kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Müşteri şimdi velinimet!
Mali krizin yükselttiği faizler, konut kredisi kullanımını da durma noktasına getirdi. Gayrimenkulde fiyat artış beklentisi ertelendi. Nakit alıcının pazarlık şansı da arttı

Mali piyasalardaki yüksek faiz ortamı tüm sektörlerde talebi daraltırken gayrimenkul sektörü de bundan nasibini aldı. Bankaların uzun vadeli konut kredileriyle durgunluktan çıkış yolları arayan gayrimenkul sektörü, son mali krizle kredisiz dönemin koşullarına geri döndü. Talebin uzun süredir ertelenmesi fiyat artış beklentisini de erteledi. Uzun süredir fiyatların yerinde saydığı sektör, konut kredisi kullanımının artmasıyla fiyatların hareketlenmesi beklentisine girmiş, hatta arsada bu canlılık az da olsa yakalanabilmişti. Ancak bunun tüm sektöre yayılması yeniden süresi belli olmayan bir tarihe kaldı.

KREDİ CAZİP DEĞİL
Şimdi gayrimenkul alıcısı ve proje geliştiriciler için gerçekten kritik bir dönem. Bir yanda nakit girişi olmadığı için projesi bitmiş olmasına rağmen yeni inşaatlara başlayamayan, hatta işçi çıkartmaya hazırlanan bir sektör; diğer yanda konut almak isteyen, nakit parası da olan ama kararsız müşteri.

Uluslararası gayrimenkul zinciri Remax'in Genel Müdürü Murat Goldştayn, "Konut kredileriyle fiyatlar belki yükselebilirdi. Ama görünen o ki o trendin gelmesi epeyce zaman alacak. Dolar faizleri 1.10-1.20'lerden 1.80'ler düzeyine çıktı. Bir ay önceki oranları benimseyen, bugünkü orandan kredi almaya yanaşmayacak. Dolayısıyla nakit alanın avantajı büyük. Birkaç ay içinde yeniden 10 yıllık kredilerin açılacağını düşünüyorum, o zamana kadar da fiyatlar yükselmez" diyor.

Alarko'dan İzzet Garih de piyasanın daha ziyade komple nakit satışlara yöneleceğini söylüyor. Garih'e göre bu, 5 yıl vadeli ve yüzde 20 peşinle 250 bin dolara satılan bir konutun, nakit 165-170 bin dolara alınabilmesi demek. Bu koşullar, satıcının da müşteriden aldığı parayı elindeki yarım inşaatlara harcamasını sağlayacak.

Eston İnşaat'ın Pazarlama Müdürü Bilge Özdemir de müşterilere cazip bir tüyo veriyor. Özdemir'e göre aralık ayı gayrimenkul sektöründe pazarlıkların en yoğun yapıldığı dönemdir.

Normal koşullarda bile iyi fiyatlar yakalanabilir ki içinde bulunduğumuz aylar ilan edilen fiyatın üzerinden yüzde 25 indirimlerin rahatlıkla elde edilebileceği bir dönem.

ESEN PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır