kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Öğle yemeğinde telefon diplomasisi
KOB'da değişiklik için bastıran Fransa Dışişleri Bakanı Vedrine, öğlen yemeğinde Ankara'dan Cem'i arayıp, "Belgenin son hali bu! Onaylıyor musun?" diye sordu. Cem "Evet " deyince kriz çözüldü

* Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le Yunan Meslektaşı Yorgo Papandreu arasındaki son dakika telefon görüşmesinde Papandreu, Cem'e "Anlaşmayı bu haliyle onaylayacağız. Sorun çıkartmayacağız" sözü verdi.

* Papandreu'nun bu noktaya varmasında Amerikan elçisi Nicholas Burns'ün Papandreu'yu arayarak Amerika'nın Türkiye'nin dışlanmasından duyduğu kaygıları dile getirmesi etkili oldu.

* Yunanistan'ın da "okey" vermesinin ardından öğle yemeğinde Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine Dışişleri Bakanı Cem'i arayarak "Koşullar bunlar. Kabul ediyor musunuz?" diye sordu. Cem'in de onay vermesi üzerine Türkiye-AB ilişkilerinde dönüm noktası teşkil eden belge oybirliği il e kabul edildi. Vedrine, Cem'i gün içinde iki kez daha aradı.

* Genel İşler Konseyi'ndeki toplantı sonrası konuşan Fransız yetkililer, Başbakan Bülent Ecevit ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e de çağrıda bulundu. Dönem Başkanı Fransa adına konuşan bir yetkili, "Ecevit ve Cem'i 7-8 Aralık'ta yapılacak Nice Zirvesi'ne katılmaları için davet ettik, ediyoruz. Ancak hala kesin bir cevap gelmedi" dedi. Ecevit ile Cem, 2 hafta önce Ege ve Kıbrıs sorunlarının Türkiye'nin önüne bir koşul olarak konulamayacağını söyleyip AB ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunmuştu.

* Konsey'de Nice Zirvesi'nin ana gündem maddeleri de tartışıldı. En çok tartışma yaratan konu Fransa'nın başını çektiği Kurumsal Reformlar ve veto hakkının sınırlandırılmasıydı. Fransa'nın hazırladığı reform paketinde yer alan vergi, ticaret, sosyal güvenlik, işçilerin serbest dolaşımı, iltica ve göç ile yoksul bölgelere yardım başlıklarına Almanya, İngiltere ve Lüksemburg karşı çıktı.

'PKK DOSTU'NA DARBE
* Avrupa Birliği Türkiye Masası şefi Alanie Servantie'nin pasif göreve çekilebileceği de belirtildi. PKK Başkanlık Konseyi'ne AB anketli mektup gönderen ve 'Yüksek saygılarımla' diyerek imzalayan Fransız Servantie'nin görevden uzaklaştırılabileceği, dünkü toplantıda konuşulan bir diğer konuydu. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Verheugen'in Türkiye'nin tepkisini hafifletmek için Servantie'nin pasif bir göreve kaydırılması yönünde girişimlerde bulunduğu öğrenildi. Servantie'nin hatasının Konsey toplantısında da gündeme geldiği ifade edildi.

NURDAN BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır