kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Dördüncü GSM için KDV şartı
Hazine'nin sorusu üzerine Maliye, Türk Telekom'un ayrı bir şirket kanalıyla devreye sokacağı 4. GSM lisansı için de KDV ödeneceği yanıtını verdi

Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında enerji devir bedellerindeki KDV anlaşmazlığı sürerken, Maliye, 4. GSM'den de KDV alınacağını bildirdi. Maliye'nin "Enerji devir bedelleri de KDV'ye tabidir. Söz konusu KDV, en geç devir sözleşmesinin imzalandığı gün yatırılmalıdır" şeklindeki yazısından sonra ortaya çıkan KDV sorunu henüz giderilemedi.

MALİYE KARARLI
İş Bankası-İtalian Telecom ortaklığının aldığı 3. GSM'de son anda çözülen KDV sorununun ardından bu defa da Türk Telekom'un işleteceği 4. GSM, ekonomi yönetimi arasında KDV yazışmalarına neden oldu.

Hazine, Türk Telekom'un kurulacak ayrı bir şirket kanalıyla devreye sokacağını açıkladığı 4. GSM'le ilgili olarak Maliye'ye "2. şirkete devredilse de 4. GSM için KDV ödenecek mi? Ödenirse ne zaman ve nasıl ödeme yapılacak?" sorusunu yöneltti.

Maliyeciler de, Türk Telekom'un ister lisans hakkını devretsin, isterse aynı sermaye koyarak yeni şirkete ortak olsun, yeni oluşumda mutlak surette KDV yükümlülüğü ile karşı karşıya bulunulduğunu bildirdi. Maliyeciler, emsal bedelin de gerekirse Takdir Komisyonu'nca belirlenebileceğine dikkat çekti.

Bu arada enerji ve GSM'lerdeki KDV sorunlarıyla uğraşan Maliye Bakanlığı'na bu alanda bir talep de IMF'den geldi. IMF yetkilileri, KDV'de yüzde 1 düzenleme istiyor.

ENERJİ KRİZİ SÜRÜYOR
Maliye Bakanı Sümer Oral ile Enerji Bakanı Cumhur Ersümer`in yaptıkları ikili görüşmede de uzlaşma sağlanamayan enerji işletim lisanslarının devrinde KDV meselesi için iki bakanlığın bürokratları da biraraya geldi. Enerji Bakanlığı tarafı, 3 milyar dolar gelir beklenen enerji devirlerinde ilgili firmaların da kendilerine "KDV alınmayacak" yaklaşımıyla teklif verdiğini ifade ediyor. Maliye tarafı ise enerji devirlerinin bir çeşit süreli kiralama olduğunu, bu nedenle KDV Kanunu gereği vergiye tabi bulunduğunu vurguluyor. Maliyeciler, devir işletme bedellerinin katma değer vergisine ilişkin kanununa tabi olduğu ve sözleşme sırasında devir bedeli üzerinden KDV tahsil edilmesi gerektiğini belirtiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır