kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Son dakikada Bill Clinton devreye girdi
Amerika'nın Atina Büyükelçisi Burns, Clinton'ın isteğiyle Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu'yu arayıp "Türkiye'ye sorun çıkartmayın" mesajı verdi

AB ülkeleri Dışişleri Bakanları dün toplantıya girmeden önce Türkiye'nin AB yolundan sapmasından endişe duyan Amerika devreye girdi. Amerika Başkanı Bill Clinton'ın isteği üzerine Amerika'nın Atina Büyükelçisi Nicholas Burns, Brüksel'de bulunan Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'yu telefonda aradı. Ege ve Kıbrıs sorunlarının Türkiye'nin istediği şekilde KOB'un nihai şeklinde yer almasını isteyen Burns, Papandreu'dan Atina'nın buna karşı çıkmamasını istedi.

"TEHLİKEYE ATMAYIN"
Burns bu konudaki görüşlerini daha inandırıcı kılmak için de şunları söyledi: Türkiye "Müzakerelere katılmam" diyerek blöf yapmıyor. Söylediklerinde ciddiler. AB ile ilişkilerini keserlerse, bu hem Türk-Yunan ilişkilerine hem de bölgedeki barışın istikararını tehlikeye atma pahasına yapar.

Burns'ün bir haftadan bu yana istediği randevu talebini bir türlü gerçekleştiremeyen Papandreu ise telefonda görüştüğü Burns'e "Türkiye'nin blöf yapmadığını biliyoruz. Ancak bulunacak formülde Helsinki ruhuna atıfta hiç bulunulmazsa Atina'nın formülü kabul etmesi olanaksız olur" söyledi. Amerika diğer AB üyesi ülkelerine birer mektup yazarak Türkiye'nin isteğinin geri çevrilmemesini istedi.

CARDİFF'TE DE YARDIM ETTİ
Amerika, Türkiye'nin AB ilişkileri ne zaman ciddi tehlike geçirse her zaman bu türde müdahelelere başvurdu. Bunun en son örneği, Türkiye'nin AB adaylığı için hazırlıkların yapıldığı 1998 Cardiff doruk toplantısında ABD Başkanı Bill Clinton, gece yarısı Yunanistan başbakanı Kostas Simitis'i bizzat aramış ve Yunanistan'ın Türkiye'nin adaylığını veto etmemesi gerektiğini açıkça dile getirmişti.

DİPNOT "Boğanın boynuzunu yakalamak" "Bir sorunu topyekün halletmek" anlamına gelen Yunanca bir deyim. İyi anlamda kullanılan deyim, "Türkiye, AB'ye girer ve bölgede sorun biter" anlamında kullanılıyor.

STELYO BERBERAKİS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır