kapat

Pazar Eki
26.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Dünyayı kurtaramayan adamlar
Geçtiğimiz hafta Lahey'de dünyayı kurtarma toplantısı yapıldı! Küresel ısınmaya karşı alınacak önlemleri tartışmak üzere bütün Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin ilgili bakanları bir araya geldi. İçeride bakanlar tartışırken, dışarıda ise dünyanın her yerinden gelmiş protestocular eylem yaptı

Hadise nedir?
Dünya, atmosfere salınan karbondiyoksit ve başka gazlar yüzünden giderek ısınıyor. Çünkü bu gazlar sera etkisi yapıyor. Dünyanın ısınması buzulların erimesine neden oluyor. Buzulların erimesi ise su seviyesinin giderek yükselmesine yol açıyor. Isınma bu süratle giderse 2080 yılına kadar (sadece seksen yıl sonra!) Kuzey Kutbundaki bütün buzullar eriyecek. Şimdiden kutup ayıları belirgin bir şekilde zayıflamaya başladı bile.

Sellerin, fırtınaların ve aşırı kuraklığın nedeni bu ısınma. İklimler değiştiği için bahar artık daha erken geliyor, yazlar daha uzun sürüyor. Birçok ülke eskisinden farklı ürün yetiştirmek zorunda kalacak. Maldiv Adaları, Venedik gibi deniz seviyesindeki birçok yer yok olacak.. Çare karbondiyoksit emisyonunu azaltmak. Bunun için petrol ürünlerini kullanmayı kesmek gerekiyor.

Gaz yapmayan yemi protesto
Dünyanın en yüksek miktarda karbondiyoksit üreten ülkesi ABD, emisyonu (atmosfere gaz salımını) azaltmak yerine, yeni ormanlık alanlar açarak ağaç dikmeyi öneriyor. Böylece endüstrisine ve vatandaşlarının araba keyfine "dur" demek zorunda kalmayacak, karbondioksitin yok edilmesi görevini, yüzyıllardır olduğu üzre ağaçlara verecek. Amerika'nın bir diğer harikulade fikri ise koyun, domuz ve inekleri "gaz yapmayan" yemlerle beslemek! Çünkü bu hayvanlar metan gazı "yelleniyorlar" ve metan, sera etkisi yapan gazlardan biri. Amerika'nın ciddi önlemler yerine böyle gülünç önerilerde bulunup su koyvermeye çalışması üzerine sinirlenen bir protestocu bir fırsatını yakalayıp Amerikalı delege Frank Loy'un suratına pasta fırlatıyor.

Bakan kaykaya bindi yere çakıldı
Avrupalı ülkeler ise ABD'nin tersine karbondiyoksit emisyonunu ciddi bir şekilde azaltmayı savunuyor. Üç yıl önce Japonya'da yapılan çevre konferansında imzalanan Kyoto protokolüne göre bütün ülkeler en az yüzde 7 oranında karbondiyoksit emisyonunu azaltacaktı. Ama protokole bu güne kadar kimse uymadı.

Başkanlığını yürüten Hollandalı Çevre Bakanı Jan Pronk, göstecilere destek vereceğim derken az daha sakat kalıyordu! Toplantı bitince, makam arabasına binmeyerek, kaykayla evine dönmeye kalkan Bakan, yarı yolda fena halde düşüp kolunu incitti. Hastaneye kaldırılan Pronk'un kolu alçıya alındı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır