kapat

20.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çatışma 5 saat sürdü
Hayata Dönüş Operasyonu sırasında İstanbul Ümraniye Cezaevi'nde çıkan çatışmada 1 uzman çavuş şehit olurken, ölü ve yaralı bir çok mahkum ve tutuklu olduğu bildiriliyor

Ölüm oruçlarının 61'inci gününde müdahale edilen cezaevlerinden 203 tutuklu ve hükümlünün açlık grevi yaptığı Ümraniye, aynı zamanda İstanbul'daki ölüm oruçlarının başladığı ilk cezaevi. Yasadışı DHKP-C, TKPML, TKİP örgütü üyesi 44 kişinin, 19 ve 29 Kasım günlerinde 2 ayrı grup olarak başladığı ölüm orucunun bitirilmesi kapsamında başlatılan operasyonda, müdahalenin hemen ardından dumanların yükseldiği cezaevine, jandarma, itfaiye ekipleri ve yaklaşık 10 ambulans girdi. Mahkum yakınları ve basın mensupları cezaevine yaklaştırılmazken ambulanslar hazır bekletildi.

ASKERE ATEŞ AÇTILAR
Tutuklu ve hükümlüler, askerlere ateş açarak direniş gösterirken, yangın çıkartan tutuklular kimi zaman kendilerini askerlerin üzerine atmaya çalıştı. Çatışma sırasında astsubay Ergün Çetin, adı belirlenemeyen bir astsubay, onbaşı Faruk Güler ve Er Ahmet Atuntaş av tüfeğiyle vurularak yaralandı. Bu sırada, Ahmet İbili adındaki DHKP-C'li kendini yakarak askerlerin üzerine atıldı. Askerler de İbili'yi durdurmak için ateş etti. Yasadışı örgüt üyesi Ahmet İbili açılan ateş sırasında öldü.

AMBULANSA TEKME
Kendini yakmaya çalışan bir tutuklu daha yaralı olarak kurtarıldı. Ümraniye Cezaevi'nden sabah saat 09.30 sıralarında peşpeşe ayrılan 4 ambulansın yolu tutuklu ve hükümlü yakınları tarafından kesildi ve ambulanslar tekmelendi. Polis, tutuklu yakınlarından yaklaşık 30 kişiyi gözlem altına aldı.

ADIM ADIM OPERASYON
Saat 04.45: 5 jandarma otobüsü TEM Otoyolu üzerine parkedildi. Robocop giysili jandarmalar, ormanlık alandan içeri girdi. Timlerde, jop, kalkan ve sis bombası bulunuyordu.

Saat 05.15: Polislerde hareketlilik başladı. Cezaevine 1 panzer ve 2 akrep eşliğinde 6 otobüs dolusu Çevik Kuvvet ve özel polis timi gönderildi.

Saat 05.25: Cezaevine 7 tane itfaiye aracı ve 5 ambulans girdi.

Saat 05.45: Patlama ve silah sesleri duyuldu. Silah sesleri 5 saat süreyle aralıklarla devam etti.

Saat 06.00: Tutuklu yakınları toplanmaya başladı.

Saat 07.00: Sayıları 100'e ulaşan tutuklu yakınları, slogan atıp yürüyüşe geçti. Güvenlik güçleri ile tutuklu yakınları arasında gerginlik çıktı.

Saat 07.20: Cezaevinden ilk ambulans çıktı. Eylemciler tarafından yaralanan bir astsubay GATA'ya nakledildi.

Saat 08.00: Dışarıya yaralı askerleri taşıyan 3 ambulans daha çıktı. Tutuklu yakınları ambulansın önünü keserek tekmeledi. Çevik kuvvet ekipleri yolu kordon altına alarak ambulans geçişlerini güvence altına aldı.

Saat 08.25: Cezaevi üzerinde 2 askeri helikopter görüldü. Aynı anda 2 tane kepçe de içeri girdi.

Saat 09.00: İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı'ndan 2 otobüs dolusu asker, tutuklu yakınlarının protestosu altında cezaevine doğru gitti.

Saat 09.30: Çok sayıda polis gücü bölgeye kaydırıldı. Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü bağlı tüm birimler bölgede görevlendirilirken, Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Pendik ve Tuzla gibi çevre ilçelerden takviye polis ekipleri bölgeye kaydırıldı.

Saat 11.00: Askerlere ve polise saldıran bir grupu tutuklu yakını gözaltına alındı.

Ambulansların siren sesi dinmedi
Çatışmalar sırasında cezaevine, sık sık ambulanslar girip çıktı. Yaralılar, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde tedaviye alındı

Ümranİye'dekİ çatışmalar sırasında tutuklu ve hükümlülerin açtığı ateş sonucu Uzman Çavuş Nurettin Kurt, başından tek kurşunla vurularak şehit oldu. Yapılan ilk inceleme sonucu Nurettin Kurt'un G-3 mermisiyle vurulduğu belirlendi. Çatışma sırasında, 3 tutuklu daha ölürken yaralı askerler ambulanslarla, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne getirildi. Acil Servis'e getirilen 5 jandarma personelinden 1'i ameliyata alınırken, sözkonusu ambulansların ayrılmasının ardından cezaevine 4 ambulans daha giriş yaptı.

Hüseyin ŞENTÜRK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır