kapat

05.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Kocan istedi ve seks yapmadın, suçlusun!
'Kotlu kadına tecavüz edilemez' kararıyla ünlü İtalyan adaleti, kocasının isteğini geri çevirip dayak yiyen kadını suçlu buldu

İtalya'ın Milano kentinde bir hakimin verdiği karar feministleri çileden çıkardı. Kocasından dayak yediği için mahkemeye başvuran kadının davası neredeyse kendi aleyhine döndü. Davaya bakan hakim Benedetto Simi de Burgis, kadının eşine karşı kadınlık görevlerini yapmadığını ve dayağı hak ettiğini öne sürdü. Bu hafifletici sebepten dolayı da R.A. adlı dayakçı kocanın cezası 1 yıl 4 aydan, 9 aya indirildi.

Milano'da 9'uncu Ceza Mahkemesi hakimlerinden Benedetto Simi de Burgis'in gerekçeli kararında şöyle deniyor: "Aile içi şiddet olaylarının çoğunda erkeğin fiziksel üstünlüğü ve şiddete yatkınlığı kendisini, ezilen aile fertlerinin efendisi, işkencecisi haline getiriyor. Erkek bunu gelenek, sevgi ve korku adına yapıyor.

Zehir saçan kadınlar
Erkeğin, kendisini sürekli reddeden bir kadının, bu tarz davranışından kötü etkilenmemesi mümkün değil. Erkeğin, kadını cinsel ilişkiye zorlamasını cinsel şiddet olarak kabul etmeye alıştık. Ama kadının erkeği kendi isteksizliğine kurban etmesine ne demeli?"

Hakimin kadınlar hakkındaki yorumu da ilginç: "Kadınlar fiziken daha zayıf, ancak kendini beğendirmeyi bilen tavırları ile daha cazip olup, bir evliliğin bitmesine yol açacak şekilde sinsi davranışları ile ölçülü dozlarda zehir saçmayı biliyorlar." Hakimin kararının gerekçelerinde kadınlara yönelik bu suçlamaları, karşı cinsle ilgili bir sorunu olup olmadığını akla getirdi.

Kotlu kadınlara tecavüz edilmez
GeçtİĞİmİz yıl, yine İtalya'da bir hakim, 19 yaşında genç bir kızın tecavüz davasında şok bir karar vermişti. Genç kızın olay sırasında kot pantolon giymesi, cinsel ilişkiye rıza gösterdiğine delil sayıldı. Çünkü, İtalyan hakime göre, kot pantolon öyle bir kişinin tek başına çıkarabileceği bir giyecek değildi. Saldırgan, kızın yardımı olmadan çıkaramazdı.

Karar bütün ülkede büyük tepki yaratırken, kadın parlamenterler protesto için meclise kot pantolonlarını giyerek gitmişlerdi. Aralarında Benito Mussolini'nin torunu Alessandro Mussolini'nin de olduğu kadın parlamenterler mecliste günlerce kotlarını çıkarmamıştı.

5 dakika direnince olmaz
Maço İtalyan yargıçlar geçen yaz aylarında verdikleri bir kararla da tepkileri üzerlerine çekmişti. Olayda, zihinsel özürlü 32 yaşındaki bir tezgahtar bayan tecavüze uğramıştı. Ancak hakim, kadının saldırgana direnme süresini yeterli bulmamıştı. Çünkü kadın, saldırgana "yalnızca" 5 dakika direnmişti. Tecavüz sayılamazdı.

Bu nedenle de saldırganın cezasını indirdi. Toplam 2 yıl 6 ay cezaya çarptırılan 56 yaşındaki saldırgan, temyizden sonra da İtalyan Yüksek hakimlerinin "kadınların namusunu koruma için göstermeleri gereken direniş süresi" konusundaki anlayışları sayesinde de özgürlüğüne kavuştu.

Yasemin TAŞKIN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır