kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Japon hortumunun ucu Türkiye'ye uzandı
Batan Japon perakende zinciri Sogo'nun yöneticilerinin, Türkiye'de mağaza açma vaadiyle kurdukları paravan şirkete 15 milyon $ aktardıkları belirlendi

Japonya, ülkenin en büyük perakende zincirlerinden Sogo'nun batışının ardından yaşanan gelişmelerle sarsılıyor. Dev zincirin batması üzerine Japon Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme heyeti, şirketin yönetim hataları ve yönetim kurulu üyelerinin kurdukları paravan şirketlere fon aktarması nedeniyle battığını açıkladı. Mahkeme kararının Türkiye açısından önemi ise yönetim kurulu üyelerinin kurduğu paravan şirkete Türkiye'de perakende zinciri kurma vaadiyle 1.6 milyar dolar (15 milyon dolar) aktarmasıydı.

CEZA 6 MİLYAR YEN
Japon Ceza Mahkemesi, 16 yönetim kurulu üyesi ile birlikte 38 yıldan bu yana şirketin başkanlığını yürüten Hiroo Mizushima'nın şirkete zarar tazmini için 6 milyar yen (53 milyon dolar) ödemesine karar verdi. Ayrıca, Yönetim Kurulu Başkanvekili Moriichi Inoue'nin, "Türkiye'de bir perakende zinciri kurulması" vaadiyle hazırlanan paravan bir projeye 1.6 milyar yen aktardığı da belirtildi. Bunun yanında, şirketin Choompha adlı paravan bir şirkete 2.6 milyar yen, şirketin yeniden yapılanması projesi için de yasal olmayan yollardan 1.8 milyar yen fon aktarıldığı açıklandı.

BAŞKAN 88 YAŞINDA
Eski başkan Mizushima, mahkemeye verdiği savunmada bu suçlamaları kesinlikle haketmediğini öne sürerken, sadece Choompa ile yapılan işbirliği görüşmelerinin doğru olduğunu, bu kararın ise yönetim kurulunda kendisine rağmen alındığını söyledi. 88 yaşındaki Mizushima, konunun açığa kavuşması için son karar mercii olan Yüksek Mahkeme'ye başvuracağını belirterek, "Önemli olan ödenecek olan para değil, onurum" dedi.

Mahkeme, 19 kişilik yönetim kurulunda sadece iki üyeyi, alınan kararlarda imza yetkisi olmaması nedeniyle suçsuz görürken, 17 kişiyi "sivil rehabilitasyon programı"na tabi tutulma cezasına çarptırdı.

Sogo'nun şu anki yönetimi ise "Mahkemenin aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını" bildirdi. Sogo yönetimi, şirketin eski yönetim tarafından içinin boşaltıldığını, zincirin zararına çalışmasına rağmen hazırlanan fiktif projelerle kasanın hortumlandığını öne sürdü. Sogo, şu anda mahkeme gözetimi altında rehabilitasyon programından geçiriliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır