kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Bu kez soğukkanlılar
Mali piyasalardaki krizle yükselen faizler, 2001'deki durgunluk beklentisi nedeniyle yatırım düşünmeyen reel sektörü çok fazla etkilememiş görünüyor

Sanayi kesiminin mali piyasalarda yaşanan krizin aşılacağına inancı tam. Yaşanan dalgalanmanın zaten somut bir nedene dayanmadığında birleşen reel sektör temsilcileri, IMF ile yapılan görüşmelerin büyük ihtimalle olumlu sonuçlanacağını ve bayramdan önce piyasaların eski dingin haline kavuşacağını belirtiyor. İş dünyası, her ne kadar şu andaki durumunu 'belirsizlik' olarak nitelese de mali piyasalardan daha soğukkanlı görünüyor. Arjantin'e 30 milyar dolar harcayan IMF'nin Türkiye'ye de 5-10 milyar dolar vereceğini düşünen sektör temsilcileri ABD'nin duruma hassasiyetle yaklaşmasının krizin kısa sürede aşılmasında önemli bir etken olacağını belirtiyor.

TEMKİNLİ YAKLAŞIM
Bunlara rağmen, krizin uzun sürmesi ihtimali de gözden kaçırılmıyor. Sorunların bayrama kadar çözülmesi halinde toparlanmanın kısa zaman alacağına işaret eden reel sektör temsilcileri, bankaların 1994 krizinde başvurduğu 'kredileri vadesi gelmeden geri çağırma' yöntemini işletmesinden de korkuyor. Kredilerin yenilenmemesinden tedirgin olan reel sektör, "Likidite krizi kısa zamanda çözülürse, sadece 2001'in ilk çeyrek büyümesini düşük çıkmasını etkiler. Ancak uzun likitide sorununda bankalar reel sektöre sırtını döner ve asıl sorun o zaman başlar" diyor.

Döviz gelirse sorun biter Üzeyir Garih
(Alarko Şirketler Grubu)

BİRAZ belirsizlik var ama 1 ay içinde eskiye dönecektir. Psikolojik etkilenme var. Dışarıdan bir döviz geldiği taktirde bu iş düzelir. Bankalar kredi vermekte bekle gör politası gütmeye başladı. Dolayısıyla kredileri yenilemeyebilirler. Ama bayramdan önce acil yardım gelir.

Problem kısa sürede çözülür
Mehmet Şuhubi (Teslo Tekstil)

YapIsal reformlardaki gecikmelerin bu olaylar üzerindeki etkisi tartışmasız. Basit bir olay karmaşaya dönüştü. Birkaç gün içinde kaybolan güven ortamını etkileyecek bazı hareketler olmazsa olay tehlikeli olabilir. Kamu bankalarının vadeli hesapları vadesinden önce hiçbir şekilde çözmediği söyleniyor. Bu durumun devam etmesine fırsat verilmemeli. Aksi taktirde bankalar yeniden sanayiye sırt çevirir. O zaman da hem iç piyasa, hem ihracatçı zora girer.

Düzeleceğinden umutluyum
Meral Gezgin Eriş (İKV)

Sanayi kesimi, üzerinde henüz şiddetli bir etki hissetmedi. Sadece insanlarda bu durumun devam edip etmeyeceği tedirginliği var. Devam ederse asıl o zaman panik başlayacaktır. Yüksek fazlerin faturası reel sektöre çıkıyor. Umut ediyorum ki çok sürmeden piyasalar sükunete kavuşacak. Çünkü ortada somut nedenler yok.

IMF kredisi rahatlatır
Bülent Başer (Başer Holding)

HER şeyin geçici olduğuna inanıyoruz. Sorunun temelinde tek bir hata var. O da cari dengenin eksi olması. IMF'ten gelecek 5-10 milyarlık yardımla eksi bakiyenin giderileceğini düşünüyorum. Hükümet de ihracatın canlanması ve ithalatın kısılması için daha ciddi tedbirler almalı. Faizler yükseldi ama bu korkutucu bir şey değil. Çünkü geçici bir durum söz konusu. Burada küçük bankaların davranışlarına dikkat edilmeli. Vadesi gelmeyen kredileri geri çağırabilirler.

Belirsizlik ortamı sürüyor
Memduh Hacıoğlu

BELİRSİZLİK ortamı var. Bankalar neredeyse her türlü krediyi durdurdu. İhracatta libor artı 3'lerde kredi alırken şimdi libor artı 15-20'lerle borçlanıyoruz. Bankacılık sektörü kredi ödemelerini vadesinden önce isterse bütün sanayi kesimini karşısında bulur. 1994'te yediğimiz sopayı bir kere daha yemeyeceğimizi bilsinler.

3 ayda taşlar yerine oturur
Muharrem Yılmaz (TÜGİAD)

Bİr tedirginlik var. Günlük zorunlu durumları atlatmaya çalışıyoruz ancak henüz etkilenmedik. Litkitide temin edilmezse o zaman zorlanacağız. Toplumun her kesiminden destek alarak yürüyen programının yapısal reformlar için olduğunu unuttuk. Toplumu karamsarlığa düşürmemeleri gerekirdi. Ama çok olumsuz bakmamak lazım. Bayrama kadar IMF ve dünya bankası desteği ile bir sonuç alınır. Piyasada darama ve talep düşmesi olur. İki-üç ayda her şey normale döner.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır