kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Para nerede tatil yapacak?
Türkiye 11 günlük uzun tatil programını yaparken, yatırımcılar paraları için uygun adres arıyor.

Yatırımcı, parasını mevduatta mı, repo da mı, yatırım fonunda mı yoksa borsada mı değerlendirmeli? Bu sorunun cevabını mevcut oranlar ve getirileri ortaya koyarak açıklamaya çalışalım.

Kriz sonrasında repoda yüzde 100 seviyesinde gezinen oranlarda, cuma günü Merkez Bankası'nın piyasayı rahatlatması ile bir miktar gevşeme yaşandı. Bankaların müşterilere yaptıkları repo oranı yüzde 50 seviyelerinde oluştu. Bu oranın neti (Stopaj ve fon payı kesildikten sonra) yüzde 42.3'e geliyor. Yatırımcı bu oran üzerinden parasını repo yaparsa 11 günlük bayram tatili sonunda yüzde 1.27 getiri elde edecek. Bir başka deyişle yatırımcının 10 milyar lirası tatil dönüşü 127.5 milyon lira faiz kazancı elde edecek.

GÜNLÜK MEVDUAT GÖZDE
Ancak krizle birlikte gündeme gelen günlük mevduat faizleri, bankaların bu enstrümana daha fazla talep göstermeleri nedeniyle bir miktar daha yüksek. Oranlar yüzde 60'larda. Bu oranın neti yüzde 50.7'ye geliyor. Net üzerinden yatırımcının 11 günde elde edeceği getiri yüzde 1.52'yi buluyor. 10 milyar liralık tasarrufu olan yatırımcı bayram sonrasında 153 milyon lira faiz geliri elde ediyor.

Kriz sonrasında kısa vade yeniden gözde oldu. Bu nedenle repo ve gecelik faiz, yatırımcıların en fazla rağbet ettiği yatırım enstrümanı olarak ortaya çıkıyor. Ancak yine de 'ben 1 aylık mevduat yapmak istiyorum' diyen yatırımcılar için de cazip alternatifler mevcut.

Aylık mevduat faizleri değişken. Yüzde 70 ile yüzde 36 arasında değişiyor. Parasını bir ay yüzde 70'ten mevduata yatırmak isteyenlerin getirisi yüzde 4.87. Daha açık bir ifade ile 10 milyar lirası olan yatırımcı bu oran üzerinden parasını yatırırsa 30 günde elde edeceği kazanç 486 milyon.

Bayram tatili ayın 23'ünde başlıyor. Her ne kadar İMKB'den resmi bir açıklama gelmediyse de 23'ünden ocak ayının 2'sine kadar piyasanın kapalı olacağı varsayımı üzerine hesaplarımızı yapalım. İMKB'deki T+2 takas avantajı nedeniyle 22'si perşembe günü yapılacak alımların ödemesi ocak ayının 2'sine sarkıyor. Bir başka deyişle yatırımcı çok güvendiği bir hisse senedine alım emri verebilir, parasını repoda değerlendirir, bayramdan sonra hisse senedi bedelini öder.

HİSSECİLERE TAKAS AVANTAJI
Ancak, son günlerde siyasi ortamdaki çalkantılar göz önüne alınırsa, Türkiye'de 11 gün sonra ne olacağını kestirmek oldukça güç. Bu nedenle, sizin perşembe günü aldığınız kağıt salı günü taban yapmış olabir. Ancak tersi de geçerli. Perşembe aldığınız kağıdı salı günü tavan yapmış da bulabilirsiniz. O zaman hem repodan hem borsadan çifte kazanç elde edersiniz. Ancak hisse senedi yatırımı için tercih tümüyle yatırımcının. Aslında tüm varsayımlarımız bugünkü faiz oranları ve mevcut senaryolar üzerine. Önümüzdeki hafta faiz oranlarının, club loan yoluyla Hazine'nin kasasına girecek olan 1 milyar dolarla gevşeyebileceği ihtimali bulunuyor. Buna karşın bayram öncesi para talebini de göz önüne almak gerekiyor.

Sonuç olarak fon yöneticileri faiz oranlarının bayram öncesi üç aşağı beş yukarı bu seviyelerde kalacağını tahmin ediyorlar.

CÜNEYT TOROS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır