kapat

29.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Naylon delik deşik
Maliye'nin hazırladığı raporda Faruk Süren'in şirketlerinin adı geçiyor. Süren yaptığı açıklamada "Yıpratmak istiyorlar" dedi

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları'nın 2 yılda hazırladıkları raporda, Orhan Aslıtürk'ün kurduğu "naylon fatura" tezgahının müşterilerinin isimleri de yer aldı. Son olarak Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları'nın hazırladığı raporda, Cavit Çağlar, Faruk Süren, Ali Balkaner, Erol Evcil, Murat Demirel, Hayyam Garipoğlu ve Emin Cankurtaran'ın isimleri yer aldı.

1.7 milyar dolar
Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanı Celalettin Şahin başkanlığında, Özer Ermumcu, Hakkı Koçak ve Fazıl Çiftçi'den oluşan dört kişilik hesap uzmanlarının raporuna göre, Aslıtürk'ün kurduğu naylon fatura şirketi 1.7 milyar dolarlık naylon fatura ve hayali ihracat işlemi gerçekleştirdi.

Rapordaki iddialara göre naylon fatura şirketinin en önemli müşterileri arasında Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Faruk Süren de yer alıyor. Süren Grubu, Makina Takım Pazarlama 43 milyon 684 bin dolar, Makina Takım Endüstrisi 24 milyon 762 bin dolar, Hıshtıl Sheffer 451 bin dolar, Sheffer Transtürk 556 bin dolar, toplam 69 milyon 453 bin dolar naylon fatura almış.

1994 - 1998 yılları arasında Türkiye'de gerçekleştirilen vurgunun anlatıldığı raporda, bankalar operasyonunda gözaltına alınan Murat Demirel'in de ismi geçiyor. İslami Sermaye olarak adlandırılan bankacılık kuruluşların da Orhan Aslıtürk'ün naylon faturalarından faydalandığı da aynı raporda yer alıyor. Raporda, düşük faizli ihracatçı kredisi kullanmak için Al Baraka, Kuveyt Türk ile Anadolu Finans Kurumu'nun (AFK) da 252 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı aktarılıyor.

EVCİL'SİZ YOLSUZLUK OLMUYOR
Ekleri ile birlikte 2 bin 500 sayfadan oluşan raporda, Orhan Aslıtürk'ün, Muhammet Ciğer ile "naylon fatura ve hayali ihracat" işleri için 1994 yılında "ASCOR" adı altında ortaklık kurduğu ortaya çıkartıldı.Muhammet Ciğer'in de 40 sayfa tutan ifadesini alan hesap uzmanları, ASCOR'un işleyişine ilişkin tüm detayları raporlarına yazdı. ASCOR'a bağlı şirketlerde yapılan araştırmada 200'ün üzerinde şirket mührü, sahte noter işlemleri, fatura, kimlik, boş fatura ve şirket bilgilerinin yer aldığı bilgisayar kayıtları ele geçirildi.

Süren İsvİçre'de
Naylon fatura olayının patlamasından sonra Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren İsviçre'ye gitti. THY'ye ait bir uçakla Cenevre'ye giden Süren, Atatürk Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, "Galatasaray'la ilgili bir görüşme için İsviçre'ye gidiyorum" dedi. Orhan Aslıtürk'ün kurduğu naylon fatura şirketi üzerinden 69 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı iddia edilen Faruk Süren'in, yolculuğa çıkmadan önce tedirgin olduğu gözlendi. Süren'in eşi Hatice Süren de akşam üzeri Türk Hava Yolları'nın bir uçağıyla Cenevre'ye gitti.

Süren: Haberin asıl hedefi Galatasaray
FARUK SÜREN yaptığı açıklamada, "Haber, niteliği itibariyle kamuoyunda yanlış izlenim bırakmaya ve kimliğim nedeniyle sansasyon yaratmaya yönelik yanıltıcı bir haberdir. Haberde adı geçen şirketimiz uygun maliyetle ihracat kredileri nedeniyle doğan ihracat taahhütlerinin bir kısmını kapatmak amacıyla bir ihracat firmasıyla anlaşarak, bu firmaya vekil tayin etmiştir. Bu firmayı kontrol etmemize rağmen hayali ihracat kovuşturması başlatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu kovuşturma sonuçlandırılmış değil ama bundan doğan herhangi bir suçlamayı şirketimize yöneltmek yanlış olur. Zira doğru ve dürüst iş yapma mükellefiyetinde olan bu ihracatçı firmadır. Onun, bunu yerine getirmemiş olması bizi hayali ihracatçı yapmamalıdır. Haber kasıtlıdır. Kaynağı da başkanı bulunduğum Galatasaray Kulübü'nün AIG ile yapacağı anlaşmaya, Doğan Medya Grubu'nun 5 milyon dolar fazla ödeyeceğini beyan ederek gazetelere yaptığı açıklama neticesinde, Galatasaray genel kurulundan AIG'le görüşme yönündeki karara verilen husumettir"dedi.

İHRACATA ARACILIK
Öte yandan Nergis Holding ve Kuveyt Türk'ten "Naylon fatura" haberiyle ilgili açıklama yapıldı. Nergis Holding, bağlı şirketlerin ihracatlarında olduğu gibi , sektördeki grup dışı diğer firmaların da ihracatlarına aracılık yaptığını bildirdi. Kuveyt Türk ise ihracat yapmak isteyen şirketlere hizmet geliri elde etmek maksadıyla ihracat aracılığı yapıldığını açıkladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır