kapat

CUMARTESİ EKİ
16.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Afacanlar da web gezgini
Şimdi çocuk olmak vardı. Küçük bir odadan tüm dünyayı dolaşabilen çocuklar, web'in en önemli ziyaretçileri. Siz yine de 'internetten ödevlerimi yapıyorum' demelerine kanmayın

Çocuklar internete en çabuk uyum gösterenler oldu. Sadece web ziyaretçisi olanların değil web içeriğini oluşturanların da önemli bir kısmı çocuk. Bunun en önemli nedenlerinden biri web'in çok heyecan verici bir ortam olması. Saatlerce amaçsız dolaşmak belki bazı yetişkinlere sıkıcı gelebilir ama dünyayı merakla kurcalayan ve buna bol bol zamanları olan çocuklar için çok eğlenceli. Zaten yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Çocuklar için internet eğlence demek. Hatta 'internette bir sürü yararlı bilgilere ulaşıyorum ve derslerime çalışıyorum' gibi boyundan büyük laflar eden çocuklar aynı anketlerin diğer sorularında tuzağa düşüp oyun ve eğlence sitelerinin adreslerini bir bir veriyorlar.

YAŞAMA ORTAMI
Aslında olması beklenen de bu. Çocukların internetteki bir bilgiye ulaşmak için sistemli ve disiplinli sörf yapmaları, aramayı yarım bırakmamaları ve bilgiyi alabilmeleri çok zor. Ancak anne babalarının ve öğretmenlerinin internetten nasıl yararlandığını görebilen çocuklar bunu kısmen yapabiliyor. Sonunda erişilen bilgilerin doğru olup olmadığı da önemli bir sorun. İnternette yayın maliyeti ucuz olduğu için günlük hayattakinden çok yanlış bilgi veren yayınlara rastlanıyor. Bu tür olumsuz etkilerden kurtulmak için seyahate, güvenilir bir büyük sitenin çocuk kanalından veya bir çocuk portalından başlamakta çok yarar var.

Web giderek herkes için içinde yaşanılan bir ortam haline dönüşüyor. Bu ortamın hem güvenli, hem eğlenceli hem de yararlı olduğunundan emin olmak için güçlü ve zengin içerikli çocuk sitelerine ihtiyaç var. Filtreleme yapan güvenlik yazılımları ise en son düşünülmesi gereken seçenek. Çünkü çocuklar, bilgisayarda çalışırken yaptıklarını denetleyen bir programa tahammül edemiyorlar.

Velet siteleri
Türkçe siteler

http://www.babygallery.8m.com

http://www.cocukca.com

http://www.atlikarinca.com

http://cocuksitesi.cjb.net

http://donmedolap.cjb.net

http://www.bisikletim.com

http://www.masal.gen.tr

http://www.masalci.com

http://www.pokemon.gen.tr

Dünyadan siteler

http://www.yucky.com

http://www.lego.com

http://www.thunderbirdsonline.com

http://www.worldcentral.com

http://www.streetflyers.com

Muammer Özdemir


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır