kapat

22.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Seni yiyemem
Almanya Sağlık Bakanı, hastalıklı hayvanlardan sosis yapıldığını söyledi ve halka 'Sosis yemeyin' çağrısı yaptı

Avrupa'yı kasıp kavuran deli dana krizi, Almanya'ya kabus gibi çöktü. Tübingen bölgesinde tespit edilen hastalıklı hayvanlardan yapılmış sosislerin hastalığın BSE virüsünü içerdiği öne sürüldü. İddiayı ortaya atan Alman Sağlık Bakanı Andrea Fischer, 1 Ekim 2000'den önce hastalıklı etlerden üretildiği belirlenen tüm gıda maddelerinin bir an önce satış noktalarından toplatılması gerektiğini ekledi. Almanya, bu tarihten önce hastalıklı hayvanlar tespit etmiş ve bu hayvanların kesimine karar vermişti.

HALK NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI
Bakan Fischer, katledilen hayvanların kemiklerinden sıyrılan etlerle sosis yapıldığını öne sürdü ve bu sosislerin raflardan indirilmesini istedi. Alman halkı, bakanın bu açıklaması karşısında şaşırdı. Çünkü Alman gazetelerinin Salı günkü baskılarında "Sosislerde tehlike yok" başlıklı yazılar yer almıştı. Alman hükümeti sözcüsü Uwe-Karsten Heye de dün sosis ürünleri ile ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir sağlık sorununun yaşanmadığını söyledi. Sosislere bir yasaklamayı kesinlikle getirmeyeceklerini belirten Heye,Almanya'da yıllardan buyana,sosis ürünlerinin içine BSE tehlikesi içeren malzemelerin katılmadığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Fischer ve ekibi ise Tübingen ile birlikte, Almanya'daki deli dana vakalarının sayısının üçe yükseldiğini söylüyor. Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Bild, bakanın açıklamasının yanısıra ülkedeki yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Alman hükümeti son 3 yılda merkezi sinir sistemi bozukluğu olan 790 kesim hayvanı tespit etmişti. Hayvanlar katledilse de şüphe edilmediği için bu hayvanların deli dana hastalığına yakalanıp yakalanmadığı hiç bilinemedi.

İTHALATI YASAKLANDI
Almanya'da meydana gelen deli dana salgınından sonra, Avrupa Birliği Komisyonu'na Almanya ile yapılan et ithalatını bir süre için yasakladığını bildiren Avusturya, gerekçe olarak, Alman çiftçilerin hastalıklı hayvanları Avusturya sınırları içerisinde keserek satışa sunmasından duyduğu endişeyi gösterdi. Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, bu etlerin neden olduğu sağlık riskinin ithalat yasağı için yeterli bir neden olduğunu belirtti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır