kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Awacslar Boeing'in
Türkiye almayı düşündüğü erken uyarı uçağı Awacs ihalesinde önceliği ABD'li Boeing firmasına verdi. Başbakan Ecevit, 6 veya 7 Awacs alınacağını söyledi

Savunma Sanayii İcra Komitesi, Türk Hava Kuvvetleri'nin yıllardır sahip olmak istediği Awacs (Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi) uçakları ihalesinde önceliği Boeing firmasına verdi. Komitenin dün yapılan toplantısından sonra Başbakan Bülent Ecevit, "Sözleşme görüşmelerine öncelik sırasına göre, Boeing ve Raytheon firmalarıyla başlanacaktır" dedi.

Görüşmelerin hemen başlayacağını söyleyen Ecevit bu uçaklardan 6 veya 7 adet satın alınacağını belirtti. 1 milyar 500 milyon dolar civarındaki proje kapsamında alınacak uçakların 2003 yılı sonlarından itibaren Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi ve son teslimatın 2007 yılında gerçekleşmesi öngörülüyor. Boeing'e öncelik verilmesi, uçağın orijinal dizaynının yanısıra, Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının karşılıklı eğitim programları çerçevesinde Boeing'e ait Awacslar'da eğitim alması da etkili oldu.

REKABET FİYAT UCUZLATTI
1998 yılında açılan ihalede Amerikan Boeing ve Amerikan-İsrail ortaklığı Raytheon-IAI şirketleri çekişiyordu. Boeing Awacs sistemini kendi yapımı Boeing 738-800 uçağına monte ederken, Raytheon bu iş için Airbus A-310 uçağını teklif etmişti. Daha önce 1.5 milyar dolara 4 Awacs uçağı alınabilirken iki şirketin rekabeti ve fiyat kırması sonucu şimdi aynı fiyata en az 6 Awacs alınabiliyor.

Awacslar uluslararası hava savunma sistemine entegre olduğu için de istihbarat ve haberleşme uydularından hizmet alıyor. Füze tehditlerini bertaraf etmede önemli bir rol oynayan Awacslar, Türk hava savunmasındaki açıkları ortadan kaldıracak.

HELiKOPTER BAKIMI
Ecevit yaptığı açıklamada helikopter transmisyon test standı ile pal dinamik balans sistemi ihalesinde de karar verildiğini söyledi. Transmisyon test standının Alman ZFL, pal dinamik balans sisteminin ise İsrail'in Mata firmasından alınması kararlaştırıldı. Dinamik test standı, helikopter pervanelerinin balansının test edilmesinde kullanılıyor

Üstün radar yeteneği
Awacslar havada uçan bir karargah ya da savaş harekat merkezi olarak kullanılabiliyor. Bu sayede istenildiği takdirde harekat havadan sevk ve idare edilebiliyor. Düşman ve tehlike bölgelerine gidişte savaş uçakları ile birlikte kol halinde uçup, elektronik karıştırma yaparak ve düşman radarlarını körelterek savaş uçaklarına yönelik tehditleri minimum düzeye indiriyor. Awacslar, düşmanın harekat yeteneğini değerlendirebilecek ve menzil içindeki, her türlü hava aracını konumu ve ulaşılabilirliğini saptayacak radar bağlantılı bilgisayar ağıyla donatılmış bulunuyor. Awacslar ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İsrail'de bulunuyor. Türk Hava Kuvvetleri, Awacs sistemine sahip olduğu takdirde bölgesinde tanker uçaklarla birlikte açık bir stratejik üstünlük sağlayacak.

Mahmut BULUT - Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır