kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Açıklama hemen gelmeli
Piyasada tüm dikkatler IMF'in Ankara'daki temasları üzerinde yoğunlaştı. Borsacılar ve bankacılar kredi açıklamasını bekliyor. Borsa yatırımcılarının bu seviyeden satmamaları gerektiğini belirten uzmanlar, repoda değerlendirmesini tavsiye ediyor

'Ani çözüm şart'
Mehmet Akkent - Park Raymond James Yatırım

Faizlerdeki düşüş durmadığı sürece borsada bir toparlanma beklemek mümkün görünmüyor. Çünkü TL'de kalanlar gecelik faize yöneliyor. Bu arada döviz talebi dün de devam etti. Yaklaşık 600 milyon dolarlık döviz talebi geldi. Ama şu koşullarda devalüasyon beklemiyorum. Yılsonu olması nedeniyle yurtdışı piyasalarda da talep yok. Yabancı yatırımcı satışları özellikle geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri yoğundu. Bu hafta, yabancı satışları hız kaybetti. Ama alıcı yok. Burada IMF'den ve hükümetten gelmesi beklenen açıklamaların biran önce gelmesi gerekiyor. IMF görüşmelerinden olumlu sonuç bekliyoruz. IMF'den kaynak gelirse dövize yönelik yoğun talep azalır. Ama sorunun biran önce çözümlenmesi şart. Yatırımcı, bu seviyelerden satmasın. Kısa vadede de parasını TL ve repoda değerlendirsin.

'Pozisyonlar korunmalı'
CEM YALÇINKAYA - Garanti Portföy Yönetimi

Piyasada bütün gözler, IMF'den gelecek likidite kolaylık kredisine çevrildi. IMF'den gelecek para likidite sorununu çözecektir. En azından bu yönde yapılacak açıklamalar piyasayı rahatlatacak. Buna rağmen kısa vadede yaşanan sorun her geçen gün etkili bir şekilde devam ediyor. Yüksek faize rağmen döviz talebi dün de sürdü. Bu gelişmelerin yanı sıra çekirdek enflasyon yüzde 2'lerde. Enflasyonda bir sapma söz konusu değil. Türk Telekom'ın satışı için son kararlar olumlu. AB, Türkiye ile katılım ortaklığı konusunda anlaştı. Yani Türkiye için şu andaki en önemli sorun kısa vadede yaşanan likidite sıkıntısı. Bu sorun da giderilse piyasaların önü açık. Hissede olan yatırımcıların pozisyonlarını bloke etmesi gerekir. Borsa yatırımcısının parası küçülür ama realize etmediği sürece sorun yoktur. Kredili işlemlerden de uzak durulmalı.

'Fiyatlar çok uygun'
HASAN SOYDAN - Site Yatırım

Piyasalardakİ kaos ortamı devam ediyor. IMF görüşmeleri ise piyasanın ana gündemi konumunu koruyor. Bu arada dün borsa kapandıktan sonra gelen Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin anlaşma sağlanması olumlu bir gelişme. Bence olumsuzlukta son haftaya geliyoruz. Önümüzdeki hafta çok daha olumlu ve iyimser gelişmeler olacağına inanıyorum. IMF'den gelecek kredinin miktarı şu aşamada çok da önemli değil. Çünkü eğer kredi gelirse, Türkiye, kredi verilebilir ülke konumuna gelecek ve yurtdışından kredi olanakları sağlanacak. IMF yardımının gelmemesi IMF'nin de intihar etmesi demek.Çünkü Türkiye IMF için prestij sorunu oldu. Bu koşullarda yatırımcılar için iki cazip alternatif olduğunu düşünüyorum. Biri, kısa vade için yüksek seyreden faizler, ikincisi de orta vadede beklemek koşuluyla borsa. Borsada hisse fiyatları çok uygun. Yatırımcılara önerim, dövizlerini bozdurup hisse senedi almalarıdır. Çünkü devalüasyon beklentisi bence binde sıfırdır.

'Döviz çıkışı durmalı'
Öner ayan - Park Raymond James New York

Kriz aslında cok ciddi değildi. Maalesef yanlış ve şansız zamana denk geldi. Türkiye yurtdışında yeni yeni kredibilite kazanırken bu durum ortaya çıktı. Yılsonu nedeniyle para çıkışı vardı. IMF ile gelişmelerden bir destek çıkacağını düşünüyorum. Çünkü IMF bu sefer bu paranın nerelerde kullanıcağını biliyor. Bu hükümetin programa kararlılıkla sürdüreceği izlenimi bulunuyor. Bu kriz bir anda olmadı. Hükümet bazı kararları almakta gecikti. Yabancılar IMF'in desteğini açıklamasını para çıkışının durmasını bekliyorlar. Şu an bizim yılsonu tahmini kar rakamlarına göre fiyat kazanç oranı beklentimiz 9,7 civarında. Gelişmekte olan ülkeler arasında 10'un altında fiyat kazancı olan ülke bulunmuyor. Yabancılar yılsonu bonuslarını da kaybetmek istemiyor. Ancak yeni yılla birlikte kriz ortamının geçmesiyle birlikte yeni girişler olabilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır