kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
HADEP'e çifte sorgu
Ankara DGM, HADEP üyeleri hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan soruşturma başlattı. Yargıtay da kongre görüntülerini mercek altına aldı

Ankara DGM Başsavcılığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkın Demokrasi Partisi'nin (HADEP) önceki gün Ankara'da yapılan 4. Olağan Kongresi hakkında ayrı ayrı soruşturma başlattı. Soruşturma terör örgütene destek ve yardım gerekçesiyle başlatıldı.

PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın lehinde sloganların atıldığı kongreye ilişkin haberleri ihbar kabul eden DGM Başsavcılığı, dün sabah Ankara Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçerek kongrede tespit edilen, ses ve görüntü kasetleri ile polis tarafından düzenlenen raporun gönderilmesini istedi.

HADEP'in kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş ise kongre görüntülerini, kapatma davasında ek delil olarak değerlendirilmek üzere mercek altına aldı.

ÜYELER ZOR DURUMDA
Ankara DGM Başsavcılığı'ndan edinilen bilgiye göre HADEP hakkında başlatılan soruşturma, kongrenin yasalarda öngörülen çerçevede gerçekleşmesinden sorumlu olan Divan üyeleri üzerinde yoğunlaştı. DGM Başsavcılığı tarafından dün sabah yapılan ön incelemede, Divan Başkanlığı'nı Ali Ürküt'ün yaptığı HADEP Kongresi'ne yaşananların, TCK'nin 169. maddesinde yer alan ve 5 yıla kadar hapis cezasını öngören "terör örgütüne yardım" suçu kapsamına girdiği tespit edildi.

DGM'nin başlattığı soruşturma sonucunda yeterli delile ulaşılırsa, Kongrede Divan Başkanlığı'nda görev alan HADEP üyeleri ile yasadışı slogan attığı tespit edilen partililer hakkında "PKK törer örgütüne yardım" suçundan dava açılacak.

DAVAYA EK DELİL
HADEP Kongresi'nde yaşananları yakından takip eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da, HADEP hakkında Siyasi Partiler Yasası ve Anayasa çerçevesinde geniş kapsamlı bir inceleme başlattı. HADEP'in kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın, inceleme sonunda kapatma davasında değerlendirilmek üzere Anayasa Mahkemesi'ne ek delil göndereceği öğrenildi.

KONGREDE NELER OLDU?
Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı HADEP Kongresi'nde, Divan Başkanlığı'nın "belirlenen sloganlar dışında slogan atılmasın" uyarısına rağmen, "Apo'ya bin selam", "Yaşasın başkan Apo", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Biji serok Apo", "dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan" sloganları atılmıştı.

İstiklal Marşı'nın okunmadığı kongrede, Atatürk posteri de yer almamıştı. Geçtiğimiz günlerde Fransa'da ölen Ahmet Kaya'nın posterlerinin taşındığı HADEP Kongresi'nde, aralarında kendisini "Alman vatandaşı Kürt" olarak tanıtan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknaz Uca'nın da bulunduğu bazı konuşmacılar, kürsüden Kürtçe konuşmak yapmak istemişlerdi.

Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır