kapat

Pazar Eki
26.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Soyunma odasında kadın var!
'Erkek işi' futbolu oldum olası seven kadınlar, işin bir tarafından tuttu sonunda: TV kanallarında artık birer dişi, acar futbol muhabiri çalışıyor. Kadın olmanın meslekte avantaj sağladığını da itiraf ediyorlar

Bundan birkaç yıl önce kadınların maça gitmesi bile ender rastlanan bir durumdu. Şimdi öyle mi? Erkekler 'biricik sevgilileri' olan futbolu artık kadınlarla paylaşıyor. Üstelik bazı kadınlarda futbol tutkusu öyle bir hâl aldı ki, bu işin içine bir şekilde girmeyi dahi kafaya koydular. Şimdi memleketin en mutena TV kanallarında, ellerinde mikrofon, boyunlarında atkıyla genç kadınlar maç skorunu anlatıp, futbolcuları soyunma odalarında yakalıyor...

Onlar erkek güruhu içinde işlerini yapıyorlar. Hepsi erkek olan spor kulübü yöneticilerinin ve futbolcularının peşinden koşuyorlar. Deplasmanlar, yurtdışı seyahatleri ve antrenmanlar fark etmiyor; adım adım futbolcuları izliyor, her maçta heyecanlanıyor, coşuyorlar. Aynı erkek meslektaşları gibi...

Karnım burnumda sahadayım
Nermin Kartal (NTV)

10 yıldır kameramanlık ve muhabirlik yapıyorum. Başladığımda tek kadın bendim. TRT, atv ve Hürriyet'te çalıştım. Ailem dahil herkes bu işe karşı çıktı. 15-20 gün süren kamplar, sürekli seyahati hiç kimse bir kadına uygun göremiyordu. Çok zorlukla karşılaştım ama zaman içinde halloldu. Öyle günler oldu ki; soyunma odasına giremediğim için bir taraftarın eline mikrofon tutuşturdum mesela... Çünkü atlatılmak istemiyordum.

Eşim de kameraman. Şimdi bir bebeğim var. Hamileyken çalıştığım zaman, yöneticiler ve futbolcular bana "Kızım evine git buralarda doğuracaksın" diyordu. Şimdi bebekle zor.

Erkeklerle yarışıyoruz
Didem Belenkoğulları (TV8 muhabiri)

Bir yıldır Beşiktaş'a bakıyorum. Fenerbahçeliydim ama şimdi Beşiktaş'a kayıyorum. Futbolu eskiden beri seviyorum. Şimdi de sevdiğim yegane işi yapıyorum. Futbolcular da yöneticiler de çok iyi davranıyor. Hattâ kadın olmanın avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Kimse sorunuzu reddetmiyor! Kadın olarak sorun yaşamadım diyemem. Futbolcular geçen gün bizi atlatmak istedi, başka kapıdan çıkmaya kalktılar. Son anda fark ettik ve tüm sahayı baştan aşağı koştuk. Erkeklerle yarışmak zorunda kaldık tabii...

Maç izlemeyince kötü oluyorum
Aylin Güney (Star)10 yıldır bu işi yapıyorum. İşe başladığımda 20 yaşındaydım. Zorluk çekmedim diyemem, bu mümkün değil. İlk başlarda hakkımda dedikodu çıkıyor, bir futbolcuyla konuşunca sorun oluyordu. Zamanla erkek muhabirler gibi bu işi yaptığımı anladılar. Yöneticiler ve futbolcular çok iyi davranıyor. Küfür ortamı eskisi gibi değil. Ama küfür yok diyemezsiniz. Alıştım, küfür etmiyorum, onlar edince de duymuyorum.

Şampiyonlar ligi maçları da dahil tüm klüplerin maçlarını izliyorum. Artık maça gitmediğim zaman rahatsızlık hissediyorum. Tribünlerde her geçen yıl artan kadın sayısı beni çok sevindiriyor. Erkek arkadaşlarımla futbol muhabbeti yapıyor, maçları zevkle birlikte izliyorum. Kadınların neden maç sevmediğini bilemem. İzlemeye başlayınca çok zevkli. Aslında Galatasaray'ın etkisiyle kadın futbolseverler oldu.

İtalya, Fransa ve İngiltere'de spor muhabirliği yapan çok kadın var. NBA'de adamlar duş yaparken girip röportaj yapan kadınlar var. Ben işe başladığımda kulüplerin kapısından girerken bile sorun oluyordu. Basketbolcuydum. Basket maçlarının yanı sıra futbol maçlarına da giderdim ve maç izlemeyi çocukluğumdan beri severdim. Tanju Çolak iyi arkadaşımdı, o beni Show'a götürdü. Tek kadın spor muhabiri bendim. "Sen de nereden çıktın?", "Kızım sana başka iş mi yok?" diyorlardı. Ama artık alıştılar. İlk zamanlarda soyunma odalarının koridorlarında beni görünce şaşırıyorlardı. Artık soyunma odalarına rahatça giriyorum.

Camiadaki erkekler biraz çapkın
Pınar Argun (NTV)

Bir buçuk yıldır Galatasaray'ın muhabirliğini yapıyorum. Daha önce prodüktörlük yapıyordum. Bir süre Televole muhabirliği de yaptım. Fanatik Galatasaraylı olduğum için, çocukluğumdan beri spor muhabirlerine özenirdim. Hep futbolcularla röportaj yapan biri olmak isterdim. Benden öncekilerin çektiği zorluğu tahmin ederim. Kendinizi kanıtlamanız gerekiyor.

Siz erkeklerle aynı işi yapıyorsunuz ama sizi dikkate almıyorlar. Bunun tek nedeni de kadın olmanız. Örneğin Van'a gidiyorsunuz. Yöre halkı gelip erkek muhabirlerle konuşuyor, görüşlerinize değer vermiyorlar.

Bizim camiadaki erkekler de biraz çapkın oluyor. Bu yüzden dedikodu çıkıyor, ama kadın muhabirlere yine de alıştıklarını söyleyebilirim. Sporcularla artık her dakikamız birlikte geçiyor. Beni içlerinden biri gibi görmeye başladılar!

Kadın olmak bazen avantajlı olabiliyor. Kendisine kibar bir biçimde soru soran bir kadın muhabiri geri çevirmiyor futbolcular ya da tepki göstermeleri gerektiğinde erkek muhabire verdikleri tepkiden farklı oluyor. Halimden memnunum. Erkek arkadaşlarımla en çok konuştuğum konu tabii ki futbol...

Elif Ergu


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır