kapat

CUMARTESİ EKİ
25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Dansöz out zenne in
Her türlü eğlence tarzını deneyen sosyete, bu günlerde evine zenne çağırmayı tercih ediyor. Kına geceleri, doğum günleri ve partilerin baş tacı onlar artık

Geleneksel kına geceleri hafiften tarihe karışmak üzere. Düşünün önemli bir işyerinin patroniçesi sürmüş eline kınaları, öyle geziyor. Olacak şey değil tabii. Büyükşehirde yaşayıp sosyete tabir edilen kesim, son zamanlarda kına gecesi eğlencesini kendine göre uyarlayıp, bir 'trend' haline getirmeyi başardı. Daha doğrusu, kına yakmaktan ziyade zenne oynatmak başlı başına bir ev eğlencesi halini aldı. Erkeklerin Batı'dan kopya ettiği 'bekarlığa veda gecesi'ne karşılık kadınlar 'zenneli eğlence' düzenliyor artık.

KINASIZ GECE
Olay şöyle gerçekleşiyor: Düğün gününden önceki gece, eve gelinin bütün yakınları, kız arkadaşları toparlanıyor. Zenneden bihaber kıza söz veriyorlar; sadece eğleneceğiz, kına falan yakmayacağız diye. Sonra bir ara gelini geleneklerde olduğu gibi bir sandalyeye oturtup, başına da bir örtü örtüp ellerinde mumlarla başlıyorlar çevresinde dönmeye. Daha önceden kendisine söz verilen kız tam "Ne oluyor, oyuna mı geldim, yoksa ellerime kına mı sürecekler, eyvah rezil olacağım" derken, hoooop bir zenne çıkıyor ortaya. Başının üzerinde örtü olan kız uyanıyor tabii olup bitene. Ve sonra film kopuyor. Masaların üzerinde oynayanlar mı isterseniz, yerlerde yatanlar mı... Eğlence alıp başını gidiyor. Kızımız muradına ererken anne çıkıyor kerevetine.

Eve zenne davet etmek neredeyse salgın haline geldi. Son zamanların en revaçta zennelerinden Alex işlerin nasıl patladığını şöyle anlatıyor: "Beş sene evvel o kadar farklıydı ki, yazdan yaza çalışıp kışın da bir-iki ekstraya giderdim. Son bir yıldır her günüm dolu. Eğlence mekanına gitmeyenler evlerinde kös kös oturuyorlar mı zannediyorsunuz? İsmini vermem ama herkesin çok iyi tanıdığı pek çok iş adamı / iş kadını, Türkiye'nin en önde gelen banka sahipleri, holding sahipleri tarafından partilere davet ediliyorum. İnsanların böyle partiler için özel evleri var. Zekeriyaköy'deki evlerin çoğu, zennelerin katıldığı partiler için kullanılıyor. Hatta Ramazan ayı için de fasıllara katılmam için teklifler aldım." Anlayacağınız bu yeni trendi daha çok sosyete takip ediyor. Fakat geleneklerine bağlı olanlar da geri kalmıyor.

KISKANÇLIĞA SON
Alex, kadınların eşleri için düzenledikleri partiler için de çağrıldığını söylüyor. Peki neden bir dansöz çağrılmıyor? Konu her zamanki gibi kıskançlık tabii ki. Eve dansöz gelse bütün gece hem adama hem de kadına zehir olacak. Kadın ha bire "Neden baktın, para takarken niye elledin" gibi sorulara takılacak. Adam karısının sinirlerini bozmasın diye doyasıya eğlenemeyecek. Oysa sözkonusu olan bir zenneyse her iki taraf da çok rahat!.. Adam isterse zenneyle kalça çarpıştıracak.

Zenneliğin böylesine bir trend haline gelmesinin nedeni, Alex'e göre insanların artık dansöz görmekten sıkılması... Eve davetin nedeni de davetlilerin utangaçlığını kırmak ona göre. Gittiği evlerden edindiği izlenimleri şöyle anlatıyor: "Ben çıkana kadar herkes kadehiyle bir köşede kibar kibar sohbet ediyor. Bu bahsettiğim evlerin salonları bile en lüks eğlence mekanlarınınki gibi bu arada. İnsanları fişekliyorum ve en olmaz diyeceğiniz insan bile dayanamayıp oynuyor. 'Elbisemin ütüsü bozulur mu' kaygısı o andan itibaren ortadan kalkıyor."

Zenne partileri için organizasyon sahibinin yüksek miktarda parayı da gözden çıkartması lazım. Ne kadar olduğu konusunda 0532. 684 69 11 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Çünkü işlerini iyiden iyiye ilerleten Alex, neredeyse bir orduyla çalışıyor.


Modern zenne deneyimi

'Çok kaliteli oldu'
Sibel Güngör

Ablamın yaşgünü için bir parti düzenledim ve günün sürprizi de Alex'ti. Bir kadın olsa bu kadar rağbet görmezdi. Hareketleri dansözden daha estetik. Ayrıca davetlilerin yüzündeki o ifadeyi görmek de güzel. Şok geçiriyorlar. Bizimkisi zenne çıkana kadar son derece ağır geçen bir sofraydı. Bir anda neşe geldi.

'Yeni eğlence'
Gül Aksoy

Arkadaşımın yaşgünü partisi için çağırdık. İnsanlar çok enteresan buldular. Bunun nedeni hala alışılmamış olması. Doğal olanı kadın gibi düşünülüyor. Benim tercih sebebim ise her gün televizyonda gördüğümüz bir şey olmaması. Dansözleri izliyoruz, ama zenne yeni bir eğlence türü.

Kimdir bu zenne
Kültürümüzde zenne oynatmak hiç de yeni bir şey değil. Bugünlerde ilginç olan, kentli insanın bu kültürü yeniden canlandırmaya başlamış olması. Zenne sözcüğü, Osmanlı döneminin geleneksel gösteri sanatı sayılan ortaoyununda kadın rolüne giren erkekler için kullanılıyor. Ancak ilerleyen yıllarda iyice yayılıyor ve işlevi biraz değişiyor. Anadolu'nun hemen hemen bütün köylerinde düğün derneklere çağrılan zenneler, gelin alayını şenlendiriyordu. Bundan 25 yıl öncesine kadar da özellikle Çankırı ve Niğde'ye bağlı köyler başta olmak üzere pek çok yerde bu eski adetin sürdüğü ve zennelerin var olduğu biliniyor. Zennelik bugünlerde ise sosyetede yaygın. Örneğin Sivaslı olan Alex, kendi memleketinde bu işi yapamadığından, İstanbul'a gelmiş.

Aslı E. Perker


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır