kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Rota yeni ufuklar
Ciddi bir yeniden yapılanmaya giren Koç Grubu, THY ve Türk Telekom'da öncelik belirliyor. Swissair ile THY'ye talip olacağı söylenen Sabancı Grubu, tercihini Türk Telekom'dan yana kullanacak. TÜSİAD başkanlığına hazırlanan Anadolu Grubu'nun patronu Özilhan, aktif bir yönetim kurulu oluşturacak

KOÇ GRUBU
Yeniden yapılanıyor

Koç Holding, her birimini sıkı mercek altına aldı. Stratejik Planlama Grubu'nun yürüttüğü çalışma odaklanılacak alanları ortaya çıkaracak

Türk Telekom ve Türk Hava yolları'nın özelleştirmesi için ihale tarihinin belli olması patronlar cephesini hareketlendirdi. Mali krizi bile bir yana bırakan Koç ve Sabancı grupları şimdi bu iki kurumdan birini portföylerine kazandırmak için hazırlıklara başladı. Daha önce GSM 1800 ihalesine katılan ancak İş-Tim'in 2.5 milyar dolarlık rekor fiyatı karşısında hüsrana uğrayan iki holding, şimdi Türk Telekom'a daha sıkı asılacak görünüyor. Ancak Türkiye'nin iki büyük kurumunun aynı anda ihaleye çıkarılması holdingleri bir kurum üzerinde yoğunlaşmaya zorluyor. Sabancı Holding şansını Türk Telekom'dan yana deneyeceğini açıklarken, Koç Holding, hangisinin daha kârlı olduğuna karar vermeye çalışıyor.

Değişen ekonomik koşullara göre bünyelerinde bir takım değişiklikler yapmaya çalışan holdingler için aslında özelleştirme bir fırsat. Klasik üretim ekonomisinden sıyrılıp yeni ekonomi alanında bir şeyler yapmaya çalışan şirketler, bir alanda sıfırdan başlamak yerine var olan bir kurumu alıp bunu sisteme adapte etme fırsatı yakalıyor. Bu nedenle telekomünikasyon şirketleri bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgi görüyor.

TERCİH YAPAMADI
Koç Holding ise bu iki kurum ile ilgili kararını henüz netleştirmedi. Koç Holding İnşaat ve Maden Grubu Başkanı Mustafa Koç, bir zamanlar her iki kurumla da ilgilenme kararı aldıklarını, ancak o karardan bu güne kadar geçen sürede şartların çok değiştiğini vurguladı. Özelleştirme konusunda siyasi iradenin tembel davrandığını dile getiren Koç, şunları söyledi: "Yabancılar, yapmamız gereken şeyleri kafamıza vura vura yaptırıyor. Türk Telekom, Turgut özal zamanında 20 milyar dolardı. Şimdi ne ettiği ortada. Kadrolaşma hala devam ediyor. Milli değerlerimizi peşkeş çektirmeyiz edebiyatı ile bir yere varamayız. Bir zamanlar THY ile de Türk Telekom ile de ilgileniyorduk. Şimdi şartlar çok değişti. Bu şartlar altında bu kurumlardan birine tek başına ya da bir ortakla kaynak aktarmamız ne kadar doğru olur bunu araştırmamız lazım. İkisine de mi gireceğiz, yoksa birini mi tercih edeceğiz, bu konuda henüz bir karar vermedik."

KOÇ'TA YAPILANMA
Değişen rekabet ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerde de bir takım değişikliklerin şart olduğunu dile getiren Koç, şimdi holdingte bu çalışmaya ağırlık verdiklerini söyledi. Koç, geçtiğimiz günlerde holdingin 200 üst düzey yöneticisinin de katıldığı üst düzey yöneticiler toplantısında da, rekabet şansının artırılması için bazı sektörlerden çekilerek daha çekirdek bir yapının oluşturulması gereğinin dile getirildiğini ifade etti. Buna paralel olarak 36 ayrı alanda faaliyet gösteren holdingte birimlerin çok ciddi bir şekilde mercek altına alındığını belirten Koç, "Her birimi günün koşullarına ve piyasa koşullarına göre tekrar değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Stratejik Planlama Grubu altında çok ciddi bir kadromuz var. Bu kadro tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda hangi alanlardan çıkıp, hangi alanlarda kalacağımıza, ya da başka alanlarda olup olmayacağımıza karar vereceğiz. Değişen rekabet koşullarında böyle bir yeniden yapılanmaya girmemiz çok doğal" dedi.

ESKİ-YENİ EKONOMİ
Yeniden yapılanma çerçevesinde yeni ekonomi ile ilgili olarak yapılması gerekenlerin de ortaya çıkacağına değinen Koç, bu konudaki görüşlerinin eski ekonomiyi yeniye adapte etmek yönünde olduğunu söyledi. Koç, hiç katma değer üretmeyen, fakat ileride piyasa değeri iyi olacağı varsayılan bir future ekonominin artık ABD'de de yavaş yavaş aşağıya inip normal seviyelere gelmeye başladığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"O yüzden ben şuraya şu kadar para, buraya bu kadar para yatıralım yerine mevcut işlerimizin bir şekilde yeni ekonomiye adapte edilmesi için bir şeyler yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz pazarlama ve perakende alanında çok geniş bir ağa sahibiz. Bu ağı yeni ekonomi ile desteklersek yapmamız gerekeni yapmış oluruz."

SABANCI GRUBU
Telekom'a ilk talip

Yeni ekonomide yer almaya kararlı olan Sabancı Holding, Türk Telekom'un ilk talibi...

Türk Telekom'un ilk talibi Sabancı Holding oldu. Bu yılın başında ünlü danışmanlık şirketi Mc Kinsey ile bir çalışma başlatan ve tekstil, plastik gibi bazı sektörlerden çekilerek yeni ekonomi ile ilgili alanlara yönelmeyi hedefleyen Sabancı Holding, aldığı kararlara paralel olarak GSM 1800 ihalesine de katılmıştı. Ancak bu ihaleden hüsranla aynrılan Sabancı Holding, şimdi Türk Telekom için kolları sıvadı. Sakıp Sabancı şanslarını Türk Telekom'dan yana kullanacaklarını açıkladı. Sabancı, daha önce Swissair ile THY ihalesine girecekleri yolundaki ifadelerin doğru olmadığını belirterek, "THY ile ilgilenmiyoruz. Telefon işi ile alakalıyız. Biz de bu işte görev almak istiyoruz ve şansımızı deneyeceğiz" dedi.

ANADOLU GRUBU
TÜSİAD heyecanı

Tuncay Özilhan, TÜSİAD'da aktif bir yönetim kurulu ve genel sekreterlik oluşturacak

TÜSİAD Başkanlığı kesinleşen Anadolu Endüstri Holding İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, göreve geldiğinde farklı bir yönetim yapısı izleyeceğini açıkladı. Özilhan, aktif bir yönetim kurulu ve genel sekreterlikle başkanın üzerindeki yükleri en aza indirmeyi hedeflediğini söyledi. Patronu olduğu Anadolu Endüstri Holding'de de aynı yöntemi uygulayan Özilhan, grubunda uyguladığı çalışma sistemini TÜSİAD'a adapte etmeye kararlı görünüyor. Özilhan, yönetim kurulu üyelerini de TÜSİAD'a daha fazla zaman ayırabilecek üyelerden oluşturacak. Aslında henüz ortada kesinleşmiş bir karar yok. 19 Ocak 2001 tarihinde yapılacak seçimli genel kurulla TÜSİAD yeni başkanına kavuşacak. Ama Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Özilhan'ı başkan adayı olarak açıkladı. Dolayısıyla Özilhan'ın başkanlığına kesin gözüyle bakılıyor.

TÜSİAD başkanları 'zamanlarının büyük bölümünü' aldığı gerekçesi ile genellikle bir dönem başkanlıkla yetiniyor. Ancak, Özilhan bu konuda oldukça rahat görünüyor. Zira Özilhan birçok işadamının aksine zamanının çoğunu işinde geçirmiyor. Günde ortalama 10 saat çalışan Özilhan, 17-18 saatini işte geçirenlerin ya düzenli çalışamadıklarını, ya da kadrolarının olmadığını savunuyor. Göreve geldiğinde holdingteki kurumsal yapıyı TÜSİAD'a da adapte edeceğini söyleyen Özilhan, "Kurumsallıktan ve ekip çalışmasından yanayım. TÜSİAD'da da bunu uygulayacağım. Daha aktif bir yönetim kurulu ve genel sekreterlik başkanın üzerindeki yükleri alacaktır. Yönetim kurulundaki herkes bir konudan sorumlu olacak. Dolayısıyla başkan her alana yetişmek durumunda kalmayacak" dedi.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır