kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim

Mantık?

İL Sağlık Müdürlüğü İstanbul'da dolumu yapılıp pazarlanan içme sularından bazılarının halk sağlığına zararlı olduğunu saptadı. Bu firmaları kamuoyuna açıkladı. Ama sakıncalı suların satışları bu açıklamadan sonra da sürdü. Yani, üretimlerinin durdurulması yolunda hiç bir önlem alınmadı. İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Karaaslan, neden "satış durdurma önlemi" alınmadığını şöyle bir mantıkla izah etti.

"BİZ kirli suları İstanbullular'a duyurduk. Vatandaş bu suları içmesin, diğerlerini içsin. Kirli olduğunu bile bile alıyorlarsa biz ne yapabiliriz? Biraz da vatandaşın bilinçlenmesi lazım."

ELBETTE ki vatandaşın bilinçlenmesini, Sağlık Müdürlüğü'nün müdahalesine bile gerek kalmadan sağlığa zararlı, hileli tüketim maddelerini kendi sivil toplum örgütleriyle saptayıp boykot etmesini gönül arzu ediyor. Ama bu demek değil ki, ilgili ve sorumlu kuruluşlar "Bilinçlenseydi efendim" diye, topu vatandaşa atıp kenara çekilebilir.

SAYIN Dr. Karaslan'ın mantığına göre kiremit tozundan pastırma çemeni, patates ezmesinden kaşar peyniri, eşek etinden sucuk imal edenler de, şayet firma isimleri kamuoyuna açıklanırsa üretim ve satışı sürdürebilecekler. İçme suyu gibi en yaşamsal bir maddede halk sağlığı ile oynanmasıyla bu saydıklarımız arasında ne fark var? Hatta "hileli su", bunlardan çok daha vahim değil mi?

GÖREVİ halk sağlığını gözetip kollamak olan resmi kuruluşlar, "bilinç eksikliği" gibi gerekçelerle temel sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmekten geri kalmamalı; önce kendi işlerine bakmalı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır