kapat

Pazar Eki
26.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Pentium 4'le uçuşa hazır olun
PC kullanıcıları bilgisayarlardan çok şey bekliyor. Bu kadar kaprise chip mi dayanır? Mikro işlemciler de boş durmuyor tabii, Pentium'un dördüncüsünü çıkarıyor. Sonuçta yazılım üreticileri de harekete geçiyor

Intel bu hafta en yeni mikroişlemcisi Pentium 4'ü çıkardı. Yüksek performanslı masaüstü bilgisayarlar için üretilen Pentium 4, heyecan verici yenilikler içeriyor. Pentium 4 işlemcisi Intel'in yeni NetBurst mimarisini kullanıyor. Bu mimari, üç boyutlu görüntüler, ses ve video sıkıştırmaları ile yeni internet teknolojilerinde performansı büyük oranda artıracak yenilikler içeriyor.

NEREDEN ÇIKIYOR?
Ne oluyor da durmadan yeni işlemci çıkarıp eskisinin pabucunu dama atıyorlar diye soran çok. Özellikle ebeveynler, 'yenisi çıktıkça çoluk çocuk istiyor, bizde rahat huzur bırakmıyor, siz de eskisinden çok daha iyi falan yazıp azdırıyorsunuz bunları' diye sitem ediyorlar. İşin aslı şu, PC kullanıcıları bilgisayarlarından her geçen gün daha fazla başarı bekliyor. Etkileşimli oyunlar oynarken hayal edebildikleri her şeyi gerçek yaşamdakine çok benzeyen bir şekilde yapmak istiyorlar örneğin. Ya da dünyanın şarkısını internetten buluyor ve paylaşıyorlar. O da kesmiyor, filmleri internet üzerinden seyretmek istiyorlar. Bu kadar kaprise chip mi dayanır, haliyle mikro işlemci üreticileri de böyle her gördüğünü isteyen kullanıcıların her ihtiyacına cevap verecek yeni tasarımlar üretiyor. Yazılım üreticileri de yeni işlemcinin sağladığı performans avantajından yararlanabilmek için yazılımlarını ona göre tasarlıyor.

Bu arada PC firmaları hiç zaman kaybetmeden içinde Pentium 4 işlemci olan bilgisayarları derhal üretmeye ve satmaya hazırlanıyor. Bugün yarın Pentium 4 işlemcili PC'lerin reklamlarını görmeye başlarsınız.

MİMARİ YENİLENME
1995'te Pentium Pro işlemcisinde kullanılan P6 mikro mimarisinden bu yana işlemcilerde mimari değişiklik yaşanmamıştı. NetBurst mimarisi, PC'leri internet tabanlı uygulamaları yaratma ve izleme konusunda ideal birer makine haline getiriyor. İşlemcinin hızı 1.4 ve 1.5 GHz seviyelerinde. Meraklıları için belirtelim 0.18 mikron teknolojisi ile üretildi. Pentium 4 işlemciyi destekleyen Intel D850GB ana kart da çoktan hazır.

Yarış başlıyor
İnternet performansı Pentium III 1.00 / Pentium 4 1.22 Sonuç: Pentium 4, yüzde 22 hızlı.

Ses ve görüntü performansı Pentium III 4 buçuk dakika / Pentium 4 3 buçuk dakika Sonuç: Pentium 4, yüzde 25 hızlı.

Video dosyaları yaratma Pentium III 82 sn./ Pentium 4 46 sn.

Sonuç: Pentium 4 yüzde 78 hızlı.

Üç boyutlu performans Pentium III sn'de 149 görüntü karesi / Pentium 4 sn'de 210 görüntü karesi Sonuç: Pentium 4 yüzde 41 hızlı.

Hatalı mı çıktı?
Pentium 4 işlemcisinin hatalı çıktığına dair haberler yayınlandı. Haberlere göre Intel hatalı çıkan yongaları geri çekiyordu. Intel'den Burçin Uzunhasan işin aslını şöyle açıkladı: Pentium 4 toplatılmadı, sadece büyük dağıtıcılar BIOS yazılımının güncellenmesi konusunda uyarıldılar. Bu işlem, ürün son kullanıcının eline geçmeden önce yapıldığı için kullanıcıyı ilgilendiren bir yanı da yok. Yani işlemciyi dağıtmadan önce güncelleme gereği ortaya çıktı.

Neler yeni?
Grafik destekleyen ve dinamik içerikli internet teknolojilerine göre tasarlanmış.

Yeni nesil üç boyutlu internet teknolojilerine uyumlu.

Görüntü işlemede iki katına yakın hız artışı var.

Ses tanıma teknolojisine daha elverişli.

Pentium II'de 450 MHz ve Pentium III'de 1 GHz olan frekans 1.5 GHz'e çıktı.

Alüminyum yerine bakır kullanıldığı için yüzde 65 daha hızlı.

Muammer Özdemir


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır