kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Af Sezer'e aynen iade
Liderler, dün yaptıkları yarım saatlik toplantıda veto edilen Af Yasası'nı aynen Sezer'e geri göndermeyi kararlaştırdı. Ecevit, yasanın önümüzdeki hafta Meclis'ten geçeceğini bildirdi

Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önceki gün veto ettiği Af Yasası'nı 2. kez ve değiştirmeden Köşk'e gönderme kararı aldı. Yasanın Pazartesi günü komisyondan, en geç Perşembe günü de Meclis Genel Kurulu'ndan geçirilmesi planlanıyor. TBMM aynı yasayı 2. kez benimserse Sezer, Anayasa'ya aykırı bulmuş olmasına rağmen yasayı onaylamak zorunda ancak, Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açma yetkisi bulunuyor.

Sezer'in veto kararı üzerine Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'la dün bir araya geldi. Yarım saat süren görüşmede, gelinen bu noktada aftan vazgeçilmesinin cezaevlerinde büyük huzursuzluğa yol açacağı görüşü ağır bastı ve geri adım atılmaması kararlaştırıldı. Toplantının ardından 3 lider basının karşısına çıkarak kısa bir açıklama yaptı. Ecevit, zirvede alınan kararı şöyle açıkladı: "Sayın Cumhurbaşkanı'nın, şartlı salıverme yasa tasarısını, TBMM'ye geri yollaması üzerine, bugün koalisyon partilerinin genel başkanları olarak, bir durum değerlendirmesi yaptık. Yasayı tekrar Sayın Cumhurbaşkanı'na sunmanın, sosyal açıdan uygun olacağı sonucuna vardık. Önümüzdeki hafta Meclis'te gerekli prosedürün işlerlik kazanması için, girişimlerde bulunacağız."

BAYRAMA YETİŞTİRME ÇABASI
Ecevit "Yasa aynı şekilde mi gönderilecek, yoksa Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçeleri dikkate alınacak mı?" sorusuna, "Artık Meclis'teki duruma bağlı" cevabını verdi. Affın bayrama yetişip-yetişmeyeceği yönündeki soruya Ecevit, "Elimizden geleni yapacağız" cevabını verdi. Cumhurbaşkanı'nın gerekçesinde, affın bu şekilde çıkmasının, "kamu vicdanını zedeleyici" olduğunu belirttiğinin hatırlatılması üzerine Ecevit, "Efendim, bu tartışmaya girmeyi doğru bulmayız" dedi.

ÇANKAYA'YA 15 GÜN SÜRE
Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı Meclis'ten değiştirilmeden aynen gönderilmesi durumunda daha önce veto ettiği yasayı onaylamak zorunda. Anayasa Cumhurbaşkanı'nın yasaları inceleme süresini 15 günle sınırlıyor. Bu durumda Sezer'in en geç 15 günün sonra yasayı onaylaması gerekiyor. Sezer'in onayladığı yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürme hakkı bulunuyor. Yasada virgül değişikliği bile yapılması, Cumhurbaşkanı'na yeniden veto hakkı sağlıyor. Bu nedenle hükümet yasayı Meclis'ten hiçbir değişiklik yapılmadan geçirmeyi hedefliyor.

2. TUR MARATON YARIN BAŞLIYOR
Hükümet, Af Yasası'nı Meclis'ten jet hızıyla geçirilmeyi planlıyor. Yasa tasarısı bayramdan önce yasalaştırmak için 2. tur maratonu yarın başlıyor. Af tasarısının yarın Anayasa, Salı Adalet Komisyonu'nda, Çarşamba da Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Ancak bu tarihin, Sezer'in 15 günlük süresinin dikkate alınıp, affın bayrama yetişmesini için, Salı'ya çekilebileceği bu çerçevede Adalet Komisyonu'nun da, Anayasa Komisyonu'nun ardından Pazartesi toplanabileceği belirtiliyor.

Hükümetin, "bir tasarının komisyondan geçtikten 48 saat sonra Genel Kurul'da görüşülmesini hükme bağlayan" İç Tüzük engelini aşmak için, Danışma Kurulu ya da Genel Kurul'dan karar çıkarması gerekli. Danışma Kurulu'nda karar alınabilmesi için, 5 grup başkanvekilinin onayı gerekiyor. DYP'nin muhalefeti nedeniyle bu kararın geçmesi zor. Karar çıkmasa bile, en geç Perşembe günü Genel Kurul'da görüşülerek oylanması sağlanacak.

Yasa, Perşembe günü Meclis'ten geçirilebilirse bayramdan önce yürürlüğe girip girmeyeceği Sezer'in tutumuna bağlı olacak. Sezer 15 günlük süre dolmadan yasayı onaylarsa bayramda tahliyeler başlayacak. Sezer'in 15 günlük süreyi sonuna kadar kullanması durumunda yasa yeni yıla sarkacak.

FAZİLET'TEN DESTEK BEKLENİYOR
Ancak Anayasa'nın bu kez Sezer engelini ortadan kaldırmasına rağmen, yasanın çıkmasında Meclis'in tutumu belirleyici olacak. Kamuoyundaki af karşıtı eğilimin milletvekillerini de etkilemesi durumunda yasanın 2. kez Meclis'ten geçmesinin tehlikeye girebileceğine işaret ediliyor. Yasanın ilk oylamasında iktidardan çok sayıda milletvekilinin destek vermediği hatırlatılıyor. İktidar kulislerinde Erbakan'ın kurtulması için iktidar partisinden olası firelerin FP'den gelecek oylarla kapatılabileceği hesaplanıyor.

Erhan SEVEN-Nevin BİLGİN-Şebnem HOŞGÖR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır