kapat

CUMARTESİ EKİ
02.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Süper dedeler
Bütün dünyada orta yaşın üstü grubunun boş zamanlarını geçirdikleri sosyal mekanlar vardır.

Bizde en yaygın olanları kahvehanede buluşmak, cami çıkışı buluşmak veya evlere ziyarete gitmek. Amerikan emeklileri hayat standardı olarak bizden çok daha şanslı ama biraraya gelebilecekleri böyle sosyal ortamları olmadığı için bunalıma girmeye başlamışlar. Bunun üzerine Emekli Sendikaları Birliği duruma el koymuş. Madem internet her derde deva, bunun çaresini de orada bulalım demişler. Belli bir yaşın üzerindeki bütün internet kullanıcıları bir bir tespit edilmiş. İnternet kullanmamakta direnenlerin nedenleri ile kullanıp da işin içinden çıkamayanların sorunları dahil olmak üzere her konu araştırılmış. Ortak ilgilere sahip yaşlıları bir araya getirecek tartışma gruplarının oluşturulması da ihmal edilmemiş.

Araştırma sonuçlarına göre yaşlıların internette karşılaştıkları en önemli sorun interneti fazla ciddiye almaları. Yazılan ve yayınlanan bir şey herhalde doğrudur diyorlar, bu yüzden yanılıp şaşırıp gelen ziyaretçileri işletmeye ya da parasını tırtıklamaya çalışan sitelere denk gelirlerse maalesef zokayı daha kolay yutuyorlar. Genç ve orta yaş grubunun gülüp geçtiği hatta hiç okumadığı acıklı yalan hikayelere inanıp birbirlerine gönderiyorlar.

Ama bu süper dedelerin, safiyane ciddiye almaları çok işe de yaramış. Özellikle gençler için inanması güç gelebilir ama en interaktif web kullanıcıları emekliler. Araştırmalar bunu gösteriyor.

Girdikleri sitelere göz atıp geçmekle yetinmeyen süper dedeler içerikten tasarıma her şeye burunlarını sokuyorlar. Mesela adamın biri sitesinde çocuklara kumar mı oynatıyor, hemen duruma el koyup siteyi kapattırana kadar işin peşini bırakmıyorlar. Bir arkadaşları 'yüksek getirili yatırım' vaadiyle kandırıldı mı, dolandırıcıyı yakalatana kadar polise rahat vermiyorlar.

Onların sadece zamanı bol değil, hassasiyetleri de daha yüksek. Onlar başka bir kuşak. Onlar hakikaten süper. Bir de şu bizim emekli kahvelerine internet erişimi gelsin, o zaman görürüz ortalığı nasıl şenlendireceklerini.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır