kapat

Melodi
17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hayali e-dünyası olan kadınlar
Meslekleri bilgisayarla hiç ilgisi olmayan üç kadının; Sibel Özmen, Ayça Akgüner ve Özlem Aksel'in hayali e-dünyalar yaratmak. Şirketlerinin adı Karton Works. Her türlü multimedya ve internet hizmetini veriyorlar

Mimar, veteriner ve edebiyat öğrenimi almış üç kadın: Ayça Akgüner, Sibel Özmen, Özlem Aksel. Bilgi işlem ve multimedya üzerine "Karton Works" adında bir şirketleri var. Üçü de mesleklerini yapmamışlar. Farklı firmalarda bilgisayar üzerine çalışıp daha sonra bir araya gelerek bir şirket kurmuşlar.

Erkek egemen bir sektörde üniversite eğitimi almadan kendilerini ispat eden bu üç kadının ortak yönleri, üçünün de bilgisayara çok meraklı olup tamamen kendi çabaları sonucunda bu konuda uzman olmayı başarmaları. Web tasarımları, CAD, 3D ve animasyon, CD ve Digicard hazırlama ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra internet programcılığı, web sitesi barındırma, e-posta, eğitim-danışmanlık, reklam-tanıtım gibi hizmetler veren Karton Works'un yaratıcısı kadınlar, "e-dünyalar yaratmaya çalışıyoruz," diyorlar.

Bu üç kadının yaptıkları işleri görenler genelde "işlerin arkasında kim ya da kimler var?" diye düşünüyor. Onlar ise bu düşüncenin gerisinde teknolojinin çok "erkeksi" olmasını görüyorlar. Bu nasıl bir şey? diye sorduğumuzda müşterilerinin onların arkasında hep bir erkek patron ya da erkek yaratıcı aradığını anlatıyorlar. Onların şöhretini duyan "bazı kadınlar" ise gelip porno sitesi kurmak istediklerini söyleyip destek beklemişler.

Karton Works, interaktif bir atölye gibi çalışıyor. Ayça Akgüner ve Özlem Aksel tasarımlara imza atıyor; Sibel Özmen ise müşteri hizmetlerini yürütüyor. Onların patronu yok. Karton Works'ün internet uygulamaları arasında web tasarımı, web programcılığı, Intranet/Extranet, Hosting ve e-mail var. İnternet'te yer almak isteyen firmalara şirket profilleri doğrultusunda hizmet veren Karton Works, bu sitelerin güncelleştirilmesini de yapıyor.

NELER YAPIYORLAR?
Kişisel ya da kurumsal kimliklerin tanıtılması için hazırlanan kartvizit ve broşürlerin yerini artık digicardlar alıyor. Digicardlar kartvizit büyüklüğünde ama onları da CD-ROM sürücülerde ve DVD playerlarda kullanmak mümkün oluyor. Kartvizit ya da kredi kartı görünümünde olan bu digicardları bireysel olarak ya da kurumsal kimlikler için kullanmak mümkün. Karton Works'ün yaratıcısı kadınlar, digicardların prestij ve çağın en son iletişim aracı olması bakımından çok ilgi gördüğünü söylüyorlar.

Digicardların kullanımı ise şöyle oluyor:
- Bireysel Kullanım: Kartvizit, CV bilgileri, raporlar, programlar, web siteniz ve siz.

- Kurumsal Kullanım: Digital broşürler, yıllık raporlar, bilançolar, promosyonlar, satış ve satıcı bilgileri, online marka imajı, İntranet, personel profilleri, kurul bilgileri, web siteniz ve kurumunuz.

Karton Works'te geniş kapsamlı bir danışmanlık hizmeti ve internet reklamcılığı hizmetleri de veriliyor. Danışmanlık yaptıkları ve web sitelerini kurdukları şirketlerin adlarını "gizlilik" gereği vermiyorlar, yalnızca 200'ün üzerinde web tasarımına imza attıklarını söylüyorlar.

AYÇA AKGÜNER (24) Veteriner
Ayça Akgüner, bilgisayarla oyunlar sayesinde tanışmış. Lise yıllarında bilgisayar başında kalkmamış, ünversitede veterinerlik eğitimi alırken bilgisayar programlarını öğrenmeye ve web siteleri yapmaya başlamış. Bu yüzden de bulduğu ilk işi bilgisayarla ilgili olmuş. "Ben bu işlerle ilgilendiğimde piyasada kimseler yoktu. Bu yüzden de iş bulmam kolay oldu," diyen Ayça Akgüner, Türkiye'nin ilk mitoloji sitesini yapan kişi. Kadınların bilgisayarla ilgilendiklerinde başarılı olacaklarını düşünen Akgüner, müşterilerinin bu alanda bilgilerinin az olduğunu ve bu yüzden de müşterilerini bilgilendirmek gibi bir misyonu da yüklendiklerini anlatıyor. Ayça Akgüner'e göre, bu sektördeki gelişmeler son hızla devam edecek ve yenilikleri takip edenler başarılı olacak. Onların şimdilik tek derdi tasarımların çalınması. Tasarımlarının özgün olduğu konusunda çok iddialı konuşan Ayça Akgüner, bu olayın da önüne geçmek için 120 kişiden oluşan bir tasarım grubu kurduklarını ve tasarım hırsızlığı yapanlarla mücadele ettiklerini söylüyor.

SİBEL ÖZMEN (29) Edebiyat fakültesi mezunu
Sibel Özmen bilgisayarı kendi öğrenmiş. Çok iyi bir internet kullanıcısı olduğu için bu işe giren Sibel Özmen, müşteri hizmetlerini yürütüyor. "Birebir bir iş yapıyoruz. Kurumsal kimlik oluşturma isteğinde olanlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. İnternet üzerinde reklam yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Önümüzdeki süreçte bu alanda büyük gelişmelerin olacağını düşünüyorum. Bu yüzden de kadınların sayısı artacak gibi," diyor.

ÖZLEM AKSEL (27) Mimar
Özlem Aksel de çocukluğundan bu yana bilgisayarla ilgileniyor. Mimarlık fakültesine girdiğinde de bilgisayarla ilgilenen Özlem Aksel, müşterilerinin nasıl bir site istediklerini genelde bilmediklerini, bu yüzden de müşterilerine çeşitli seçenekler sunduklarını anlatıyor. Özlem Aksel, "Bazı şirketlere prestij amaçlı web siteleri yapıyoruz ama hepimiz biliyoruz ki önümüzdeki süreçte e-ticaret çok gelişecek ve şirketlerin bu anlamda çok desteğe ihtiyacı olacak," diyor.

Elif ERGU / Muammer ÖZDEMİR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır