kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Komplo teorisi
Reagan başkan olabilmek için Tahran'la gizlice anlaştı. Olayı Portekiz Savunma Bakanı duydu. CIA harakete geçti. Bakan ve Başbakan susturuldu!

Yıl 1979.. Ayetullah Humeyni yönetimindeki İslamcılar, İran'da İslam Devrimi'ni kurdu. Bir sonraki icraatı "Büyük Şeytan" Amerika'nın Tahran Büyükelçiliği'ni basmak oldu. Binadaki diplomatlar rehin alındı. Dönemin Amerika Başkanı Jimmy Carter zor durumdaydı. Diplomatları kurtarması gerekliydi. Carter 1 yıl boyunca baskı yaptı İran'a. Tahran yetkilileri de Amerikalı diplomatları serbest bırakalım diye Humeyni'yle buluştular. Humeyni, "Bir bildiğim var" diyordu.

MADRİD'DE ANLAŞMA
1980 Kasımı'ndaki seçimlere yaklaşıldı. Carter halk desteğini giderek kaybediyordu. Ronald Reagan ve yardımcısı George Bush'un isimleri işte bu bir sene içinde anılmaya başlandı. İkili, Carter'ı seçimlerde devirmek istiyordu. Bush, İran'la gizli bir anlaşma yapmak için Reagan tarafından görevlendirilmişti. Bush'un belirlediği Amerikalı ve İranlı yetkililer arasındaki pazarlıklar İspanya'nın başkenti Madrid'te gerçekleşti. Anlaşmaya göre rehin alınan diplomatlar başkanlık seçimleri sonuçlanana kadar serbest bırakılmayacaktı. Demokrat Carter yeniden seçilemeyecekti. Ve Reagan'la yardımcısı Bush iktidarı ele geçirecekti. İran'a 5 milyar dolarlık silah satışı yapılacak ve iktidara geçecek olan Cumhuriyetçiler İran'a 40 milyon dolar para verecekti.

SEVKİYAT PORTEKİZ'DE
Bu belgeler İran'daki Portekizli diplomatlar tarafından ele geçirildi. Ve hemen Savunma Bakanı Amaro da Costa'ya ulaştırıldı. Belgelerde Portekiz ordusundan üst düzey komutanların bu gizli silah satışındaki rolü de ayrıntılı şekilde anlatılıyordu. Belgelere göre sevkiyat Lizbon havaalanından yapılıyordu. Aralarında HAWK füzelerinin de bulunduğu silahlar İsrail'in El Al havayolları uçaklarında Mossad ajanları tarafından taşınıyordu.

"TÜRKİYE'YE SATILDI"
Sevkiyatı gizlemek için düzenlenen sahte belgelerde Türkiye'ye tesisat malzemesi ve ilaç gönderildiği belirtiliyordu. Costa yakın çevresine duyduğu rahatsızlığı sık sık dile getiriyordu. Portekiz ordusu harekete geçti. Ordu yetkilileri bir terörist örgütle anlaştı, Costa'nın uçağının havaya uçurulmasını sağladı.

DELİLLER YOK EDİLDİ
Son dakikada programını değiştirerek Costa'nın uçağıyla yolculuk etmeye karar veren Başbakan Francisco Sa Carneiro da "yanlışlıkla" öldürülmüş oldu. Kaza yerinde yapılan incelemelerde uçağın enkazı arasında patlayıcı madde izlerine rastlandığı halde, hazırlanan raporda uçağın bir kaza sonucu düştüğü yazıldı. Dahası İngiliz polis örgütü Scotland Yard'ın sunduğu deliller de "ortadan kayboluverdi."

RONALD REAGAN
1980 seçimleri öncesi Ronald Reagan seçimleri kazanmak için hain bir plan hazırladı. Humeyni, Tahran'daki Amerikan büyükelçiliğini basmış, diplomatları 1 yıldır rehin tutuyordu. Dönemin başkanı Carter, İran'a bastırıyordu. İran diplomatları bırakacakken, Reagan devreye girdi: Diplomatları bırakırsan, Carter başarıya ulaşmış olur. Ve seçimleri kazanır.. Operasyonun başına yardımcısı Bush'u getirdi.

GEORGE BUSH
Regan'ın yardımcısı Bush, İranlılar'la yapılan pazarlıkları yönetti. Irak'la savaş halinde olan İran'a yüklü miktarda silah aktarılacaktı. Sonunda İran, 1980 Kasımı'ndaki seçimlere kadar diplomatları bırakmayacaktı. Reagan başa geçince diplomatlar bırakılacak, Reagan daha ilk ayında ilk icraatını yapmış olacaktı. Silah sevkiyatı Portekiz üzerinden yapılacaktı. Portekiz Savunma Bakanı olayı öğrendi. Çok konuşmaya başladı. Bush, CIA'yi devreye soktu.

FRANSISCO SA CARNEIRO
CIA, Portekiz ordusuyla temasa geçti. Silah sevkiyatında payı olan üst düzey ordu mensupları olaya el attı. Plan hazırdı. Savunma Bakanı Costa uçağa bindiğinde iş bitecekti. Uçak yere çakılacak ve kaza süsü verilecekti. Her şey hazırdı. Costa uçağa bindi. Ancak son dakika kararı ile Portekiz Başbakanı Carneiro da uçağa bindi. Ordu mensupları şaşırsa da iş işten geçti. Uçak düşürüldü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır