kapat

Melodi
28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Yoksa siz sukolik misiniz?
Su içmenin sağlığa sayısız yararları var ama limitsiz su tüketimi zararlı etkilere yol açabiliyor

Sağlıklı yaşamın sırrı nedir? Bu soruyu ister dünyanın en ünlü mankenlerine, isterseniz en önemli güzellik uzmanlarına sorun, alacağınız cevap bellidir: Günde en az sekiz bardak su içmek. Uzmanların bu olmazsa olmaz kuralı milyonlarca kadını sınırsız su tüketimi konusunda kendilerini zorlamalarına sebep oluyor. Bilhassa işin içine sağlık konusu gelince, insanlar vücut için yararlı bir şeyi ne kadar çok ve ne kadar sık kullanırsak o kadar faydalanarız düşüncesinde oluyorlar. Bu da bir gün içinde bardaklar dolusu su tüketimini tetikliyor. 32 yaşındaki reklamcı Sezen de sınırsız su tüketicilerinden. Eskiden birbuçuk litre su tükettiği zaman mutlu olduğunu söyleyen Sezen, şimdi ise günde en az iki litre su içmediği zaman rahatsız olduğunu, panik yaptığını söylüyor. Birçok insanın yeteri kadar su içmediğinin yadsınamaz bir gerçek olduğu günümüzde, vücudun susuz kalması ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Fakat katıksız, saf bile olsa gereğinden fazla sıvı almak da vücudun dengesini bozabiliyor. Vücuttaki minerallerin gereğinden fazla sulanması, sıvı dengesini sarstığı gibi çeşitli kalp rahatsızlıklarına ve hatta "ecstasy" kullanıcılarının yaşadığı ciğerlerin iflasına yol açabilir.

SADECE SU YETMEZ
Amerika'daki Sağlıklı Yaşam Derneği kurucusu olan doktor Peter Mansfield de sadece sağlıklı bir vücuda sahip olmak için sınırsız su tüketiminin yeterli olmayacağını, hatta zarara bile yol açacağını söyleyen diyetisyenlerden. Gün içinde vücuda yeterli kadar tuz takviyesi yapılmadığı takdirde kendisini günde en az sekiz bardak su içmek için zorlayan insanların zaman kaybettiğini söyleyen Mansfield, diyet yapan insanların suyu diyetlerinin ana maddesi olarak belirleyip hiç tuz almamaları durumunda vücudun ciddi bir su kaybı ile karşılaşacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Su kaybı da kan basıncının düşmesine, krampa ve soluk bir tene yol açıyor.

Yiyecek ve içecek sayesinde alınan sodyum (tuz) vücudu terleme ve tuvalet yoluya terk ediyor. Birçok doktorun fazla tuz tüketiminin özellikle yaşlı kişilerde yüksek tansiyona neden olduğunun altını çizmesi üzerine günümüzde, diyet yapanların çok az ya da hiç tuz almadıklarını söyleyen Mansfield, bunun yanlış bir alışkanlık olduğunu belirtiyor. Her gün alınacak bir çay kaşığı tuzun vücuda ekstra sıvı katkısı yapacağını söyleyen Mansfield, böylece vücudun da susuzluk tehlikesi yaşamayacağını belirtiyor.

SUYUN TEMİZLİĞİ
Su içmenin vücut için yadsınamaz bir ihtiyaç olmasının yanı sıra içilen suyun kalitesi ve temizliği de sağlık için oldukça önemli. İçtiğimiz bir bardak su, aralarında böcek zehiri ve antibiyotiğin de olduğu 800'den fazla kimyasal madde içeriyor. Dolayısıyla ne kadar çok su içersek vücudumuz bu kimyasallara karşı o kadar bağışıklık kazanıyor. Fakat bizim içtiğimiz su ile kaynaktan çıkan doğal su biraz farklı. İçtiğimiz musluk suyu bize gelene kadar 57 ayrı temizlik testinden geçiyor. Özellikle büyük şehirlerde musluk suyunun yerini alan şişe sular ise 15 teste tabi tutulurken özellikle plastik şişelerin kendisi hormonal dengelere zarar veren zehirli kimyasallar içerebiliyor. Günde içilecek sekiz bardak suyun ve de yeterli miktarda tuz alımının önemi kadar musluk suyunun mu yoksa şişe suyun mu tercihi de tartışma konusu. Birçok insandaha ucuz olduğu için musluk suyunu tercih ederken, bazıları da suyun içinde bulunduğu şişenin kimyasal zararlarına rağmen suyun kendisinin daha temiz olduğunu düşünerek şişe suyunu tercih ediyor.

NE KADAR SU YETERLİ?
Yeteri kadar su içip içmediğinizi, idrarınızın rengine bakarak anlayabilirsiniz. Eğer idrarınız açık sarı ise bu yeteri kadar su aldığınızı gösterir. İdrarınız koyuca bir renkte ise bu durum daha fazla su tüketmenizin göstergesidir. Yeteri kadar sıvı alıp almadığınızı ise küçük bir testle ölçebilirsiniz. Elinizin üst tarafını bir-iki saniye çimdikleyin ve bırakın. Eğer çimdiklediğiniz bölge hemen eski haline dönüyorsa bu vücudunuzdaki sıvı oranının yeterli olduğunu gösterir.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Çay, kahve veya diğer alkolsüz içeceklerin hiçbiri, suyun, meyve sularının veya bitki çaylarının alternatifi olamadıkları gibi, bu sıvılar insanı daha çok susatıyorlar. Buzlu su metabolizmaya zarar veriyor. Yemek sırasında çok miktarda su tüketimi yemeklerin hazmedilmesini önlediği gibi, vücudun ihtiyacı olan proteinleri ve mineralleri emmesine engel oluyor. Spor yapanların antremanlarının ardından daha fazla su içmesi gerekiyor. Ancak her spor farklı su tüketimine yol açıyor. Koşu veya bisikletle uğraşan insanlar antremanlarından sonra iki ya da üç litre, maraton koşucuları ise en az 5 litre su içmeleri şart.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır