kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Ecevit: AB aradan çekilsin Kıbrıs sorunu çözülür
Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in "Her bedel ödemeye hazırız" restini çektiği dakikalarda bir açıklama yapan Başbakan Bülent Ecevit, Denktaş'ın "Türk-Rum eşitliği kabul edilmedikçe görüşmelere katılmama" kararına Türkiye'nin tam desteğini veriyordu.

Bu açıklamaların ardından Ecevit ve Cem, Dışişleri bürokratlarıyla birlikte saat 14.30'da Başbakanlık Binası'nda 1 saat 45 dakika süren bir toplantı yaptılar. Bu toplantı ardından görüşme fırsatı bulduğumuz Ecevit ise, Kıbrıslı Rumlar'ın tam uzlaşma zeminine girmişken AB'den yüz bulmaları sayesinde yeniden uzlaşmaz tavıra girdiğine inanıyor. Başbakan Ecevit'in sorularımıza yanıtları şöyle:

- Kıbrıs sorununda AB'nin de devreye girmesiyle gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Biz başından beri, aracılı görüşmelerden bir sonuç çıkacağından umutlu değildik. Yaklaşık bir yıldır süren bu görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağı artık belli oldu. Sayın Denktaş'ın Türk toplumu eşit bir taraf olarak görülmedikçe görüşmelere katılmama kararını bu nedenle destekliyoruz.

- Bu destek, AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini önce Kıbrıs, sonra da Ege ile ilişkilendirmesine bir yanıt mı?

- İsteyen istediği gibi yorumlayabilir. Bir devletin cumhurbaşkanını, Sayın Denktaş'ı, görüşmeler gerekçesiyle aylarca ülkesinden uzak tutuyorlar. Adeta ülkesi dışına hapsediyorlar. Burada AB baskısının da rolü var. Daha önce uzlaşma zeminine gelme eğilimine giren Rumlar, AB desteğini arkalarında gördükten sonra, bırakın konfederasyonu, federasyon fikrinin bile gerisine düşüp, "tek devlet, tek halk" sloganına dönüyorlar. AB desteğiyle uzlaşmaz bir tutum alıyorlar. AB yakamızı bıraksa, Kıbrıs sorunu daha rahat çözülür.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır