kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Borsaya taze kan
Şirket sayısında olmasa da, pazar payı açısından son yıllarda aracı kurum sektöründe önemli bir konsolidasyon yaşanıyor.

Ancak bir taraftan da sektöre yeni isimler giriyor. Bunlardan biri de Datek. Daha önce Evis Menkul Değerler adıyla faaliyet gösteren aracı kurum Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel tarafından satın alındı. Datek Menkul'ün ortaklarından Tayyar Öztürk ve Genel Müdür Yardımcısı Hakan Avdan kurumun hedeflerini anlattı.

* Piyasada aracılar kepenk indirirken niye bu işe girdiniz?

Biz bu porjeye istikrar programının etkisiyle enflasyondaki düşüşle birlikte sermaye piyasalarının gelişmesini öngörerek girdik. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde piyasaların daha oturduğu, nisbeten konsolide olduğu, ürün çeşitliliğinin artacağını, daha geniş kitlelerin sermaye piyasalarına yöneldiği bir Türkiye olacağını tahmin ediyoruz.

* Yani amaç sermaye grubunuzun yatırımlarını değerlendirmek değil...

Evet. Bu şirketin amacı müşteriye ve pazara dönük çalışmak. Sermayedarın kendi adına yapacağı işlemlere aracılık etmek gibi bir amacımız yok. Bu sektöre girerken şu an için tek başımıza bir görüntü çiziyoruz. Ama bu işin uzun vadede yabancı bir ortakla sürdürülebileceğini düşünüyoruz. Bu hem teknoloji ve bilgi birikimi, hem de global piyasalara daha kolay erişebilmek açısından gerekli. Kısacası bizim vizyonumuz önümüzdeki dönemlerde sermaye piyasalarında oluşacak çeşitliliği önümüzdeki günlerde gelişen teknolojiyi de kullanarak çok yaygın kitlelere sunmak. Gelişen

* Datek'in önümüzdeki dönemde hedefleri nedir?

Şu anda tüm yetki belgeleri için altyapı çalışmalarını tamamladık. Geldiğimizde 40 civarında personel vardı. Şimdi bu sayı 80'e ulaştı. 4 tane şubemiz var. Şube sayımızı ilk etapta 6'ya, önümüzdeki 1-1.5 yılda da 8'e çıkartmayı öngörüyoruz. Eksik departmanlarımızı kurduk. SPK'dan yetki belgelerini alabilecek düzeye geldik. Bundan sonra yavaş yavaş piyasada ismimizi duyuracağız. Özellikle yurtdışı sermaye piyasaları bölümünden bir beklentimiz var.

Yabancı pastasından pay alacağız
* Yabancı işlemleri konusunda neler yapacaksınız?

Hakan Avdan: Ülkeler ekonomik olarak belli bir mesafe katettikleri zaman bu piyasalara çok ciddi şekilde yansıyor. Buna en yakın örnek komşumuz Yunanistan'da yaşananlar. Türkiye bu ekonomik programı ciddi şekilde götürebilirse yabancı yatırımları artacak. Biz de bu pastadan kendimize düşen payı almak istiyoruz. Öte yandan Türk yatırımcılar dış piyasalarla ilgilenmeye başladı. Bu konuda da bir büyüme bekliyoruz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır