Doğuş Oto eski Genel Müdürü Arif Cengiz ile Mitsubishi binek araçlardan sorumlu eski Grup Direktörü Yusuf Soylu, otomotiv tecrübelerini, danışmanlık ve halkla ilişkiler sektöründe kullanmak üzere Soylu & Cengiz adında şirket kurdu. Doğuş Otomotiv'de 6 yıl genel müdürlük yapan Cengiz ile Mitsubishi'de 3 yıl binek araçlardan sorumlu olarak grup direktörlüğü yapan Yusuf Soylu, kendilerine bu krediyi açmak için çok çalıştıklarını belirterek, "Şimdi bu krediden faydalanıyoruz" dedi.
Eskinin otomotivcileri şimdinin danışmanları olan Soylu ve Cengiz, "Otomotivde bir doyum noktasına ulaştık. Kendimizi yeni heyecanlara vermemiz gerekiyordu" diyerek, otomotiv sektörünü bırakma nedenlerini anlattı. Soylu ve Cengiz ile yeni hedefleri üzerine konuştuk.
* Yıllardır otomotiv sektöründe çalışıyordunuz. Farklı bir iş kolu seçmek zor olmadı mı?
Yusuf Soylu: Esasında bırakılabilecek bir şey değil. O madeni yağ kokusu bir kere koklandı mı, bırakılmaz. Hayatımızda mutlaka bir otomobil var. Ancak belirli bir süredir kendi işimizi yapmak istiyorduk. Tam doğru zamanıdır dedik ve bu işe girdik.
Arif Cengiz: Kariyerimin sonuna geldiğimi düşünüyordum. En son Doğuş Otomotiv'de 6 sene genel müdürlük yaptım. Bundan fazla kendime birşeyler katamazdım. O yüzden böyle bir karar verdim.
* Peki neden danışmanlık ve halkla ilişkileri tercih ettiniz?
Arif Cengiz: 16 sene otomotiv sektöründe çalıştım. Holdingde yeniden yapılanma grubunun içinde bulundum. Bu kadar yıl içerisinde iyi bir tecrübe biriktirdiğim kanısındayım. Bundan sonra ben gideyim, bakkallık yapayım diyemem.
Edindiğim tecrübeleri, birilerine aktarmalıyım. Ayrıca Harvard'da 10 haftalık bir yönetim programına katıldım. Birbirimize sorduğumuzda ne iş yapalım dedik ve bu işe karar verdik.
Yusuf Soylu: İlginçtir. Bu işe girdiğimizde kimse şaşırmadı. Eskiden masanın öbür tarafında yapılan işlere eleştiri de bulunuyorduk. Şimdi biz hata yapmamaya çalışıyoruz.
* Hangi sektörlere ağırlık vereceksiniz?
Arif Cengiz: Bir numaralı sektörümüz otomotiv olacak. Bunun yanı sıra elektronik, perakende, finans sektörleri de ilgilendiğimiz alanlar. Biz fazla açılmak istemiyoruz. Bizim için 4 şirket yeterli. İddialıyız ama saldırgan değiliz diye özetleyebiliriz.
* Farklı bir iş kolundasınız. Zorluk çektiğiniz oluyor mu?
Yusuf Soylu: Hayır. Hatta kazandığımız tecrübeler bize geri dönüyor. Genel müdürken, bize sunulmasını istediğimiz raporları, sunumları biz müşterimize sunuyoruz. Bu da bize büyük avantaj sağlıyor. Ne istediğimizi karşı tarafa sunuyoruz. Birlikte çalıştığınız şirketlerin içine girmelisiniz. Onlar gibi düşünmek, onlarla birlikte hareket etmelisiniz. Bu krediyi açmak için çok çalıştık, uzun yıllarımızı verdik. Şimdi de o krediyi kullanıyoruz.