kapat

CUMARTESİ EKİ
25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Halk müziğine biraz saygı lütfen!
İlk albümünde halk türkülerini klasik gitarıyla yorumlayan Melih Güzel, bu müziğin ticari kaygıyla deforme edilmesini kabul edemiyor

'Meşakkatli bir iş müzisyen olmak. Altı senenin ardından bir doktor olabilirsiniz ama iyi bir müzik eğitimi için en az 10 yıl gerekiyor' diyor Melih Güzel. "Sounds Of Anatolia - Anadolu'nun Sesleri" adını verdiği ilk albümü geçen günlerde Aura Productions etiketiyle çıktı. Albüm, Güzel'in 1983-85 yıllarında ürettiği 1994 yılındaki master tezi "Türk müziği ezgi ve dizelerinin gitara uygulanabilirliği"nden yola çıkarak oluşmuş. Yani Güzel, ünlü Tavas Zeybeği'ni, Karahisar Kalesi'ni, Ankara Zeybeği'ni, gitarıyla yorumlamış. Aslına bakarsanız albüm biraz akademik. Daha çok klasik gitarla ilgili olanların dinleyebilecekleri, belli bir kesimin keyif alacağı bir albüm. Ancak sıradan bir dinleyici için de bir şeyler ifade edebilir. Örneğin o çok iyi bildiğimiz, bugüne kadar hep siyah giysili Yurttan Sesler korolarından dinlediğimiz "Hoş Gelişler Ola" marşını, klasik gitardan dinlemek kulağa gerçekten hoş geliyor doğrusu!

SENTEZ DE NEYMİŞ
Albüm kapağına parçaların çıkış noktaları ile küçük müzikal bilgiler de eklenmiş. Örneğin Ankara Zeybeği'yle ilgili "Parçada yatay çok seslendirme hakimdir" cümlesi belki sıradan müzik dinleyicisine bir şey ifade etmiyor ama konunun uzmanları için önemli. "Dünyadaki örneklerinde de bu tür albümlerde böyle açıklamalar vardır" diyen Güzel, albümün ticari bir çalışma olmadığını kabul ediyor. Melih Güzel'in albümü yurt dışında Türk müziğine ilgi duyanlara bu müziği iletebilmek açısından önemli.

Melih Güzel, yaptığı müzik için son yılların moda deyişi 'sentez'i kesinlikle kullanmıyor: "Çıkış noktası Halk Müziği olsa da yapılan müzik tam olarak Türk müziği. Zaten bütün dünyada da bu iş böyle."

YURTDIŞINA HAZIR
Güzel, şimdiden 2001 yılında yurt dışındaki önemli festivallere katılmaya hazırlanıyor: "Bu müzik yabancı kulaklara daha ilginç geliyor çünkü dünya artık bir doyma noktasına geldi. Her şey yapıldı, her şey denendi. Eskileri tekrarın bir esprisi kalmadı. Yurt dışına bir konsere gittiğinizde bir Bach, Mozart çalmanız çok etkili olmuyor, onları zaten çalıyorlar. O kadar çok yorumu, CD'si var ki, 'Sizde ne var?' diyorlar."

Güzel'le konuşurken söz ister istemez popüler halk müziğine geliyor: "Son yıllarda halk müziğine pop enstrümanlarıyla düzenleme yapılarak geniş kitlelere hitap edilmeye çalışıldı ama bir deformasyon söz konusu. Yapılmasın demiyorum ama iyi olmayan çalışmalar da var. Bunlar halkın yaşantısından yola çıkılarak ortaya çıkan şarkılar. Biraz daha saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. "

YEŞİM NUR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır