kapat

Melodi
05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Dolaysız sorunya da hiç takmayın
Amerika'da bir araştırma yapılmış: Kadınlar meraklarını, isteklerini daha dolaylı anlatırken, erkekler kesin ifadeleri kullanıyorlarmış.

Aslına bakarsanız "Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre;..." şeklinde yazmaktan hiç hoşlanmam. Çünkü hangi eyalette, ne zaman, kaç kişi üzerine yapılmış belli değil. Ama ne yazık ki internette dolaşan bilgilerin bir kısmı böyle.

Esas konuya gelince: Evet doğru söylemişler, doğru tespit etmişler. Biz kadınlar bayılıyoruz dolaylı anlatmaya ve mesaj vermeye.

Lokantanın önünden geçerken "kurt gibi açım" değil," yemekler çok güzel koktu" diyoruz.

Sevgilimize ya da kocamıza, "Yanında kim var?" diye sormayı değil, "Orası gürültülü bir yer mi, sesler geliyor" diye sormayı tercih ediyoruz.

Kocasını ve sevgilisini bir kadın saat başı neden arar?

* Ne yediğini merak ettiği için mi?

* Akşam eve geldiğinde anlatacağı iş durumu için mi?

* Yoksa ne yemek yapacağını sormak ya da akşam hangi sinemaya gitmeyi tercih edeceğini öğrenmek için mi?

Bunların ve bunlara benzer soruların aslında tümünün yanıtı kocaman bir "hayır" dır.

Kadın sevgilisinin ya da kocasının ne yaptığını öğrenmek için bahane buldukça telefona sarılır. Ama reddedilme riskini hiç almaz çünkü kendine güvenmediği için sürekli denetleme harekâtındadır, bu yüzden de ayrıntılara takılır kalır.

Bir gün dehşetle farkına varmıştım. Akşam saatlerinde defalarca ulaşamadığım birine, gecenin ilerleyen saatlerinde ulaşıp, "arkadaşlarınla sohbet nasıldı?" diye sorduğumda, aslında onlarca soru soruyordum. "Kimler vardı?, "Hangi kadınlar vardı?, "Eski sevgilin orada mıydı?" gibi. Ne konuştukları umrumda değildi. Erkekler doğal olarak böyle bir soru karşısında "eee iyiydi" filan derler. Böyle bir yanıt alınca kadınlar tatmin olmazlar ve erkekleri fazla konuşmamakla suçlarlar. Telefonu kapatıp, mutsuzluk abidesi olarak koltuğa gömülmüş ve "ben ne yapıyorum?" diye düşünmüştüm. Kesinlikle saçmalıyordum.

Bu durum açık biçimde kendime ve karşımdakine güvensizlikten kaynaklanıyordu. O gece dümdüz bir soru sorup yanıt alamadığım için kendime kızdım ve "ne olursa olsun bir daha asla böyle yapma" diye söz verdim. Çok da iyi oldu. Dolaylı anlatmak çok yorucu.

Bir kez denemeye başlayın, arkası hemen geliyor. Dümdüz sorun ve yanıt isteyin, "ben sana şunu demiştim, ama sen böyle yaptın" sürtüşmeleri tamamıyla bitiyor. Karşınızdaki gerçek amacınızı ve isteğinizi anlıyor, hayat kolaylaşıyor. Hem bunu yalnızca ben değil araştırmanın sonuçları da söylüyor. Biliyorum hiç böyle yetiştirilmedik ama deneyin bir kere. Aramaktan ve dolaylı sorulardan vazgeçin, takmayın kafanıza tokadan başka bir şey.

Telefon: (0212) 315 94 82 e-mail: feliselif@yahoo.com

ELİF ERGU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır