kapat

CUMARTESÝ EKÝ
25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Telsim
Hüznün kraliçesi
Sekiz yýl aradan sonra yeni albümü 'Lovers Rock Ð Aþýklar Kayasý' ile tabiri caizse 'taþ gibi' bir dönüþ yapýyor Sade. 41 yaþýndaki þarkýcý, müziðinde olgunluk döneminin tadýný çýkarýyor

Geçenlerde Hakký Devrim, konuðu Zuhal Olcay'a baktý baktý ve þöyle dedi: "Sizin yüzünüzde hüzün deðil; yorgunluk var!" O anda herhalde Olcay dahil hepimiz bir nevi aydýnlanma yaþadýk. Zuhal Haným da buna karþý koyamadý zaten; cevabý "Sizinle baþa çýkmak çok zor Hakký Bey" oldu yalnýzca.

Bu günlerde, sekiz yýl aradan sonra yeni bir albümle geri dönen Nijerya asýllý bir Ýngiliz þarkýcý var. Eminiz onu Zuhal Olcay da, Hakký Devrim usta da pek beðeniyordur; ismi Sade. "Lovers Rock" adýný uygun gördüðü yeni albümünde, bir þarkýsýnda þöyle diyor Sade: "I'm crying everyone's tears..." Herkesin gözyaþlarýný akýtýyorum... Þarkýnýn adý ise, "King of Sorrow Ð Hüznün Kralý".

BLUES'UN GARBO'SU
Sade Adu'nun yüzü, hüznün sureti gibi. Sesi de hep bildiðimiz ve alýþýk olduðumuz gibi; iddiasýz, içten, hafif, yakýn, 'düzgün'; 'smooth...' Bazýlarýnýn ona yakýþtýrdýðý; lokal dekoru, sahne müziði deðil yaptýðý da. Sade bu yakýþtýrmaya sinir oluyor. Özel hayatýný, 'yýllarýn eskitemediði' diðer kadýn þarkýcýlar gibi, orada burada görmediðimizden, kendisine 'Buzdan Kraliçe' denmesini de sevmiyor.

O, kendi yazdýðý þarkýlarýný, bize anlamýný anlatmaya çalýþýrcasýna sakin sakin söylerken, sahnedeyken, sanki bir defilenin mankeniymiþçesine 'düzgün' ve katýksýz yapýyor bu iþi. Küçükken dinlediði Billie Holiday gibi, Edith Piaf gibi... Saçlarýný hep sýký sýký arkaya topluyor. Hip hop da dinliyor, house da -hattâ gençliðinin Essex'inde ska yaptýðýný bile söylüyor- ama bize hep o saydam sesini ve hüzünlü yüzünü sunuyor. (Eh, içki eþliðinde iyi gittiði de kesin... Ama Sade'nin diðer 'diva'lardan farký, iþte burada ortaya çýkýyor: O bizim yatak odamýza kadar söylüyor þarkýlarýný...)

BUNCA ZAMAN SONRA
1980'li yýllarýn baþýnda "Your Love is King", "Smooth Operator", "Sweetest Taboo" gibi birçok hit'le karþýmýza çýkan Sade, grubunu da hiç deðiþtirmiyor: Klavyede Andrew Hale, gitarlarda Stuart Matthewman ve basta Paul Denman. Sekiz yýl içinde neler mi yapmýþ; dört yaþýnda bir kýzý var þimdi, yetmez mi... 16 yýllýk kariyerinin zirvesinde, "Sadece bir þeyler yapmýþ olmak için albüm yapýlmaz" diye açýklýyor ayrýlýðýný; "yeni bir þeyler de söylemesi gerekir insanýn, biriktirmesi gerekir."

Sade, epey þey biriktirmiþ. "Lovers Rock" bizce, ilk gözaðrýmýz "Diamond Life" albümü ayarýnda neredeyse. Hani o "Benim aþkým Victoria gölünden daha derin, Empire State'den daha yüksektir" diye haykýrdýðý, saksofonlu caz þarkýlarý yok artýk belki. Ama "Baþka biri kalbimi çoktan kýrdý bile" diye usul usul uyardýðý þarkýlarý var, ya da "Bunca zaman sonra, her þey söylenip geçildikten sonra, önemli olan tek þey aþkýmýz" dediði...

41 yaþýna gelen Sade, "Lovers Rock"un bildik Sade'den tek farkýnýn, reggae sound'unun aðýr basmasý olduðunu söylüyor. Belki de müziðindeki olgunluk, oradan geliyor; köklerinden.

Ayþe Deniz Poyraz/Milyonlarýn malžmu
Oasis, Brit-pop denen þeyin marþlarý hâline dönüþen parçalarýnýn, canlý kayýtlarýný "Familiar to Millions" adlý bir double albümde topladý. Kaset, CD ve DVD formatýnda yayýnlanan albümde, grubun 21 Temmuz 2000 Wembley konserleri mevcut. Oasis daðýldý daðýlacak derken, Andy Bell'le yollarýna devam eden Gallagher kardeþlerden, hayranlarýna yapýlmýþ bir güzellik diyebiliriz bu albüm için kýsaca...

Pýrlanta, en iyi arkadaþýmýz
Shirley Bassey / Diamonds Are Forever (The Remix Album) (Capitol Records / EMI Music)Dans müziðinin diva'sý Shirley Bassey'nin favori parçalarý ünlü DJ'lerce mix edildi. Elektronik müzik severler pek memnun kalacak eminiz. Asýl güzel haber, bu günlerde piyasaya sürülecek olan "Dame Shirley Bassey" albümü: "This is My Life Ð The Greatest Hits." Albümde, Bassey'nin 22 adet 'en iyisi' olacak. Aralarýnda 'Tarih Tekerrür' de var; yani Propellerheads'in 1997'de yeniden meþhur ettiði "History Repeating"... Bassey'nin yýldýzý hâlâ parýl parýl anlayacaðýnýz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr