kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Baba'dan New York şov
Ortadoğu sorununa çözüm için kurulan komisyonun üyesi Demirel, ABD'deki toplantıya katılan dünyanın önde gelen politikacılarından büyük övgüler aldı

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Amerika'nın New York kentinde basının ve siyasi çevrelerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Ortadoğu'da süren çatışmalara diplomatik çözüm bulmak amacıyla Amerika Başkanı Bill Clinton tarafından oluşturulan Uluslararası Arabulucu Komisyonu'nun 5 üyesinden biri olan Demirel, ilk günden itibaren büyük bir itibarla ağırlanıyor.

AKSİ MÜMKÜN MÜ!
Ünlü Waldorf Astoria otelinde kalan komisyon üyeleri, Cumartesi akşamı kente geldi. Pazar sabahı toplantılarla birlikte Baba'nın dünya siyasetindeki önemi de kendini göstermeye başladı. Komisyon Başkanı Amerikalı eski senatör George Mitchell, üyeler AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, Norveç Dışişleri Bakanı Thorbjoem Jagland ve ABD'li bir diğer eski senatör Warren Rudman toplantının yapılacağı 30'uncu kattaki salonda yerlerini aldı. Gazeteciler, onların hemen ardından salona alındı.

Komisyon başkanı Mitchell, "Sayın Demirel" sözleriyle anons ettiği Baba'yı salona davet etti. Toplantı, yerel saatle saat 20.00'a kadar sürdü. Gazeteci ordusu, salonun önünde bekliyordu. Bir gazetecinin, "Toplantıdan memnun kaldınız mı?" yönündeki "genel bir soruyu" Solana şöyle özelleştirdi: Sayın Demirel'in konu hakkındaki bilgisinden ve katıldığı her toplantıdan tatmin olmamaya imkan yok!

'ÇOK ETKİLEYİCİ'
Jagland da "Demirel deneyimli bir siyasetçi. Bölgeyi de iyi biliyor. Bize çok yardımcı oluyor" derken Jagland'ın danışmanlarından biri, "Arafat ve Barak dahil diğer liderlerle ilgili verdiği bilgileri son derece etkileyiciydi"dedi. Süleyman Demirel'e İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin lideri Yaser Arafat'ın da desteği tam. Sorunun baş mimarı olan iki lider de telefonda ayrı ayrı Demirel'le görüştü ve iyi niyetinden dolayı kendisine güvendiklerini vurguladı. Amerika ve Norveç'in ortaklaşa finanse ettiği komisyon toplantısının buradan sonraki ilk durağı Ortadoğu olacak. Komisyon Aralık ayı ortalarında Antalya veya İstanbul'da toplanacak.

ORUÇ TUTAMIYORUM
Demirel tüm İslam aleminin Ramazan ayını kilometrelerce öteden kutladı. Saatlerin ters düşmesi nedeniyle kendisinin oruç tutamadığını belirten Demirel bugünden itibaren oruç tutmaya başlayacağını söyledi. Bir ara AB Güvenlik yetkilisi Solana ile başbaşa görüşen Demirel bu görüşmede Türkiye'nin AB ile olan sorunlarını konuştuklarını belirtti. Bugün NewYork'ta ikili özel görüşmelerde bulunacak olan Demirel ve beraberindekiler bu akşam yurda dönecek.

Savaş SÜZAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır