kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Köşk'ün ikinci veto hakkı yok
Sezer, 2. kez aynen gönderilen yasayı veto edemiyor ancak Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açabiliyor

Hükümetin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Af Yasası'nı, aynı hali ile yeniden Cumhurbaşkanı'na sunma kararı yeni soruları da gündeme getirdi. Hükümetin bu kararı, Meclis'te kabul edilirse, bundan sonraki süreç şöyle izleyecek:

Yasa, köşk'e gönderilecek:
Veto edilen yasa, yeniden TBMM'de görüşülerek, aynı hali ile kabul edilmesi halinde onay için Sezer'e gönderilecek.

Sezer, onaylamak zorunda:
Anayasa'nın 89. maddesi gereğince Sezer, veto ettiği yasanın aynı hali ile kendisine yeniden sunulması sebebiyle, yasayı onaylayacak.

İptal davası:
Cumhurbaşkanı Sezer'in, Anayasa'ya aykırı bularak veto ettiği af yasasını, onayladıktan sonra, iptal davası açmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yürütmenin durdurulması:
Hukuk çevreleri, Sezer'in, iptal davasının yanısıra, yürütmenin durdurulması talebinde de bulunabileceğini, ancak bu talebin pratikte bir işe yaramayacağını belirtiyorlar. Yasa, yürürlüğe girdiği an, tahliye işlemleri başlatılacağı için, yürütmenin durdurulması talebi, yasanın işleyişine engel teşkil etmeyecek.

Yasanın askıya alınması:
Yasanın öngördüğü uygulama, tek istisna olarak kabul edilen "idarenin uygulamayı askıya alması" yöntemi ile önlenebilecek. Bu olasılık Sezer'in iptal talebinin yanısıra, yürütmenin durdurulması talebinde de bulunması ve yasanın gereğini yerine getirecek olan Adalet Bakanlığı'nın yürütmenin durdurulması kararı verilene kadar uygulamayı askıya alması yoluyla gerçekleşebilecek. Siyaset ve hukuk çevreleri af yasasını hazırlayan Adalet Bakanlığı'nın böyle bir yetkiyi kullanma olasılığının yok denecek kadar düşük olduğu görüşünde birleşiyorlar.

İptal kararı çıkarsa:
Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte Adalet Bakanlığı yasanın öngördüğü uygulamayı işleme koyacak. Bu durumda iptal davası açılsa dahi "yasanın askıya alınması" yetkisi kullanılmadığı sürece cezaevinden tahliyelere başlanacak. Anayasa Mahkemesi iptal kararı verse dahi bu kararın tahliyeden yararlananlara bir yaptırımı olmayacak. Anayasa Mahkemesi'nin kararları geriye işlemediği için yasanın öngördüğü şartları taşıyanlar ceza indiriminden faydalanacaklar.

İptalin sonuçları:
Anayasa Mahkemesi, Sezer'ce açılacak bir iptal davasını kabul eder ve yasanın iptaline karar verirse iptal gerekçesi çerçevesinde yasanın kapsamı genişleyebilecek. Anayasa Mahkemesi'nin belirleyeceği çerçevede af yasasının sınırları genişletilecek ve yasa kapsamında bulunmayan çok sayıda tutuklu ve hükümlü yasadan yararlanabilecek.

İptal talebi reddedilirse:
Anayasa Mahkemesi, Sezer'in açılacağı olası iptal davasını reddederse yasa mevcut haliyle yürürlükte kalacak ve kapsamı genişlemeyecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır