kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Paranın ateşi sönmüyor
Hazine, nakite sıkışan piyasaya destek için 1997'den sonra ilk kez geri alım ihalesi yaptı, bankalara 410 trilyon kaynak yarattı

Ama dövize 630 milyon dolarlık talep gelince istenilen rahatlama olmadı. Faizler yüksek seviyesini korudu, borsada düşüş sürdü

Piyasalardaki gerilim durulmuyor. Dün Merkez Bankası ve Hazine geri alım ihaleleriyle piyasaya likidite yarattı, haftalık disponibilite yükümlülüğü bankalar rahat etsin diye aylığa çevrildi. Ama para dövize akınca faizler yine düşmedi. Hazine ve Merkez Bankası, son günlerde yaşanan duruma en ciddi müdahaleyi dün yaptı. Merkez Bankası APİ yoluyla doğrudan alım ihalesi açtı ve 22 Ağustos 2001 vadeli tahvilden nominal 244.8 trilyon liralık tahvil aldı. Bunun karşılığında piyasaya net 190.8 trilyon lira ödeme yaptı. Hazine ise 1997 yılından sonra ilk kez düzenlediği geri alım ihalesi düzenledi. Daha önce sattığı 21 Temmuz 2001 vadeli tahvilden 275 trilyon liralık bölümü geri aldı. Böylece likidite sıkışıklığı çeken piyasaya 220 trilyon lira kaynak sağlandı. Her iki ihalenin bedeli olan toplam 410.8 trilyon lira bugün piyasaya girecek.

Faiz düşmedi
Dün geri alımı yapılan kağıtlardan 21 Temmuz 2001 tahvili Hazine iki ayrı ihaleyle ihraç etmiş ve piyasaya bu kağıttan nominal 1.916 trilyon liralık satmıştı. Merkez Bankası'nın aldığı 22 Ağustos 2001 vadeli tahvillerden ise bankaların portföyünde nominal 2.588 trilyon liralık stok bulunuyordu.

Hazine düzenlidği geri alım ihalesinde daha önce piyasaya sattığı kağıtları vadesi dolmadan geri alıyor. İlk kez 1997 yılında kendi isteğiyle geri alım ihalesi açan Hazine, bu kez piyasaya yardım etmek için bu yönteme başvurdu. Dün yapılan işlemler sonucunda önceden düşük faizle satılan kağıtlar, daha iyi getirilerden geri alındı. Böylece Hazine bu işlemlerden kârlı çıktı.

Hazine ve Merkez Bankası'nın sisteme esneklik sağlamak için yaptığı müdahaleler, döviz talebinin devam etmesi nedeniyle yeterince başarılı olamadı. Cuma günü yüzde 51'den kapanan tahvil faizleri müdahaleyle birlikte yüzde 45'in altına indi. Ancak sistem dövize dün 630 milyon dolara yakın talep gösterince oranlar yine yüzde 49'a çıktı. Döviz talebinin sürmesi repo piyasasında da faizin fazla düşmesine izin vermedi. Gecelik repo faizi yüzde 90.77 oldu.

Siyasi adım atılmalı

Bora Böcügöz - Kentbank Genel Müdür Yardımcısı
Son günlerde yaşanan dalgalanmaların ardından Hazine ve Merkez Bankası'nın aldığı önlemler yerinde. Bunlara çeşitli ilaveler de yapılabilir. Ancak en önemli olay siyasi otoritenin alınan önlemlerin arkasında durması. Somut adımların atılması gerekli. Şu anda bir gerginlik sürecinden geçiliyor. Ortam
yatıştıktan sonra siyasi otoriteden daha ciddi ve kalıcı önlemler gelmeli. Örneğin Telekom'un satılması gibi.

Toparlanma yabancıya bağlı

Tunç Yalav - Bayındır Menkul Genel Müdür Yardımcısı
Piyasa 12.500 desteğini kırdıktan sonra düşüş hız kazandı. Özellikle yabancı satışları geliyor. Gelişmekte olan piyasalardaki tedirginlik ve Türkiye'nin iç sorunları yabancıyı Türkiye'den uzak tutuyor. Ayrıca yıl sonunda defter kapatan fonlar son işlemlerini satış yönünde yapmayı tercih ediyor. Borsada yukarı yönlü bir hareketin başlaması yabancı yatırımcının geri dönmesine ve endeksteki destek noktalarının çalışmasına bağlı. Yabancılar da geri dönmek için programdaki eksi noktaların düzeltilmesini ve Fazilet Partisi davasının sonuçlanmasını bekleyecektir.

Endekste düşüş sürüyor: Yüzde 1.96
Faİz piyasasında tansiyon düşmeyince borsa da toparlanamadı. Dün güne yükselişle başlayan endeks 11.000 puanın üzerinde tutunmayı başaramadı ve 10.596'dan kapandı. Hisse senetlerindeki ortalama değer kaybı yüzde 1.96 oldu. Endeks gün içinde en yüksek 11.254, en düşük 10.510 seviyesini gördü. Günlük işlem hacmi Cuma'ya göre hafif artarak 270 trilyon liraya yükseldi. Endeks 19 Eylül'den sonra bu yılın ikinci en düşük seviyesini görürken, borsacılar satışlarda yabancı yatırımcıların etkili olduğunu kaydediyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır