kapat

17.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İdam n'olacak Başkan Bush?
'İdam makinesi' Teksas Valisi George W. Bush, Amerika Başkanı olunca ülkede idam yeniden masaya yatırıldı. Avrupa Konseyi tebrik mesajında "İdam kalksın" diye baskı yaptı. Amerikan gazeteleri de Bush'a yükleniyor

Teksas Valisi olduğu dönemlerde tüm ülke George W. Bush ismini ezbere biliyordu. Önüne getirilen tüm idam dosyalarını onaylamasıyla ünlenmişti. Eski başkan George Bush'un oğlu olması, çoğu zaman bu idam kararlarıyla geri planda kalıyordu. İdamla ilgili düşüncesi kesindi: Eden, bulur!. Tavizi yoktu. Ancak tüm dünya onun Teksas Valisi olduğunu bir kadın mahkum sayesinde öğrendi:

TAVİZ VERMEDİ!
Karla Faye Tucker... 3 Şubat 1998 yılında idam edildi. İç Savaş'tan sonra Teksas'ta idama mahkum olan ilk kadındı. Cinayetten "içerideydi." Hapiste Hıristiyanlığı öğrenmişti. Tucker halk arasında da büyük sempati toplamıştı. Sokak gösterileri oldu. Bush yine taviz vermedi. 3 Şubat sabahı, zehirli iğne ile idam edildi.

Medya, Bush'un aleyhinde ne kadar çok haber yapsa da o değişmedi. Florida'da 37 gün süren oy sayım kaosu sırasında dahi Teksas'ta 7 kişi idam edildi.

Ve Teksas'ın olay adamı, Beyaz Saray'da. Kutlama mesajları arasında en çok dikkat çeken teröristbaşı Apo'nun idam edilmemesi için Ankara'ya baskı yapan Avrupa Konseyi'nden geldi:

'İDAMI KALDIRIN'
Tebrikler! Ancak idam insan haklarına aykırı. İdam cezasını kaldırın... Ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times haftasonu ekinde bir hiç uğruna yıllarca hapis yatan idam mahkumlarının dramını gündeme getirdi.

Demokratlar'la arasındaki kavga yüzünden ikiye bölünen ülkeyi birleştirmeye uğraşan Bush'un idamla ilgili anayasal bir düzenlemeye gidip gitmeyeceği ülkedeki yeni tartışma konusu.

4 DAKİKADA İDAM KARARI
Eski Teksas Valisi, yeni Başkan Bush, mahkemenin idam kararlarını onaylamak için 4 dakika ayırıyor. 4 dakikada "idam edilsin" ya da "affettim" kararı veren Bush'u dünya 1998'de Karla Faye Tucker isimli kadının idamına izin verince tanımıştı.

İşte idam edilmeyi beklerken yıllarca hapis yatıp, serbest bırakılanların dramları
Rolando Cruz, Illinois. 1985'te idama mahkum oldu 1995'te serbest kaldı

Hayatınızın 12 yıl, 3 ay ve 3 günü çalınsa ne hissederdiniz?
37 yaşındayım. Kendimi daha yaşlı hissediyorum. Boşandım. Benim o 12 yılım içeride geçmedi, benden çalındı...

İsmİ Rolando Cruz. Chicago'da 10 yaşında bir kız çocuğunu kaçırmak, tecavüz etmek ve öldürmekten 12 yılını hapiste geçirdi. Şu anda 37 yaşında olan Cruz, kızın ölü bulunmasından 1 buçuk yıl sonra tutuklandı. Seks ticareti yapan birinin suçu işlediğine dair iddialar olmasına ve DNA testlerinin Cruz'un masum olduğunu göstermesine rağmen idama mahkum edildi. Bir polis dedektifi, yanlış ifade verdiğini itiraf edinceye kadar idam edileceği günü bekledi. Dedektifin ifadesiyle Cruz serbest bırakıldı. Metal fabrikasında danışman olarak çalışan Rolando Cruz, 3.5 milyon dolar tazminat kazandı.

Earl Washington, Virginia. 1984'te cezaevine girdi.

12 Şubat'te serbest kalacak
Her gün çalıştırılan elektrikli sandalyenin sesiyle uyanıyordum. Annemi arayıp ağlıyordum. Çıkınca yapacağım ilk şey, sahile gidip, sıcak bir banyo yapmak olacak...

Earl Washington... Şu anda 40 yaşında. 1984'te 19 yaşındaki bir kadına tecavüz etmek ve öldürmekten idama mahkum edildi. 1985 yılında, idam sehpasına gönderilmek üzereyken cezası ömür boyu hapse çevrildi. Çünkü DNA testleri, masum olma ihtimallerini artırmıştı. Ardından birçok DNA testi yapıldı ve Washington Valisi James S. Gilmore tarafından affedildi. 1984'te verilen hırsızlık ve saldırı suçundan dolayı halen hapis yatıyor. 12 Şubat'ta tahliye edilecek.

James Richardson, Florida. 1968 yılında cezaevine girdi 1989'da serbest bırakıldı

Dile kolay, 21 yıl boşuna yattım. Her gün elektrikli sandalye kabusu gördüm. Yargıç "özgürsün" dedi. Kulaklarıma inanamadım

James Richardson. Yedi küçük çocuğu tarım ilacıyla zehirleyerek öldürmekten 1968 yılında suçlu bulundu. Hapse girdikten sonra davayı alan bir avukat, çocukların öğle yemeğini veren bakıcının çocukları zehirlediğini öğrendi. Bakıcı ikinci kocasını öldürmekten hapisteydi! Soruşturma sonunda bakıcı suçlu bulundu ve dönemin bölge savcısı bugünkü Adalet Bakanı Janet Reno, Richardson'un bırakılmasına karar verdi. Şimdi karısı Theresa ile Wichita'da çiftlikte yaşıyor.

Walter Mc Millian, Alabama. 1988'e cezaevine girdi 1993'te serbest bırakıldı

Hapiste boşuna yattığım 5 yılda 8 kişi idam edildi. Tüm vaktimi birlikte geçirdiğim 8 kişi... Şimdi yalnızca hayatta kalmaya çalışıyorum

Walter McMillian. 1988'te "içeri" girdi. 5 yıl boyunca, 18 yaşındaki beyaz bir tezgahtarı öldürmek suçuyla idamı bekledi. Avukatı, görgü tanıklarının Walter'ın suçsuz olduğu yönünde verdiği ifadelerin kayıtlarını ele geçirince serbest kaldı. 1993'te serbest kaldı. İşsiz...


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır