kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
IMF, programı masaya yatırdı
IMF Avrupa 1 Bölüm Başkanı Deppler, Türkiye Masası Şefi Cottarelli ve Bankacılık Bölümü Direktörü Ingves, ekonomi bürokratlarıyla temaslarına çok hızlı başladı

IMF heyetinin, "Her şeye bir daha bakılacak. Nerede hata yaptığı araştırılacak" yaklaşımı üzerine istikrar programı üzerindeki 5 konuda araştırma başlatıldı

Mali piyasalarda yaşanan krizi durdurmak ve alınacak ilave önlemleri görüşmek üzere Ankara'ya gelen IMF Avrupa 1 Bölüm Başkanı Michael Deppler, Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ve Bankacılık Bölümü Direktörü Stefan Ingves, Pazar akşamı başladığı görüşme maratonuna tüm hızıyla devam ediyor.

IMF heyetinin ilk temaslarda verdiği mesaj, işin gayet sıkı tutulduğu biçiminde yorumlandı. IMF'nin, "Her şeye bir kez daha bakılacak. Nerede hata yapıldığı araştırılacak" yaklaşımı üzerine, 5 alanda çalışma başlatıldı.

IMF Avrupa 1 Bölüm Başkanı Deppler ve Türkiye Masası Şefi Cottarelli, en kritik görüşmeyi dün öğle saatlerinde Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 saat süren görüşmeden, tarafların gergin bir yüz ifadesiyle ayrılmaları dikkati çekti. Saat 15.00'te Başbakanlık eski Binası'nın arka kapısından çıkarılarak Hazine'ye götürülen IMF heyetinin, "Borsa seansı devam ediyor" gerekçesiyle basın mensuplarına açıklama yapmamasına özen gösterildi.

IMF Bankacılık Bölümü uzmanlarının, ilk tur görüşmelerde mali bünye sorunu bulunan bankalarla, geçen hafta likitide sıkışıklığına düşen bankaları ayr ayrı ele aldığı öğrenildi.

MALİ DİSİPLİN ÖNEMLİ
IMF'nin ilk değerlendirmelerinde, "mali disiplin"i ön planda tuttuğu, bu kapsamda gelecek yıl bağlanacak toplu sözleşmelerin enflasyona uyumlu olmasına işaret ettiği bildirildi. IMF'nin, yeni ek vergi önlemlerini de gündeme getirebileceğine dikkat çekildi.

Merceğe alınan 5 konu
Bankacılık sektöründe rehabilitasyon önlemleri.

Merkez Bankası para ve kur programında revizyon.

Harcama kısıcı ilave önlemler.

Takviye edilmiş özelleştirme hedefi.

Vergi gelirlerinin arttırılmasına dönük öneriler.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır