kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Tribünde tehlikeli oyuncak
Galatasaray-Fenerbahçe müsabakasında tribünlerden atılan ve stadda yangın tehlikesine yol açan meşale ve sis bombaları, Tahtakale'deki oyuncakçı dükkanlarında kapış kapış satılıyor

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında Pazar akşamı oynanan derbide ortaya konulan futboldan çok taşkınlıklar konuşuldu. Saha dışındaki ve tribünlerdeki taşkınlıklar, yangın tehlikesine yol açan ve oyunun 11 dakika durmasına neden olan meşaleli ve sis bombalı manzaralar, kırılan koltuklar, maskeli taraftarlar... Daha müsabakanın henüz başında fırlatılan meşale ve sis bombalarının olası bir felakete yol açmaması için güvenlik görevlileri, ellerinde yangın söndürme cihazlarıyla yeşil çimlerde koşuştular. Bu sahneleri izleyenlerin aklına ortak bir soru takıldı; Stada sokulması yasak olan bu meşaleler nereden temin ediliyor?

1 MİLYON 250 BİN LİRA
Uluslararası müsabakalarda Türk takımlarının sık sık ceza almasına neden olan bu meşale ve sis bombaları, hemen hemen her oyuncakçı dükkanında satılıyor. Yerli meşale ve sis bombalarının neredeyse tamamı Adapazarı'ndaki "Coşkunlar" adlı firmada üretiliyor. Adapazarı'ndan Tahtakale'deki toptancılara, oradan da piyasaya satılan meşale ve sis bombalarının fiyatı ise 1 milyon 250 bin liradan başlıyor.

18 yaşından büyüklerin kullanmasında yasaklama olmayan meşale ve sis bombalarından satan Tahtakale'deki Sancak Oyuncakçılık'ın sahiplerinden Yunus Sancak, "Meşale ve sis bombalarını genellikle asker uğurlayan kişiler alıyorlar. Meşale ve sis bombaları; sarı, mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere 4 renkten oluşuyor" diye konuştu.

PANKARTLARDA ŞİDDET
Stadı savaş alanına çeviren meşalelerin oluşturduğu manzarayı, parçalanan koltuklar ve kin dolu ifadelerin yer aldığı pankartlar tamamladı. Kendilerine ayrılan 1.500 bileti az bulan Sarı Lacivertli taraflar, tepkilerini sloganlarla dile getirdiler, bununla da yetinmeyip açık tribündeki koltukları parçaladılar. Taraftarlar, çevik kuvet ekiplerine taş, bira şişesi ve pet şişeler de fırlattılar.

İki takım taraftarları açtıkları pankartlarla da birbirlerine adeta taş attı. Sarı kırmızılı taraftarlar "Soydaşlarımızın katillerine kucak açanlara lanet olsun", "Sırpları da sizi de sevmiyoruz" yazılı pankartla ezeli rakiplerine taş atarken, Fenerbahçe tribünlerinde ise "Katil Emre" pankartları açıldı.

STADA NASIL SOKUYORLAR?
TaraftarlarIn, sis bombaları ve meşaleleri stada sokarken ilginç yöntemler kullandığına dikkat çeken oyuncakçılık firması sahibi Yunus Sancak, bu yöntemleri şöyle sıraladı:

"Dışardan içeri meşale atanlar var. Stad içinden dışarıya ip uzatıp, dışarıda bu iplere meşale bağlayanlar ve yukarı çekerek stada sokanlar var. Bir de aramalarda biliyorsunuz kollarınızı havaya kaldırıyorsunuz ve genellikle gövde ve bacak kısımları aranıyor. Bazı taraftarlar bunu bildiği için meşale ve sis bombalarını genellikle kollarına bağlıyorlar. Maçlara sokulan meşale ve sis bombasında insan sağlığını tehdit edecek gaz olduğunu sanmıyorum."

Kar maskeliler şov yapacaktı!
YIlIn derbisinde, tribünlerde kar maskeli taraftarlar dikkat çekti. Kar maskesi yasak değil ancak gergin geçecek bir maça kimliğin anlaşılmasına engel olacak bir aksesuarla girilmesi önlenememişti. Polis timlerinin operasyonda ya da teröristlerin tanınmamak için taktıkları kar maskeleri, bazı taraftarların yüzündeydi.

YASAK DEĞİL AMA...
Ancak işin aslı sonradan anlaşıldı. Bu taraftarlar tribün şovu yapmak isteyen Fenerlilerdi. Polis engeliyle karşılaşınca amaçlarına ulaşamadılar. Kontrolden kaçan birkaç Fenerli'nin yüzündeki sarı kar maskeleri de aradan sırıttı.

Şişli Emniyet Müdürü Selçuk Tanrıverdi, "Kanunen insanların kar maskesi takmasını engelleyen bir yasa yok. Ancak biz kar maskesi dağıtılmasına izin vermedik. Çünkü olay çıktığında onları teşhis etme imkanımız sıfıra iniyordu. Önceden kar maskesi alan taraftar da dikkatleri çekti" dedi.

Öge DEMİRKAN-Mert İNAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır