kapat

Melodi
28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Yavuz sanatçı değişti artık
Bıyıklıydı, grup içindeydi ve pek tanınmıyordu. Önce bıyıklarını kesti, sonra tek başına çalışmaya başladı. Türkü deyince ilk akla gelen isimlerden Yavuz Bingöl, değişimin nedenlerini anlattı

Sen Türküler Söyle adlı ilk solo albümüyle çıkış yaparak, türkü denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Yavuz Bingöl, "Üşüdüm Biraz" isimli albümü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bingöl, yeni kasetinde halk türkülerinin yanı sıra kendi şarkılarına da ağırlık veriyor. Anadolu halkının sevgilerini, açılarını ve sevdalarını yansıtan türküleri kendine has üslubuyla yorumlayan Yavuz Bingöl ile türküleri, yaşadıkları ve annesi Aşık Şahsenem Bacı üzerine konuştuk.

* "Sen Türküler Söyle" isimli albümünüzden sonra Türkiye pek ilgi duymayan gençler bile türkü dinlemeye başladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Katılıyorum, çünkü birçok insan hep aynı şeyi dile getiriyor. Benim müziğimin gidişatını belirleyen onların olumlu- olumsuz eleştirileridir. Aslında türkü bu coğrafyada, bu topraklarda hep vardı. Ama ifade ediş biçimlerimde farklılık var. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

* Sizin yoğurt yiyişinizdeki farklılık nedir?

Ben annemden öğrendiklerimi yansıtıyorum. O da Ruhi Su'dan, Pir Sultan Abdal'dan öğrenmiş. Herkes benim kadar şanslı değil. Annem ozan olduğu için ozanlık geleneğini öğrendim. Sonra Batı konservatuvarı eğitimi aldım. İşin mutfağına girip gazinolarda, düğünlerde çaldım. Sonra yedi yıl boyunca grup çalışması yaptım. Aslında Yavuz Bingöl, 23 yıldır bu işin içinde, 10 yıldır profesyonelce yapıyor, ama 5 yıldır tanınıyor.

* Konservatuvarı neden bıraktınız?

12 Eylül öncesine denk geliyor benim okul yıllarım. O dönemlerde okumak zordu. Siyasi politik hareketliliğin ve kardeş kanının akıtıldığı dönemdi. Bir de babamla annem yeni ayrılmıştı benim çalışmam aileme katkıda bulunmam gerekiyordu.

* Annenizle birlikte bir çalışma yapmayı düşünmüyor musunuz?

Hayır. Ben annemin kendine ait bir kasetinin olmasını istiyorum. Ama içinde bir-iki türküye de ben eşlik edebilirim. Birlikte bir klip çekebilirdik. Belki Sony müzikle annemin albümünü yapıp ben de içinde konuk sanatçı olabilirim.

* Çıkış yaptığınız kasetten önce başka kasetler de yapmışsınız onlar neden tutmadı?

Onlar grup kasetleriydi. Protest müzik yaptığım dönemdi. Nerde hata yaptığımıza gelince, Türk halkı çok önemli üç büyük darbe gördü bu nedenle biraz siyasetten uzak duruyor, örgüt kelimesinden bile ürküyor insanlar. Oysa Avrupa'da örgütsüz hiçbir insan yok. Mutlaka bir dernekle, bir sendika ve kitle örgütleriyle ilişki içindeler.

* Sanatçının toplumdaki yeri ne olmalı?

Biz türküleri siyasallaştırmasak bile türkünün başlı başına bir muhalif yanı var zaten. Türkü söyle yeter.

* Yeni kasetinizden bahsedelim biraz...

Bu kaset "sitemdir" albümünün bir devamı. Bundaki farklılık; biraz daha kendi şarkıllarımın fazlalığı. Bunun da eleştirisini hemen aldım. "Neden eski türküler az" diyorlar. Bundan sonra bir denge kuracağım. Ben ısmarlama türküler yapmıyorum. Kendi kasetimi kendim yönetiyorum kendi kapasitemi yansıtmaya çalışıyorum. Bunu yansıtırsanız dinleyici sizi ve yaptıklarınızı samimi buluyor. Beni etkilemeyen hiçbir şarkıyı koymam kasetime.

BİR DAHA EVLENMEYECEĞİM
* Başınızdan üç evlilik geçti, neden yürümüyor evlilikleriniz?

Bir daha evlenmeyi düşünmüyorum. Ben insanlarla ilişkilerimi doğru kurduğuma inanırım ama yürümeyince yürümüyor. Aslında evimi çok seven, gece hayatı omayan biriyim ama. İlk evliliğimi zaten 20 yaşında yaptım. Bu biraz da babamın zoruyla oldu. Ama ilk eşim benim için çok değerli bir insan, çocuğumun annesi. Şu an bir ilişkim yok. Son iki aydır annemle yaşıyorum. Belki ilerde çok ilerde olabilir.

* 10 yaşında bir kızınız var onun müziğe ilgisi nasıl?

Üç yıldır piyano çalıyor. Liseden sonra konsevatuvara girecek. Benden çok etkileniyor. "Güle Naz" kasetinde beraber şarkı sölylemiştik.

SİNEMA İSTİYORUM
* Siz oyunculuk da yaptınız, bu alanda projeleriniz var mı?

Keşke bana zaman ayıracak, beni biraz çalıştıracak bir yönetmen olsa da biraz yeteneğim varsa sinemada oynasam. Dizi teklifi çok aldım ama ben sinema yapmak istiyorum.

* Sony Müzik'e geçme nedenlerinizden biri de dünyaya açılma değil mi?

Dünyaya açılmak zor. Birileriyle düet yaparak olmuyor bu işler. Pop müziğini dünya çok iyi biliyor, benim yaptığım tür etnik olduğu ve sesimin renginden dolayı kendimi daha şanslı görüyorum. Dünya insanın ilgisini daha çabuk çekebilirim. Belki 3. kasette olabilir.

* Unesco ile ilgili bazı çalışmalarınız var..

Türkiye'de bir tane Unesco barış elçisi var o da Zülfü Livaneli. Bu tüm sanatçıların hayalidir. Zülfü Livaneli bir süre sonra yerini başkasına devredecektir. O kişi de ben olmak istiyorum.

*Son olarak merak edilen soruyu sormak istiyorum bıyıklarınızı neden kestiniz?

Bir trafik kazasında airbag patladı ve dudaklarım yaralandı. Tedavi için kesmem gerekiyordu.

AYSUN ÖZ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır