kapat

Melodi
20.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uykusunu alamayan kilo alıyor
Kilo almanın pek çok sebebi var. Düzensiz ve aşırı beslenme ile hareketsizlik bunların başında geliyor. Peki uykusuzluğun da bir sebep olduğunu biliyor musunuz?

Şişmanlık çağımızın problemi. Başta Amerika olmak üzere tüm dünya ülkeleri, neredeyse savunmaya ayırdıkları kadar bir bütçeyi kilo ile baş etmek için ayırıyorlar. Şişmanlığın ve kilo almanın pek çok sebebi var. Bunların başında düzensiz ve sağlıksız beslenme geliyor. Özellikle fast-food beslenme kilo artışında önemli bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra teknolojinin gelişmesi de kilo artışının önemli bir nedeni. Çünkü gelişen teknoloji ile insanlar daha az hareket ediyor, bedensel işler ve aktiviteler minimuma düştüğünden kilo artışı kaçınılmaz oluyor. Şişmanlığın sebep olduğu hastalıklar ise saymakla bitmiyor. Son günlerde kilo alma sebeplerine bir yenisi daha eklendi.

Chicago Üniversitesi bilimadamlarının yaptığı araştırmaya göre, özellikle yaşlı insanlarda görülen uykusuzluk şişmanlamaya yol açıyor.

Başta depresyon olmak üzere pek çok hastalığa neden olan uykusuzluk, bir de insanların şişmanlamasına neden oluyor. Bunun yanı sıra sürekli yorgun olmak, yorgun hissetmek de cabası...

KAPASİTE AZALIYOR
Amerikan Tıp Birliği dergisinde yayınlanan araştırmaya göre uykusuzluk, büyüme hormonunun gereğinden az üretilmesine yol açıyor. Bu hormonun eksikliği de yağ dokularının artmasına, kasların gücünün azalmasına ve dolayısıyla spor yapabilme kapasitesinin düşmesine yol açıyor. Bunu bağlı olarak da şişmanlık ortaya çıkıyor. Araştırmayı yürüten Doktor Eve Van Cauter, bu bilgiler ışığında hormon enjeksiyonu ve uyku hapları aracılığıyla yaşlanmanın etkilerinin azaltabileceğini açıkladı. Yani sağlıklı ve iyi bir uykunun, kilo kontrolü kadar yaşlanma etkilerini geciktirmede de önemli bir rolü var.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır