kapat

Melodi
17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Güçlü kızlar
Geçen hafta güçlü kızlar yetiştirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden söz etmiştim. Bu hafta da aynı konuyu sürdürmek istiyorum.

1) Kızınız yol haritası okumayı biliyor mu? Kent haritalarına bakarak nerede olduğunu anlayabilir mi? (Bazı büyük kenlerimizin haritaları bulunabiliyor). Bir adresi bulabilir mi?

Bütün bunları öğrenmek için ilkokul yılları en güzel zaman. Önemli olan işin mantığını kavraması. Bir kere kavradı mı artık okula giderken de yolunu bulacaktır, birkaç yıl sonra başka bir kentte, ya da yurtdışında nereye, nasıl ulaşılabileceğini bilecektir. Bu beceriyi kızınıza kazandırmak için, diyelim ailece bir haftalığına bir yere gideceksiniz, tüm gezi işlemlerinizi kızınızla birlikte yapın. Biletleri birlikte alın; bir uçak ya da otobüs bileti nasıl düzenleniyor, görsün. Otel rezervasyonunu onun yanında yapın; duysun, görsün, öğrensin. Arabayla gidecekseniz, yol haritasının nasıl okunacağını ona öğretip, arabada size yardımcı olmasını isteyin. Beş yaşındaki kızınızı bile haritayla tanıştırın, en azından haritada gölleri bulabilecektir. Böylece bir yere gitmesi, yol bulması gerektiğinde başkalarının yardımına gerek duymadan bunu kendi başına başaracaktır. Bilgi, güçtür. Bilgili insan, güçlü insandır. Ve bu gücün ona verilmesi, kendine olan güvenini artıracaktır.

2) Evdeki aletleri kullanmasını öğretin ona. Zaten çocuklar ilkokul çağında bu tür şeylere meraklıdırlar. Biz onlara ket vurur, "Dokunma, bozarsın," ya da "Bir yerini kesersin," diyerek engelleriz. Oysa video'yu çalıştırmasını, ampul ve conta değiştirmesini, mutfakta mikseri kullanmasını, emniyet kurallarıyla birlikte öğretmeliyiz.. (Mesela ben, en basit makineden bile anlamam. Evdeki videoyu kullanmak için kızımı beklemem gerek, inanabiliyor musunuz?!) Böylece aklına esip de kurabiye yapmaya kalktığında, kimsenin yardımına gerek duymadan mikseri çıkarıp kullanabilecektir. Bu bile, bir özgürlüktür. Arabanın yağını koyarken, lastik değiştirirken, benzin alırken, tüm bu işleri ona anlatarak, göstererek yapın. Hatta ona yaptırın. Merak etmeyin, ilkokul çağında bir kız çocuğu bütün bunları pekâlâ da yapabilir. Ehliyetini almasına daha yıllar olsa da, bu tür bilgiler onu hayatın pratik gerçeklerine hazırlamasının yanı sıra, özgüvenini güçlendirecektir.

Ona kilit göbeğinin nasıl değiştirildiğini, resim ve perde asabilmek için nasıl ölçü alınacağını ve ahşap pencerelerin nasıl vernikleneceğini de gösterin ve vernikleme işlemine katılmasına da izin verin.

El becerisi olanlara dikkat edin; nasıl da güvenlidirler. Çünkü bizler harıl harıl usta ararken, onlar kolları sıvayıp, işleri kotarıverirler.

3) Spor yapmak kişinin kendi vücuduyla barışık olması anlamına gelir. Devamlı spor yapanlara bir bakın; hareketlerinde ne kadar da rahattırlar. Oysa spor yapmayanlar mayoyla, şortla değil rahat olmak, ortalıkta görünmekten bile hoşlanmazlar. Çünkü vücutlarıyla tanışmamış, barışmamışlardır.

Kızlarımızın vücutlarıyla tanışıp, barışık olmalarını istiyorsak, ilkokul çağından, hatta okul öncesi dönemden başlayarak yaşlarına uygun sporlarla tanıştırmalı, sporun hayatının bir parçası haline gelmesini sağlamalıyız. Okuldaki sportif etkinliklere katılmasını desteklemeli, bisiklete binmesini öğretmeli, yürüyüş ve jimnastik yapması için onu teşvik etmeliyiz.

Yaz aylarında çeşitli spor kurslarına götürüp, sporun değişik dallarıyla tanıştırarak özgüveninin gelişmesine bir de bu açıdan yardımcı olmalıyız.

4) Televizyon ve gazetelerdeki güncel konuları onunla konuşun, tartışın. Fikirlerini dinleyin. Yani kızınız, "Aman, bunlar büyüklerin işi," düşüncesine kapılmamalı, tam tersine şu yaşadığı dünya ve toplumda kendisinin de bir yeri ve rolü olduğuna inanmalı. Beğendiği yazıları kesip okula götürebilir, sınıfta okuyabilir. Hatta sınıfında böyle bir girişimin öncüsü olmak, özgüvenini pekiştirecektir. Güncel konuları tartışırken, alınan bir kararın, onun yaşamını nasıl doğrudan etkilediğini kızınıza gösterebilirseniz, haberleri izlemek ona daha ilginç gelecektir. Örneğin, enerji krizinin yaşamımızdaki etkisini açıkladığınızda, konuyu çok daha başka bir ışıkta görecektir.

Olup bitenlerden haberdar olmak, başkaları konuşurken neden söz ettiklerini bilebilmek ve kendi fikrini dile getirmek yine özgüvene doğru atılmış bir başka sağlam adımdır.

5) Bir de para meseleleri var. Onunla birlikte bankaya gidip, onun adına hesap açtırabilirsiniz. O yaşta bir kız çocuğu için, kendi hesap defterinin olması, ne demek! Harçlıklarından artırdığı parayı yine birlikte gidip, yatırarak, onu bankayla ve bu tür işlemlerle tanıştırmalıyız.

Bu, onu para biriktirmeye heveslendireceğinden, bir bütçe yapıp parasını nerelere harcadığı konusunda düşünmeye itecektir. Parayı kullanmasını öğrenecektir. İşte yine küçük, çok küçük örnekler ama bunların toplamı; kızlarımızın özgürlüğe adım atmasını, edindiği pratik bilgiler sayesinde ayaklarını yere sağlam basmasını sağlıyor. Bir başka deyişle, bunların getirdiği özgüvenle hayata hazırlanma sürecini gerçekleştiriyor.

e-mail: ipekongun@yahoo.com


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır