kapat

25.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Rahşan Ecevit sert çıktı
DSP Genel Başkan Yardımcısı: Af yasasını tuzu kuru olanlar istemiyor. Gün gelir bakarsınız onların da tuzu nem kapmış

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in eşi ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit, af çıkmaması gerektiği yolundaki eleştirilere sert tepki gösterdi. Bir yandan affın kapsamı tartışılırken, diğer yandan kimilerinin af çıkmasına karşı çıktığını hatırlatan Rahşan Ecevit "Bana göre bunlar tuzu kuru olanlar. Oysa Allah'ın hangi kulu için ne yazdığını kimse bilemez. Gün gelir bakarsınız tuzu kuru olanın da tuzu nem kapmış" dedi.

Cezaevlerindeki kader kurbanlarını yaşamdan koparmanın yanlışlığını vurgulayan Ecevit, af isteğinin daha çok cezaevlerindeki çocuklardan kaynaklandığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Çoğu kader kurbanı olan bu insanlar bir kalemde silinip atılamaz. Onları topluma kazandırmaya çalışmamız gerekir. Neymiş, hapisten çıkanların beşte biri hapse geri dönüyormuş. Affa ne gerek varmış. Yani beşte biri hapse geri dönüyor diye ufak bir hata yüzünden hapse düşen beşte dördüne bir fırsat tanımayalım mı? Hele hele çocuklar için. Bazen mahkum bile olmadan yıllarca tutuklu kalıp hapiste yozlaşan, gelecekleri kararan çocuklar için."

NEDEN AF?
Affı ilk kez iki yıl önce gündeme getiren Rahşan Ecevit, 3 Ağustos 1998'de yaptığı açıklamada, neden af istediğini şöyle açıklamıştı: "Uzun yıllardır ülkemizde ardı ardına seçim yapılmış. Bu seçimler arası seçim ekonomisi uygulanmış. Bu durum, ülkede hep köklü ve uzun vadeli ekonomik ve sosyal tedbirler alınmasını engellemiş ve insanlarımız yoksulluğa itilmiş. Kısacası, insanlarımıza bir oy malzemesi gibi bakılmış ve insan oldukları unutulmuş. Sonuç olarak da yoksulluğun verdiği çaresizlik yüzünden, düzen bozukluğu yüzünden birçok kimse suça sürüklenmiş, hapse atılmış. Ve şimdi bazı kimseler demeye getiriyor ki: Madem ki suçludurlar, öyle ise hapse atılmalılar, o da yetmez, hapiste hayatları söndürülmeli. Ailelerinin de ne hali varsa görsünler."

HALUK KIRCI RAHATSIZLIĞI
Ecevit, "affı terör suçluları, azılı katiller veya ırz düşmanları için değil, toplumu veya devleti dolandıranlar için de değil, ancak yoksulluğun, açlığın, toplum düzenindeki aşırı adaletsizliğin suça itelediği kimseler için, o arada kasıt olmaksızın suç işleyenler için istediğini" de belirtmişti. Ecevit, "İki ekmek veya bir bisiklet çalmaktan ya da pankart açmaktan yıllarca hapse mahkum olan veya mahkum bile olmadan yıllarca tutuklu kalan, o yüzden gelecekleri kararan çocuklar için de af istiyorum" demişti. Rahşan Ecevit'in çizdiği kapsam, koalisyon ortakları arasında uzlaşma konusu olmadı ve kapsam pekçok suçu kapsayacak şekilde genişledi. Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde çıkarılan af yasasına özellikle Haluk Kırcı'nın da girmesi DSP'yi rahatsız etti. Veto edilen yasa yeniden tartışma konusu oldu ve ortaklar arasında uzlaşma sağlanamadı. Affı bayramdan önce yasalaştırmak için çalışmalar hızlandırıldı ancak henüz bir ortak metin ortaya çıkmadı.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır