kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
KISA KISA KISA

İhracata euro müjdesi
Yürürlüğe girdiği yılbaşından bu yana sürekli "tarihi" düşüşler yaşayan euro, dolar karşısında yükselmeye başladı. Dün 0.8903 seviyesine kadar çıkan euro, 22 Eylül tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar, para piyasalarında ana trendin değiştiğini ve büyük yabancı fonların blok alımlar yaptığını belirtirken, Cuma gününü 0,87 seviyesinden açan euronun yeni bir dip yapma isteğinin de gerçekleşmediğini söyledi. Euronun kısa vadedeki tepe noktasının bu seviye olacağını öngören uzmanlar, orta vadede büyük fon yöneticilerinin yılsonu kârlarını bloklamayı hedeflemeleri nedeniyle euronun yükselebileceğini belirtti. Uzmanlar, üç-dört ay için 1.05 seviyesinin görülebileceğini, uzun vadede hedefin ise 1.10 düzeyi olacağını vurguladı. Euronun yükselişinde ABD'deki hisse senedi piyasalarında yaşanan keskin düşüşlerin de etkili olduğunu belirten uzmanlar, Nasdaq'taki inişin euroyu güçlendirdiğini ifade etti. ABD'deki başkanlık seçimleri sonrası ortaya çıkan tablonun da doların euro karşısında değer kaybetmesine zemin hazırladığı konuşuluyor. Uzmanlar, eurodaki yükselişin tekstil gibi Avrupa ile iş yapan sektörlerde rahatlamaya yol açabileceğini bildirdi.

Hazine: Hedefler değişmez
Hazİne Müsteşarlığı, son günlerde yaşanan geçici likidite krizinin temel ekonomik hedeflerde değişikliğe gidilmesini gerektirmemekte olduğunu açıkladı. Hazine Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Hükümet kararlılığının ve IMF ile Dünya Bankası'nın programa olan desteğinin sürdüğü bir ortamda, piyasalardaki geçici dalgalanmalar sonucunda ekonominin temel hedeflerinde herhangi bir değişikliğe gidilmesi gerekmemektedir" denildi.

Hazine, beklenenden yüksek çıkan Kasım ayı enflasyon verileri için ise "TEFE ve TÜFE'de artış oranları beklenenin üzerinde olmakla birlikte, uygulanmakta olan programın 3 yıllık genel hedeflerinden sapmayı gerektirecek boyutta değildir" dedi. Açıklamada, Kasım enflasyon oranlarının yüksek çıkmasında "mevsimsel faktörlerin" etkisinin gözlendiği vurgulandı.

Hazine'den Fon'daki bankalara ilk borç
Hazine'den Fon kapsamındaki bankalara kullandırılmak üzere tahsis edilen 6.1 milyar dolarlık tahvilin ilk dilimi dün verildi. Bankacılık Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alınan 8 bankanın rehabilitasyonu kapsamında, Hazine'nin TMSF'ye ihraç edeceği tahvillerin 735 milyon dolarlık ilk bölümünün, dün itibariyle ihracı kararlaştırıldı.

Hazine'den yapılan açıklamaya göre, ilk kupon faiz oranı yüzde 8.76 (6.51+2.25) olarak belirlendi.

Söz konusu tahvillerin arta kalan kısmı ise yine BDDK'dan gelecek talepler doğrultusunda, itfa tarihi ve ilk kupon faiz oranı aynı olmak kaydıyla, belirtilen tahvillerin yenide ihracı şeklinde gerçekleştirilecek.

Fon'daki 8 bankanın rehabilitasyonu amacıyla, Bankacılık Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde, özel tertip devlet tahvillerinin TSMF'ye ihraç edileceği, 3 Kasım 2000 tarihinde piyasalara duyurulmuştu.

İktisat Societe Generale flörtü devam ediyor
İktisat Bankası ile Fransız Societe Generale Bank arasındaki muhtemel ortaklık görüşmelerinin sürdürüldüğü bildirildi. İktisat Leasing, FactoFinans ve Emek Sigorta'dan İMKB'ye gönderilen açıklamalarda, Societe Generale ile İktisat Bankası'nın yakın işbirliği süreci içinde olduğu belirtildi. Açıklamalarda, şöyle denildi:

"Bu sürecin devamı olarak, işbirliğini geliştirmek amacıyla İktisat Bankası ve Societe Generale Bank arasında muhtemel ortaklık görüşmeleri sürdürülmektedir."

Yapılan açıklamada bu çerçevede, muhtemel ortaklığın mali ve hukuki boyutları konusunda ilgili yetkililer nezdinde müzakerelerin devam ettiği kaydedilen açıklamalarda, müzakerelerin sonuçlandırılmasının henüz herhangi bir takvime bağlanmadığı vurgulandı.

Mevduat ve kredi faizlerinde artış
Garantİ Bankası, mevduat ve kredi faiz oranlarını artırdı. Garanti Bankası`ndan yapılan açıklamaya göre, 1 ay vadeli Türk Lirası mevduat faiz oranları 1-2 puan yükseldi. Banka, 500 milyon lira ile 15 milyar lira arasındaki mevduata yüzde 59, 15 milyar liranın üzerindeki mevduata da yüzde 60 oranında faiz uygulayacak. Öte yandan tüketici kredisi faiz oranlarını da artıran Garanti, 12 aydan 24 aya kadar aylık yüzde 4.75 olan otomobil ve konut kredisi faiz oranlarını yüzde 6`ya, 12 aydan 18 aya kadar yüzde 4.95 olan bireysel destek kredisi faiz oranlarını ise yüzde 8`e çıkardı.

Serbest bölgeye serbest kart
Osmanlı Bankası, serbest bölgede faaliyet gösteren firmaların kullanması için, mevzuata uygun olarak geliştirdiği yeni ürünlerini hizmete sundu. FreeCard, FreePOS, Serbest Hesap ve Kira Kredisi'ni kapsayan yeni uygulama, ilk olarak İstanbul Atatürk Havalimanı serbest bölge işletici firması (İSBİ) ile başlatıldı.

Pepsi, Quaker'i 13 milyar $'a içti
İçecek sektöründe yaklaşık bir aydır süren satınalma mücadelesi nihayet sonuçlandı. Coca-Cola, Pepsi ve Danone gibi dünya içecek sektörünün öndegelen şirketlerinin, enerji içeceği Gatorade'nin üreticisi Quaker Oats'ı almak için giriştikleri savaşı 13 milyar dolar ödeyen PepsiCo kazandı. Pepsi, Quaker'e hisse başına 97 dolar ödedi. Gatorade, 2.5 milyar dolarlık enerji içeceği piyasasının yüzde 75'ini elendi bulunduruyor.

PepsiCo bu atağıyla nefesini en büyük rakibi Coca-Cola'nın ensesinde hissettirmeye başladı. Pepsi, birleşme ile birlikte Quaker'ın 761 milyon dolarlık borçlarını da üstlenecek. Yapılan özel anlaşmaya göre birleşme gerçekleşmeden önce Pepsi hisselerinin 40 doların altına düşmesi halinde, Quaker'ın anlaşmayı bozma hakkı bulunuyor.

İlaç sektöründe dev evlilik
Tüm dünyada görülen şirket evliliklerine bir yenisi de Türkiye'de eklendi. Avrupalı ilaç toptancısı Alliance Unichem, Hedef Holding'in yüzde 25 hissesini 66 milyon dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

1999'da 730 milyon dolarlık satış gerçekleştiren Hedef Holding 29 deposuyla 16 bin eczane ve 8 bin eczane dışı perakende satış noktasına hizmet sağlayarak, Türkiye pazarının yüzde 40'ını elinde bulunduruyor. Alliance Unichem CEO'su Jeff Harris, yapılan yatırımın hızla büyüyen Türkiye pazarında Alliance Unichem'e güçlü bir konum kazandıracağını ve Avrupa sağlık piyasayasında önde gelen bir konum elde etme stratejisine uygun olduğunu söyledi.

Biyoteknolojiye beyinler aranıyor
Hayat bilimlerini imalat sektörünün dördüncü ana unsuru haline getirmeyi planlayan Singapur hükümeti, biyoteknoloji alanında uzman beyinler arıyor. Biyoteknoloji araştırmalarının artırılması, bu alanda yeni kurulan genç şirketlerin desteklenmesi ve dünyanın en büyük çokuluslu şirketlerin ülkeye çekilmesi için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapan Singapur'un hayat bilimlerine yatırımının başarı şansı pek de garanti değil. İyi yetişmiş insanlara ihtiyaç duyulduğundan, yüksek kalifikasyondaki insanların çalışabilecekleri ortam yaratılmaya çalışılıyor.

Elektrikte sabit ücret yasallaştı
Danıştay'ın, hakkında yürütmenin durdurulması kararı verdiği, elektrik kullanımında güç bedeli adı altında alınan sabit ücret, 2001 bütçe tasarısına dönük önergenin kabulü ile yasal çerçeveye oturtuldu. Buna göre, IMF'nin artırılsın önerisinin de dikkate alınması durumunda, TEDAŞ, meskenlerde fatura başına 1 milyon, sanayide 10 milyon, tarımsal sulamada 2 milyon, diğer abonelerden ise 5 milyon lira sabit ücret alacak. Güç bedeli, muhtemelen yeni yılla birlikte, her faturayla birlikte alınacak, TEDAŞ Yönetim Kurulu bu bedelin miktarını belirlemeye yetkili olacak.

Online alışverişin yüzde 80'i başarısız
A.T. Kearney danışmanlık şirketi tarafından yapılan ilk e-tüketici araştırmasına göre, on-line alışveriş girişimlerinin yüzde 80'i başarısızlıkla sonuçlandı. Araştırma, Dünya on-line perakende pazarının yüzde 89'unu oluşturan ABD, İngiltere, Japonya, İsveç, Fransa ve Almanya'da internetten alışveriş yapan bin 264 kişi üzerinde yapıldı. Başarısızlığın nedenleri arasında bilgi talebinin fazla olması, kredi kartı detaylarının verilmek istenmemesi ve web sitelerinin düzensiz çalışması gibi unsurlar yer alıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır