 1 milyar dolar verecek

22 Kasım'da başlayan mali krizin aşılması için IMF ile sürdürülen sıkı pazarlık sonucu hazırlanan 3. ek niyet mektubunun ayrıntıları belli oluyor. İç ve dış piyasalarda "güven tazeleme" parolası ile şekillendirilen ek niyet mektubunda, "hızlı özelleştirme ve hızlı reform" sözü veriliyor. Ek niyet mektubunun onaylanması durumunda IMF toplam 11.4, Dünya Bankası da 1 milyar 28 milyon dolarlık krediyi serbest bırakacak. IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun onayının ardından, 7.5 milyar dolarlık ek rezerv kolaylığının 2 milyar 250 milyon dolarlık kısmı ile stand-by düzenlemesi çerçevesinde 3. ve 4. dilim kredilerin karşılığı olarak 600 milyon dolar Türkiye'ye kullandırılacak. Ek rezervin 2 milyar 250 milyon dolarlık dilimin ilk yarısı bir yıl sonra yani 21 Aralık 2001 tarihinde geri ödenecek. Paranın geri kalan kısmı için son ödeme tarihi ise 21 Haziran 2002. Ayrıca Dünya Bankası da 778 milyon dolarlık mali sektör uyum kredisi ile 250 milyon dolarlık özelleştirme uygulamaları sosyal destek kredisini serbest bırakacak.

Ek niyet mektubunda verilen sözler
* Gerek cari işlemler açığının gerekse piyasadaki kırılganlığın azaltılması için güçlü faiz dışı fazla hedefi korunacak. 2001 bütçesinde öngörülen 11.4 katrilyon liralık faiz dışı fazla hedefine ulaşılması için gelir arttırıcı ve harcamaları kısıcı önlemler tavizsiz uygulanacak.

* 2000 yılı özelleştirme programında yer alan ancak gerçekleştirilemeyen İsdemir'in özelleştirmesi ve Erdemir'de hisse satışı tamamlanacak. Tüpraş'ta yeni halka arz, Petkim, Şeker Fabrikaları, MKEK bünyesindeki bazı sanayi tesisleri ile Eti Holding ve Tekel'in özelleştirilme işlemi başlatılacak.

* Kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde hedef enflasyon gözönünde bulundurularak ücret artışları bağlanacak. KİT'lerin kârlılık ve verimlilik durumlarına göre özel sözleşme yapılması sözkonusu olacak.

* TMSF kontrolündeki bankaların satış ve tasfiyesiyle ilgili daha önce ilan edilen programa sadık kalınacak ve bu süreç Nisan 2001'e kadar tamamlanacak.

* KİT açıkları kontrol altına alınacak. KİT rehabilitasyonu ve yeniden yapılandırma programı açıklanacak. KİT açıklarının finansmanı ve görev zararlarının karşılanması için, Hazine'den aktarılacak kaynaklara limit getirilecek.

* Kamu bankalarının özelleştirilmesi için kurulan yenidern yapılandırma kurulu, alternatif satış stratejisi belirleyecek.

*Elektrik Piyasası Kanunu çıkarılarak, bağımsız düzenleyici kurul oluşturulacak. Dağıtım şebekesi özelleştirmelerinde 31 Mart 2001'e kadar sonuca ulaşılamazsa, mülkiyet devrini içeren yeni bir ihale takvimi açıklanacak.

*14 Aralık'ta ihale duyurusu yapılan THY ve Telekom özelleştirmeleri nisan ayı sonuna kadar tamamlanacak.

1 milyar $ bugün hesapta
Hazine'nin yurtdışından sağladığı 1 milyar dolarlık kredi bugün kasasına girecek. Hazine tarafından yapılan açıklamaya göre, beş ülkeden 11 banka tarafından sağlanan krediye ilişkin anlaşma 20 Aralık'ta imzalandı. Krediye katılan bankalar şunlar: ABD'den CSFB, Citibank, Morgan Stanley; Japonya'dan Bank of Tokyo-Mitsubishi, Fuji Bank, Almanya'dan Deutsche, Commerzbank, Dresdner Bank; Fransa'dan Credit Agricole Indosuez, BNP Paribas; Hollanda'dan ABN Amro. 6 ay vadeli kredinin yıllık faizi libor artı 100 baz puan.

Moody's'in görünümü olumlu
KREDİ derecelendirme (reyting) kuruluşu Moody's, Türkiye'nin B1 olan döviz borcu ülke tavanı ve B2 olan döviz banka mevduatı ülke tavanının teyit edildiğini açıkladı. Moody's açıklamasında, ülke görünümünün de olumlu (pozitif) olarak korunduğu bildirildi. Ülke tavanları, temmuzda muhtemel bir yükseltme için gözden geçirmeye alınmıştı. Sonuç olarak Moody's, Türkiye tarafından çıkarılan uzun vadeli döviz cinsinden tahvillerin B1 notunu da teyit etti. Görünüm ise pozitif kaldı.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır