kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Türkiye'nin zaferi
Avrupa Birliği tarihi hatadan geri döndü. Türkiye'nin AB ile ilişkileri kesme tehdidi ses getirdi. AB ülkeleri geri adım attı ve Türkiye'nin istediği oldu. Kıbrıs ve Ege sorunları, Türkiye'nin AB üyeliği için artık "kriter" değil

Türkiye için büyük önem taşıyan Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplandı. Dün sabah saat 10:00'da toplanan AB ülkeleri Dışişleri Bakanları, ilk olarak 7-8 Aralık'ta Fransa'nın Nice kentinde yapılacak AB Zirvesi'yle ilgili hazırlık konuşmaları yaptı. AB merkez binasındaki basın bürosuna saat 11:00 civarında Türk gazetecilerin merakla beklediği bir haber geldi: Dışişleri Bakanları, Türkiye konusunu öğle yemeğinde tartışacak!..

3 SAAT SÜRDÜ
Avrupa'nın dört bir tarafından gelen gazeteciler çeşitli kulis çalışmalarına başladı. Fransız gazeteciler, Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine'in "Orta formül bulundu" dediğini öne sürüyor, bazı gazeteciler de KOB'un İsveç'in Dönem Başkanlığı'na bırakılacağı üzerinde spekülasyonlar yapmaya başlamıştı. Sabah saatlerinde Nice Zirvesi'nin hazırlıklarını bitiren Vedrine, saat 12:00 ile 13:00 arasını telefon diplomasisine ayırdı. Ankara'yla temasa geçildi. Saat 13:00'de öğle yemeği başladı. Yemeğin 15:00'de sona ereceği söyleniyordu. 15:30'da basın merkezine Vedrine'in Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i arayarak KOB'un son halini anlattığı haberi geldi.

CEM'E TEŞEKKÜR EDERİM
Saatler 16:00'yı gösterdiğinde merakla beklenen basın toplantısının yapılacağı söylendi. Basın toplantısı 17:00'de başladı. Açılış konuşmasını Dönem Başkanı Vedrine yaptı. AB'nin kurumsal yapılarında yapılacak değişiklikler hakkında bilgi verdi. 10 dakikaya yakın aralıksız konuşan Vedrine, son cümlesinde Türkiye krizini şöyle anlattı: Aday ülkelerle ilgili yapılan çalışmalarda Günter Verheugen, Yorgo Papandreu ve İsmail Cem'e yoğun çalışmalarından dolayı teşekkür ederim...

HATADAN DÖNDÜK
KOB'un Türkiye'nin istediği gibi değiştirildiğinin ilk sinyali bu oldu. Ardından Verheugen söz aldı: Göreve başladığımdan bu yana en iyi dönemimi yaşıyorum. Herkese teşekkür ederim. Üyelerin hepsinden cesaret verici sinyaller aldık. Çok zorlu bir projeyi tamamladık. Fransa'ya bravo. Türkiye de KOB'un yeni halini kabul edebilir buldu... Saat 18:00... Verheugen bu kez de "8 Kasım'da yapılan yanlışımızı gördük. Bu hayatımın en mutlu günü" dedi. Ardından KOB'daki yeni formül açıklandı.

NASIL FORMÜLE EDİLDİ?
Kıbrıs sorunu, daha önce Kısa Vadeli Siyasi Kriter başlığı altında yer alıyordu. Dünkü değişiklikle Kıbrıs'ın, "Kısa Vadeli Siyasi Diyalog ve Siyasi Kriter" başlığının altında yer almasına karar verildi. AB, Kıbrıs'ı Kısa Vadeli Siyasi Diyalog ve Siyasi Kriter başlığına alarak hem Ankara'yı hem de Atina'yı tatmin etti. Türkiye, bu başlıkla Kıbrıs'ı "siyasi diyalog" Yunanistan da "siyasi kriter" olarak görebilecekti. Son haliyle bu kriter, Türkiye'nin AB üyeliği için müzakerelere başlamasında sorun çıkartmayacak. Eskisi gibi yalnızca "siyasi kriter" olarak kalsaydı, Türkiye Kıbrıs sorununu kısa vadede, 1 yıl içinde çözmeden müzakere masasına oturamayacaktı. Şimdi ise AB, Türkiye'yle müzakere masasına oturacak. Ancak AB tam üyeliği için tarih verilmese de Kıbrıs sorununun çözümü şart. Ege konusunda da aynı yöntem izlendi. Orta Vadeli Hedefler'in yeni halinde Ege telaffuz edilmeden, "sınır ihtilafı" denildi. Ve "siyasi diyalog ve siyasi kriter" başlığı altına alındı. Ancak Helsinki'ye atıfta bulunularak Ege konusunun da Türkiye'nin istediği gibi sonuçlanması sağlandı.

"YEMEKTE HİNDİ VAR"
Brüksel'deki gazeteciler arasında en çok sorulan soru, Türkiye konusunun neden yemek sırasında konuşulduğu oldu. Türkiye konusunun yemekte tartışılması doğal. Çünkü AB, aday olan ülkelerle ilgili toplantıları, öncelikli konuları ele aldıktan sonra, öğle yemeklerinde tartışırlar. Ancak Türkiye konusunun ikinci kez yemekte tartışılması, Belçikalı gazeteciler arasında espri konusu oldu. Belçikalılar, "Turkey On The Meal" (Yemekte Hindi Var) diye Türk gazetecileri kızdırdılar.

FİKRET AYDEMİR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır